Is Michiel Kramer de gedroomde spits van Feyenoord?

Nu de transfer van Michiel Kramer naar Baniyas FC (droomclub!) van de baan is, komen de geruchten over een overgang van de ADO-spits naar Feyenoord weer op gang. Dat hij “op z’n knieën naar De Kuip” wil , zou daarbij een schijnbare reden moeten zijn om hem te halen. Ook zijn hoeveelheid goals van vorig seizoen (17 doelpunten in 32 Eredivisie-wedstrijden) spreekt in zijn voordeel: hij zou de scorende spits kunnen zijn die Feyenoord vorig seizoen miste. Maar is Michiel Kramer echt de gedroomde centrumspits van Feyenoord? Ik betwijfel het, en zal in dit artikel uitleggen waarom.

Type spits

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te krijgen wat voor type-spits Feyenoord zoekt. De club wil een spits die (grote) delen van de wedstrijd met zijn rug naar de goal speelt, en in het positiespel dat Gio zijn ploeg wil laten spelen een belangrijke rol speelt. Hij moet aanspeelbaar zijn, positioneel en qua passing sterk zijn, en het spel naar de buitenspelers kunnen verleggen. Dat zijn veel eisen en daarom noem ik dit type de complete spits.

Vanuit dit opzicht is het volkomen logisch dat Feyenoord bijvoorbeeld niet voor Alfred Finnbogason ging, de ex-Heerenveen spits die na een mislukt seizoen bij Real Sociedad mocht vertrekken. Finnbogason is een typische Heerenveen-spits: meevoetballend matig, maar uitstekend in het afmaken van kansen. Het is een type afmaker, dat vooral met de neus naar de goal speelt en ballen vanaf de zijkant afwacht. Bij Heerenveen werd er ook zo gespeeld, met Van La Parra/Basacikoglu en Slagveer als klassieke buitenspelers die dribbelden, hun actie maakten, en dan de bal voorgaven aan de spits. Dat werkte: Finnbogason scoorde 53 Eredivisie-goals in 65 wedstrijden.

Factoren

Een belangrijke kwaliteit van de spits die Feyenoord zoekt is dus de mate waarin hij meekomt in het positiespel van het team. Bovendien moet hij ook zijn buitenspelers in stelling kunnen brengen, en de aanvallende middenvelder(s). Om de kwaliteiten van Michiel Kramer te kwantificeren, kijk ik daarom naar een aantal variabelen: zijn % geslaagde passes (nodig voor zijn rol in het positiespel), zijn aantal key passes (passes die leiden tot een assist of kans, en dus duiden op zijn meevoetballende kwaliteiten als centrumspits), zijn hoeveelheid assists (wederom, zijn meevoetballende kwaliteiten), de hoeveelheid kansen die hij creëert, % gewonnen luchtduels en zijn schotnauwkeurigheid. Van Kramer is data beschikbaar van twee seizoenen; de twee jaren dat hij met ADO in de Eredivisie speelde. Van zijn tijd daarvoor, met FC Volendam in de Jupiler League en bij NAC in de Eredivisie, is geen data beschikbaar.

Tot slot kijk ik naar Kramer’s betrokkenheid bij doelpunten; dat is immers waarom hij volgens velen dé spits van Feyenoord moet worden. Dat doe ik niet op de gebruikelijke manier, waarbij enkel naar het aantal doelpunten van een spits wordt gekeken en eventueel naar doelpuntgemiddelden per seizoen (dan doet Kramer het overigens niet fantastisch, seizoen 1 is 2008/2009, seizoen 7 2014/2015). Ik ga vooral naar zijn expected goal ratio (ExpG) kijken.

Kort samengevat is dat een getal tussen 0 en 1 dat de kans aangeeft dat een schot op doel in een goal resulteert. Een grote hoeveelheid data over een schot (zoals type schot, locatie van het schot, en in sommige modellen ook het type voorzet) wordt samengevat in één getal dat het verwachte aantal doelpunten van een team of individuele speler aangeeft. Dus niet het aantal daadwerkelijk gescoorde goals, maar het aantal goals dat we aan de hand van de kwaliteit van de kans moeten verwachten. Samengevat: door het toekennen van een cijfer aan elk schot, kunnen we zien welke kans groot is, en welke niet. De volgende stap is dan hoe een spits met die kansen omgaat. Dit is dus een objectieve maatstaf om spelers mee te beoordelen. (hier staat een uitgebreidere uitleg over ExpG)

Beoordeling Kramer

Nu ik heb uitgelegd aan de hand van welke factoren ik Michiel Kramer ga beoordelen (voetballende kwaliteiten en zijn goal scoring qualities), is het tijd om de data erbij te pakken. Hoe goed – of niet – doet Michiel Kramer het, en is hij wel of niet geschikt als Feyenoord-spits?

Wat meteen opvalt, is dat Michiel Kramer het vorig seizoen op vrijwel alle vlakken slechter deed dan het seizoen daarvoor, op één factor na: doelpunten maken. Zijn passes waren minder nauwkeurig, hij gaf veel minder assists, gaf minder belangrijke passes, creëerde minder kansen en won minder luchtduels. Meevoetballend, precies wat Feyenoord in een spits zoekt, viel hij dus tegen in het seizoen waarin hij door nogal wat mensen als zéér goede spits werd beoordeeld. Dat kan erop duiden dat hij een afmaker is, en geen complete spits.

Maar zijn aantal doelpunten is dus wél veel beter dan het seizoen ervoor (in het seizoen 2013/2014 scoorde Michiel Kramer slechts 7 goals in 26 wedstrijden). Wat is er aan de hand?

Twee dingen. Allereerst kijk ik naar de schotconversie van Michiel Kramer, en wat dit betekent voor zijn kwaliteiten als spits. Michiel Kramer schoot vorig seizoen 78 keer op goal en maakte 17 goals. Dat is een schotconversie van 21,79%. In het seizoen 2013/2014 schoot hij 49 keer op doel, en scoorde slechts 7 keer, een schotconversie van 14,29%. Dit beeld komt overeen met de analyse van 11tegen11: er is geen verband tussen schotconversies in twee opeenvolgende seizoenen.

De hoeveelheid schoten die een spits omzette in een doelpunt in het ene seizoen, is dus geen goede voorspeller voor hoeveel schoten hij omzet in een doelpunt in het seizoen daarna. De doelpunten van Michiel Kramer vorig seizoen zijn wat dat betreft geen garantie voor doelpunten dit seizoen (zeker niet als hij bij Feyenoord in een systeem moet spelen waar zijn rol anders is, met meer nadruk op meevoetballen). Op basis hiervan is er dus geen reden aan te nemen dat Kramer er “gewoon vijftien á twintig” gaat maken bij Feyenoord, zoals VI-journalist Martijn Krabbendam vrijdag stelde.

Kijken we naar Kramer’s ExpG-ratio (dus zijn verwachte aantal goals op basis van de kwaliteit van zijn kansen), dan zien we dat hij vorig seizoen veel meer scoorde dan op basis van de kwaliteit van zijn kansen verwacht moest worden. Zijn verwachte aantal goals was namelijk 11.36, maar Kramer scoorde er zeventien. Het blijkt dat er wél een verband zit tussen ExpG in het ene en het volgende seizoen: “It turns out that players with a high ExpG per 90 in one season, are also the players with a high ExpG per 90 in the next season” (11tegen11).

Het probleem is echter dat Michiel Kramer geen heel bijzonder hoog ExpG-ratio had. Dat hij boven dat ratio presteerde, lijkt te duiden op een grote mate van geluk. (Of Michiel Kramer is de beste spits van de Eredivisie, maar dat kunnen we pas concluderen als hij meerdere seizoenen achter elkaar boven meer scoort dan verwacht, en dat heeft hij tot nu toe niet gedaan). Een seizoen eerder, in 2013/2014, was Kramer’s prestatie vrijwel gelijk aan wat op basis van de kwaliteit van zijn kansen verwacht moest worden: zijn ExpG was 6.78, hij scoorde 7 goals. Hij presteerde dus naar behoren, maar was niet de uitmuntende doelpuntenmaker die mensen hem na seizoen 2014/2015 noemden. Een spits kan overigens wel structureel boven zijn ExpG scoren; Lionel Messi doet dat. Maar het is onwaarschijnlijk dat de bijna 27-jarige Kramer zó goed is.

De conclusie dat Kramer’s prestatie van vorig seizoen vooral gebaseerd is op een grote mate van geluk, trok ook Brentford FC, de Engelse club van Marinus Dijkhuizen, die haar spelers vrijwel volledig op basis van statistieken scout en analyseert. Het geeft te denken…

Die hoge mate van geluk kan ook deels verklaren waarom Michiel Kramer in zijn acht jaar durende loopbaan maar twee uitmuntende seizoenen had. Kramer was een vrij anonieme spits bij FC Volendam, tot hij in het seizoen 2012/2013 22 doelpunten maakte en naar ADO Den Haag vertrok. Daar viel hij in zijn eerste seizoen tegen, maar scoorde hij in z’n tweede seizoen boven verwachting veel (letterlijk, zoals hierboven aangetoond). Op basis van zeven seizoenen betaald voetbal lijkt Michiel Kramer een niet zo bijzondere spits met af en toe een uitmuntend jaar.

Doelpuntverdeling per tijdvak

Tot slot denk ik dat het interessant is om te kijken naar de verdeling van Kramer’s doelpunten tijdens een wedstrijd. Het valt op dat Kramer zijn meeste goals (bijna de helft, 8) scoorde in de laatste tien minuten (plus eventuele blessuretijd) van een wedstrijd. Gedachte-experiment: zou Gio een spits laten staan als hij meerdere wedstrijden op rij na tachtig minuten nog niet heeft gescoord? Ik betwijfel het. Bij een topclub is Kramer dan allang gewisseld – en terecht.

Doelpunten Kramer per tijdvak

Verticale as: aantal doelpunten Horizontale as: tijdvak

Kramer komt tekort voor Feyenoord

Samengevat zie ik dus meerdere redenen waarom Michiel Kramer, ondanks zijn aantal doelpunten vorig seizoen, tekort komt voor Feyenoord. Allereerst zijn gebrekkige (mee)voetballende kwaliteiten, waardoor hij niet het type lijkt te zijn voor het positiespel dat Feyenoord wil spelen. Ten tweede is zijn hoeveelheid doelpunten van vorig seizoen zeer waarschijnlijk geen garantie voor veel doelpunten dit seizoen. Tot slot scoort hij veel doelpunten pas in de slotfase van een wedstrijd, regelmatig zelfs pas in blessuretijd. De kans dat hij én veel blijft scoren én hij de tijd krijgt van Gio om pas laat in de wedstrijd toe te slaan, acht ik niet groot.

Concluderend is er een aantal goede redenen om aan te nemen dat Kramer zijn prestaties van vorig seizoen bij ADO Den Haag niet zal herhalen bij Feyenoord. Nee, hoe verleidelijk het ook is een spits te halen die én “op z’n knieën naar De Kuip wil” én veel lijkt te scoren; Michiel Kramer zou een slechte keus zijn voor Feyenoord.

De data in dit artikel gebruikt is vergaard door Opta en geraadpleegd via Squawka.com. De data over Kramer’s ExpG-ratio komt via 11tegen11.net.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s