Wie moet Fred Rutten opvolgen?

Het lijkt een kwestie van dagen voordat Fred Rutten en Feyenoord aankondigen na dit seizoen uit elkaar te gaan. Er zal dan een bericht komen met dooddoeners als “in goed overleg” en “van twee kanten niet wat we ervan verwacht hadden”, maar eindstand is dat Feyenoord een jaar heeft stilgestaan. Ja – Europees overwinterd, maar geen moment echt om de titel gespeeld (Euro Club Index berekende dat Feyenoord op haar beste moment slechts 14,4% kans op het kampioenschap had). Het zoveelste tussenjaar. Aankomende zomer kan Feyenoord wéér opnieuw beginnen. Maar met welke trainer? Ik zet een aantal opties op een rij.

Ron Jans

Ron Jans bewijst bij PEC Zwolle wederom dat hij een prima trainer is, maar de vraag is wel: voor welk niveau? Zowel bij PEC als bij FC Groningen, waar hij ook goed presteerde, lag de druk laag en evenzo de verwachtingen. In dat klimaat lijkt Jans het best te presteren. Toen bij SC Heerenveen de druk hoger lag, vielen de prestaties van zijn team in het eerste seizoen tegen. Het jaar daarop ging het overigens wel beter, maar alsnog: Heerenveen is geen absolute topclub met de druk die daarbij hoort. Het is net als bij spelers: het leuk doen bij een club waar het goed mág zijn, is iets totaal anders dan het leuk doen bij een club waar het goed moet zijn. Zo’n tweede club is Feyenoord, en dat is precies de reden waarom ik twijfel aan Jans al trainer van Feyenoord.

Peter Bosz

Peter Bosz doet het bij Vitesse redelijk en laat zijn teams in ieder geval aantrekkelijk voetbal spelen. Alleen: zonder al teveel resultaat, vooralsnog. Bosz speelde voor Feyenoord, maar dit is voor velen geen reden tot steun voor hem. Bosz wordt nog steeds verweten in 1995 een bom onder het trainersschap van Willem van Hanegem gelegd te hebben – en doen ontploffen met een reportage in Voetbal International door bevriende journalist Ted van Leeuwen. Daarnaast staat zijn dramatische aankoopbeleid als technisch directeur (2006-2009) nog vers in het geheugen. Feyenoord worstelt nog steeds met de gevolgen van financiële fouten die toen gemaakt zijn. Bovendien geen trainer die graag onder een sterke technische directeur werkt. Voordeel is dat Bosz’ voetbal redelijk vergelijkbaar is met dat van Rutten: van achteruit opbouwen, nadruk op snel positiespel. In die zin zal er komende zomer dan ook niet heel veel hoeven te veranderen.

Peter Maes

De outsider in dit rijtje. Maes bewijst in België al jaren een succesvol trainer te zijn: KV Mechelen groeide onder zijn leiding uit tot een stabiele Eerste Klasse-ploeg, Lokeren won tweemaal de beker en speelde daarom Europees voetbal. Hij laat zijn ploegen Hollandse School 4-3-3 spelen, het systeem dat Feyenoord ook wil spelen. Vorig jaar stond Maes al op het lijstje van Feyenoord om Ronald Koeman op te volgen, maar had toen trainers als Louis van Gaal, Co Adriaanse en Fred Rutten voor zich. Nu zij van die lijst af zijn, kan hij opnieuw interessant worden. Manco: presteerde net als Jans enkel bij kleinere clubs.

Henk Fraser

Henk Fraser is voor veel supporters de droomkandidaat: echte Feyenoorder, de man die in 1991 de club redde met zijn goal tegen PSV bovendien, en een harde trainer. Maar dat clubliefde nog geen kampioenschap koopt, bewees het tijdperk van Mario Been als Feyenoord-trainer. Dat viel tegen, en clubjongen Been is sindsdien beschadigd. Dat gevaar loert misschien ook voor Fraser, want aankomende zomer zal de selectie opnieuw deels vervangen worden en de toekomst is daarmee onzeker. Bovendien: Fraser is pas iets langer dan een jaar hoofdtrainer en presteerde met ADO niet bijzonder goed.

Jean-Paul van Gastel

Ooit wordt Jean-Paul van Gastel hoofdtrainer van Feyenoord. Na zijn voetbalcarriere trainde hij de C-junioren, de A1 en (heel kort, na het vertrek van Mario Been) Feyenoord 1. Inmiddels is hij vier seizoenen assistent geweest en mocht hij in het laatste jaar van Koeman steeds vaker de trainingen leiden. Het is niet uit te sluiten dat Van Gastel na dit seizoen eerst elders aan zijn carrière als hoofdtrainer gaat werken, om daarna ooit terug te keren bij Feyenoord. Maar als andere kandidaten neen zeggen, komt Feyenoord wellicht nu al bij hem uit als nieuwe trainer.

Bert van Marwijk

De nestor van dit rijtje. Van Marwijk is de meest succesvolle Feyenoord-trainer van deze eeuw, met de UEFA Cup-winst in 2002 en KNVB Beker in 2008. Hij is één van de weinige Nederlandse toptrainers die beschikbaar zijn, en daarmee vermoedelijk interessant. Met zijn statuur kan hij spelers aanspreken toch naar Feyenoord te transfereren en zijn ervaring is belangrijk, maar de vraag is wel of Feyenoord in zee moet gaan met een bijna drieënzestigjarige trainer die sinds zijn afscheid als bondscoach in 2012 enkel kort Hamburger SV trainde, niet bekend staat als vernieuwer en soms in aanvaring kwam met jonge spelers.

Michael Laudrup

Een beetje onverwachte naam op dit lijstje, en ook de duurste. Laudrup is een relatief jonge, succesvolle trainer die vernieuwt. Hij was succesvol bij Swansea City, en zijn contract bij Lekhwiya in Qatar loopt na dit seizoen af. Laudrup zal duur zijn, en af te vragen is of hij überhaupt naar Nederland wil, maar hij is wél een trainer die Feyenoord beter kan maken. Nadeel: zijn verleden als speler bij Ajax zal bij een deel van Het Legioen slecht vallen. Maar heeft zo’n verleden Martin van Geel ooit gehinderd een speler of trainer niet te halen?

Ricardo Moniz

Kleine kanshebber. Moniz werkte in de jeugd van Feyenoord met spelers als Robin van Persie en Leonardo en is internationaal vermaard als veldtrainer. Als hoofdtrainer was hij minder succesvol. Hoewel hij met Red Bull Salzburg de dubbel won, waren zijn dienstverbanden bij Ferencvaros en 1860 München teleurstellend. Misschien is Moniz een beetje zoals Rutten: geweldig als veldtrainer, tactisch sterk, maar komt hij als manager van Feyenoord uiteindelijk tekort. Toch zal ook Moniz wel besproken worden: afgezien van zijn achtergrond als Rotterdammer, is hij een prima (veld)trainer die bij grote clubs (Tottenham Hotspurs, PSV, Feyenoord, HSV) werkte.

John van den Brom

Van den Brom bewees bij ADO, Anderlecht en nu AZ prima te presteren als trainer. Zijn contract bij AZ loopt nog door en er zal dus een afkoopsom betaald moeten worden. Afgezien van z’n Ajax-achtergrond, wel een trainer die ploegen beter heeft gemaakt en zowel bij ADO als AZ bewees en bewijst met een matige selectie heel goed te kunnen presteren.

Rene Meulensteen

Meulensteen werd vorig jaar al kort aan Feyenoord gelinkt, en dat zou nu opnieuw kunnen. Tactische grootmeester in het voetbal, als hoofdtrainer bij Brondby, Anzhi en Fulham minder succesvol. Heeft nu bij Philadelphia Union in de VS ook weer een rol die hem het best lijkt te passen: adviseur, weg van de verantwoordelijkheid als hoofdtrainer, maar wél invloedrijk. Niettemin een interessante optie, maar een beetje hetzelfde verhaal als Ricardo Moniz denk ik.

Overige namen: Martin Jol, Frank Rijkaard en Thomas Tuchel (wishful thinking, maar toch…).

Waar hoop ik zelf op?

Wat snak ik naar een onbekende, jonge, talentvolle trainer uit het buitenland die niet gehinderd door Hollandse School-clichés Feyenoord vernieuwt, verbetert en uiteindelijk kampioen maakt. Een jonge veertiger die niet geschoold is in Zeist, die niet al decennia op tv hetzelfde riedeltje verkoopt, die niet oer-conservatief is. Een jonge trainer die een video-analist niet in dienst neemt omdat elke club dat heeft, maar omdat hij werkelijk gelooft dat het zijn spelers beter kan maken. Die statistieken gebruikt niet enkel omdat het de mode is, maar omdat hij snapt dat hij z’n team er beter mee kan maken, en ondergewaardeerde spelers kan ontdekken. Zoals bij FC Midtjylland in Denemarken. Dat Feyenoord over een paar jaar zelf bekend staat als vernieuwend, als revolutionair, en als club die vooraan stond in de vaart der voetbalvolkeren. Een beetje zoals Richard Dombi in de jaren dertig.

Advertenties

2 gedachtes over “Wie moet Fred Rutten opvolgen?

  1. Apart dat Jans en Maes afgeschreven worden wegens teleurstellende (Jans bij Standard niet vergeten!) of ontbrekende prestaties bij grote clubs, terwijl dit argument voor Van den Brom niet gebruikt wordt. Terwijl hij ook bij Anderlecht aan de druk ten onder is gegaan. Het eerste half jaar liep het geweldig (zo goed dat het half jaar volstond voor de titel), maar daarna was zijn team dolende, en Van den Brom leek niet in staat een plan B te kunnen formuleren. Leuke goedweertrainer, maar lijkt niet bestand tegen druk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s