Het Lek en de belangrijkste week van het seizoen

De grootste amateurclub van Nederland, beschreef iemand die al jaren bij de club rondloopt Feyenoord onlangs tegen me. Ik hoor het vaker: bij Feyenoord lopen teveel mensen die met de beste bedoelingen hele amateuristische keuzes maken, en te weinig échte professionals. Alsof er ergens iets onbewusts in de club zit dat de vooruitgang tegenhoudt en ze steeds weer matige keuzes laat maken.

Aan Feyenoord als “de grootste amateurclub van Nederland” moest ik zaterdagavond denken toen bleek dat de posities van Eric Gudde en Martin van Geel wankel zouden zijn. Volgens Fox Sports gaan de twee directeuren na de bekerfinale ontslagen worden. In de studio zei Jan-Joost van Gangelen dat hij daarover met onder meer commissaris Pim Blokland had gesproken. Die wilde niks bevestigen, behalve dan dat er binnenkort gesproken wordt.

De vraag is op dit moment niet eens of het klopt dat de twee vaak bekritiseerde directeuren ontslagen gaan worden, en of dat wel of niet terecht is. Het punt is vooral dat de timing waarop hun (vermeende) ontslag wordt gelekt belachelijk slecht is: aan de vooravond van de belangrijkste week van het seizoen, waarin Feyenoord de derde plek moet veiligstellen én de beker moet winnen.

De komende week dreigt het daarom niet eens zoveel gaan over de lastige uitwedstrijd tegen Heracles Almelo, of de bekerfinale tegen FC Utrecht. Aan trainer Giovanni van Bronckhorst zal niet zo vaak gevraagd worden hoe hij als beginnende trainer maar ervaren ex-speler de finaleweek benadert. Er zal hem gevraagd worden hoe zijn relatie met Van Geel is en wat hij van een vertrek zou vinden. Spelers die door Van Geel werden gekocht zal gevraagd worden of ze balen van zijn vertrek. Een toch al drukke en onrustige week wordt nog veel onrustiger. Niet echt de ideale finalevoorbereiding.

Het is ergens typisch Feyenoord, maar vooral typisch amateuristisch: de focus op eigen ego’s in plaats van het sportieve belang van de club – de derde plek en de beker. Niet even nog een weekje je mond dichthouden, maar wat informatie lekken om de boel op scherp te zetten.

Van Gangelen haalde Blokland aan en het lijkt erop dat die laatste zijn mond voorbij praatte, off the record, en dat zal niet de eerste keer zijn. De voorbeelden zijn talrijk. Toen Feyenoord in augustus 2012 in Praag voetbalde verklapte hij de transfer van Graziano Pelle naar de club aan supporters. Na een oefenwedstrijd bij ASWH bekritiseerde hij eens en public commercieel directeur Mark Koevermans. En nu zou hij op het meest ongelukkige moment een bom leggen onder het aanblijven van de twee andere directeuren. Het getuigt van weinig strategisch verstand.

Misschien kan Feyenoord een en ander nog fixen. Gisteravond al reageerde president-commissaris Gerard Hoetmer door te zeggen dat het seizoen nog niet afgelopen is en er dus niet geevalueerd wordt. Dat was goed, het haalde meteen wat druk van de ketel. Wat hij er aan toe had moeten voegen: dat de RvC na het seizoen, zoals elk jaar, het afgelopen seizoen gaat evalueren, dat daarbij uiteraard ook over het functioneren van de directie wordt gesproken, en dat de sportieve resultaten daarin vanzelfsprekend onderwerp van gesprek zijn.

Til alle ophef en discussie over de week heen. En ga vast denken over wat er ná Gudde en Van Geel moet gebeuren. Zo maar twee poppetjes wijzigen zal denk ik weinig veranderen als de hele geest van middelmaat en conservatisme die door de club giert, ook bij veel supporters, in stand gehouden wordt. Twee echte vernieuwers, svp!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s