Een bloemetje voor Gerard Werson

Vandaag is het 4 mei, de dag van Dodenherdenking. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig onderzoek gedaan naar Feyenoorders die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Over één van hen schreef ik vorig jaar een groot artikel in Hand in Hand: Gerard Werson, een talentvolle voetballer bij Feyenoord die als verzetsstrijder gefusilleerd werd in Kamp Vught. Vandaag is een goede dag hem te herdenken.

Werson werd slechts drieëntwintig jaar oud, maar was een redelijk groot deel van z’n leven lid van Feyenoord. Hij groeide op in Vreewijk, nabij De Kuip, en voetbalde in maart 1940 nog voor de zogenaamde overgangsploeg, een soort Jong Feyenoord, een team van beloftevolle spelers die nog tekort kwamen voor het eerste elftal. Daarnaast nam hij deel aan schaakwedstrijden die de club organiseerde en schaatste hij in maart 1940 op het door de club georganiseerde schaatstoernooi. Hij werd zesde.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging Werson, student in Delft, in het verzet. Vanuit zijn huis aan het Langegeer 190 in Vreewijk distribueerde hij dagelijks duizenden nieuwsberichten en hielp hij onderduikers met distributiepapieren en valse paspoorten. Op een avond vielen de Duitsers binnen en werden vader Reinier en magazijnwerker Frits opgepakt – en vlak daarna in Vught gefusilleerd.

Werson bouwde daarna een nieuwe verzetsorganisatie op, die vanaf april 1944 haar eigen krant uitgaf: Nieuwsblad van het Vrije Nederland genaamd. In juni 1944 werd hij alsnog opgepakt en kort daarna vermoord in Kamp Vught.

Gerard Werson was bij mijn weten één van de weinige Feyenoorders die een actieve rol in het verzet speelde. Jodocus (Dook) Janssen, voormalig lid van de elftalcommissie, zat ook in het verzet en overleefde de oorlog.

Een mooie manier om Gerard Werson te herdenken is door online een bloemetje te plaatsen bij de ere-lijst die de Tweede Kamer en het NIOD onderhouden. Dat kan hier.  Het zou een mooi zijn als veel Feyenoorders dat doen, en we zo onze rood-witte verzetsstrijder herdenken.

Omdat we onze vrijheid mede aan hem te danken hebben.

Advertenties

Een gedachte over “Een bloemetje voor Gerard Werson

  1. We houden de site elk jaar rond 4 mei wat extra in de gaten, en we vonden het zo in de loop van de dag verdacht dat er bij een persoon ineens zo verschrikkelijk veel bloemetjes werden gelegd door cryptisch klinkende namen als VAKJJ en dergelijke. Maar toen vonden we dit bericht.
    Wat een mooi gebaar, Feyenoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s