Dirk Kuyt is primus inter pares

Dirk Kuyt staat op het voetbalveld in het pittoreske Oostenrijkse plaatsje Seefeld. Om hem heen vallen spelers op de grond. Ze hebben zojuist korte, maar zeer intensieve partijtjes gedaan. Kapot zijn ze. Behalve Dirk Kuyt. Die roept: “Concentratie in je vermoeidheid, kom op!”. Geen idee wat hij daarmee bedoelt, maar het klinkt professioneel en alsof hij de leider is.

Kuyt is dan een week in training bij Feyenoord. Het begon op een donderdag. Zijn familie mocht speciaal voor de gelegenheid tot aan de rand van het trainingsveld parkeren en daarna over het veld naar een speciale plek aan de rand van het gras. De kinderen rennen tijdens de training gewoon het veld op. Iedereen vindt het mooi. Kuyt zelf loopt bij elke oefening voorop.

In Oostenrijk vestigt Kuyt definitief zijn naam als (informele) leider van de groep. Natuurlijk, Jordy Clasie is – dan nog wel – de aanvoerder, maar de leider is Kuyt. In het casino staat de halve selectie toe te kijken hoe Kuyt verkeerd gokt tijdens roulette. Als Kuyt naar het hotel gaat, volgt een groepje spelers hem steevast. Tijdens de training op zaterdag staat hij een tijd lang met technisch directeur Martin van Geel te praten. Van Geel heeft Kuyt zijn telefoon, laat hem wat berichten lezen. Dirkteur, wordt hij voor de grap genoemd. Meer dan de rest van de selectie weet hij waar de club mee bezig is en geeft hij advies. “Vreemde, maar interessante situatie”, zegt een Feyenoord-medewerker me later die dag. Bij Feyenoord is iedereen gelijk, maar zijn sommigen iets gelijker. Dirk Kuyt is primus inter pares, met de nadruk op primus.

Sportief vallen de eerste weken tegen. In de oefenwedstrijden wordt elke slechte bal ontvangen met een applausje van het publiek (de medespeler stond gewoon verkeerd, toch?) en zijn eerste goal scoorde Kuyt afgelopen zaterdag pas, maar toch: hij is er. Kuyt achterop het shirt zien staan en hem zien zwoegen, is prachtig. Nee, in de eerste weken lijkt het allemaal niet fantastisch, maar we klappen ervoor, juichen als hij het veld op komt. Er kan immers maar één iemand eerste onder zijns gelijken zijn.

Deze column verscheen eerder op Voetblah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s