Piet Romeijn, dierendag en hondenlullen

Het is dierendag en Feyenoord-geschiedenis-fetisjist als ik ben gaan m’n gedachten dan meteen uit naar Piet Romeijn. Ik ben geen buitengewoon dierenvriend en heb ook geen huisdier om het mee te vieren. Wel had ik ooit een goudvis, maar die sprong op een dag zo’n twee meter uit z’n kom. Dood.

Piet Romeijn was een goede voetballer, een rechtsback, die de glorietijd van Feyenoord meemaakte. Op 6 mei 1970 stond hij, een voormalig havenarbeider, met de Europa Cup I in zijn handen. Nog steeds draagt hij elke dag een kettinkje met daaraan een mini-versie van de cup met de grote oren. Piet Romeijn is een groots Feyenoorder.

Toch staat hij vooral bekend om wat er gebeurde op 7 december 1969, toen Feyenoord een uitwedstrijd speelde tegen FC Twente. Feyenoord stond lange tijd voor door een doelpunt van Ove Kindvall, de Zweedse superspits die als hij door Rotterdam loopt nog steeds belaagd wordt door jongens die, net als ik, hem enkel kennen van wat vage videobeelden maar toch op de foto willen, maar FC Twente kwam in de laatste minuut op gelijke hoogte door een doelpunt van Pahlplatz. 1-1.

Piet Romeijn bedankte scheidsrechter Van Gemert vervolgens met ‘bedankt voor de leiding, hondenlul’. Dat mocht niet en zorgde voor ophef en een boete van 350 gulden – Romeijn hield altijd vol ‘onbenul’ gezegd te hebben. Maar wat Romeijn noch Van Gemert wisten was dat die dag historie was geschreven. De taal van het voetbal was veranderd. Voortaan was iedereen een hondenlul. Scheidsrechter Derks was een hondenlul (op de melodie van ‘Ajax wint de wereldcup’. Hij is een hondenlul. En natuurlijk hi-ha-hondenlul. De betere proza op de sta-vakken van de Nederlandse stadions. Later persifleerden Van Kooten en De Bie in het geweldige personage ‘de alleenstaande vandaal’ die supporters door heel hard en vaak ‘HONDELULLUH!!!’ te roepen.

Nog steeds gaat Romeijn elke thuiswedstrijd naar De Kuip, maar de toon in de stadions is veranderd. Hondenlul werd kankerlul en bij Feyenoord-Ajax ‘joodse kankerlul’. De romanticus roept nog wel eens ‘hondenlul’ naar de scheidsrechter, maar is daarin precies zoals Koot en Bie uitbeeldden: alleenstaand.

(Verder op deze dierendag een speciale gelukswens aan Rene van Dieren, Henk en Harry Vos, Ronald en Erwin Koeman, Peter van Vossen, Carlo de Leeuw, Theo van Duivenbode, Remco Schol, Thomas Buffel, John de Wolf, Ferry de Haan, Bas, Arie, Jaap en Patrick Paauwe en Johan Steur. Aanvullingen kunnen in de comments)

Advertenties

Een gedachte over “Piet Romeijn, dierendag en hondenlullen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s