Al in 1939 speelde Feyenoord tegen AS Roma

Het naderende tweeluik tegen de Associazione Sportiva uit Roma belooft historisch vuurwerk, met minstens vijfduizend Feyenoord Legionairs in de Romeinse hoofdstad en een onbetwiste Europa Cup-sfeer bij de terugwedstrijd in Rotterdam. Hoewel beide clubs elkaar in een Europees bekertoernooi nog nooit ontmoetten, werd er wel vaker tegen elkander gespeeld: de eerste keer was al in 1939.

Voor Feyenoord zijn de jaren dertig wellicht de meest succesvolle in de clubgeschiedenis: in 1936 en 1938 wordt het landskampioenschap gewonnen, in 1930 en 1935 de KNVB beker, en in 1931, 1932, 1933, 1936, 1937 en 1938 het afdelingskampioenschap. Ook wordt in 1930, 1933 en 1937 de Zilveren Bal gewonnen. Na die laatste keer mag Feyenoord de bal in eigendom houden; het is de vijfde keer dat het regionale voetbaltoernooi wordt gewonnen. Bovendien brengen de trainingen en tactiek van de Oostenrijkse trainer Richard Dombi (1935 – 1939) Feyenoord vooruit: het introduceert het stopperspilsysteem, professionaliseert de trainingen en imponeert zijn pupillen met zijn medische kennis; het levert hem in zijn derde tijdperk in Rotterdam (1955 – 1956) de bijnaam Wonderdokter op.

Tevens zijn de jaren dertig de jaren dat Feyenoord internationaal steeds meer voorstelt. Nadat in 1922 voor het eerst over de grens is gevoetbald, in Brussel om de Coupe Jean Dupuich (4-3 nederlaag tegen Racing Leopold Combinatie en 3-1 verlies tegen Sport’s Generaux uit Parijs), ontmoet Feyenoord in dit decennium steeds vaker buitenlandse teams, al dan niet in Rotterdam of over de grens.

In 1939, twee jaar na de opening van De Kuip met een 5-2 overwinning op het Belgische Beerschot, speelt Feyenoord na het reguliere voetbalseizoen een internationaal drieluik: Everton, de Wolverhampton Wanderers en AS Roma komen naar De Kuip.

Roma is geen kleine club. Sterspeler is Francisco Providente, een Argentijnse midvoor die eerder voor Boca Juniors en Flamengo speelde. Hij is erbij als Feyenoord en Roma elkaar treffen op 1 juli 1939.

De Romeinen imponeren met een tactisch onnavolgbaar spel. Cluborgaan De Feijenoorder merkt op: “Het lijkt wel of Feyenoord niet bestaat. Alles loopt gesmeerd. Middenlinie achter voorhoede. Geen stopperspil.” Roma speelde met “een vuur en levendigheid, hun zuidelijke temperament eigen”. Feyenoord komt in de eerste helft amper over de middenlijn heen, de Italianen nemen het doel van Feyenoord-goalie Adri van Male continu onder vuur.

Roma 1939

Toch is de ruststand slechts 0-1, door een goal van Providente (“werd flitsend gemaakt, doch was meer te wijten aan een fout onzerzijds”). Voor rust is Feyenoord nog wel gevaarlijk, maar de keeper kan een vrije schop van Leen Vente makkelijk pakken.

In de tweede helft kantelt de wedstrijd. Feyenoord neemt het initiatief en “Rome moest een toontje lager zingen”. Via Manus Vrauwdeunt, die een jaar eerder de winnende scoorde tegen Arsenal en sindsdien de Beul van Arsenal heet, komt Feyenoord langszij, maar de goal wordt afgekeurd wegens buitenspel.

Toch eindigt de wedstrijd in 1-1. Feyenoord krijgt een penalty, maar de eerste poging wordt in de handen van doelman Guido Masetti geschoten. De poging mag echter over genomen worden, omdat de scheidsrechter een te vroeg ingelopen Romein heeft waargenomen. Nu met meer succes: Pleun de Groot schiet binnen. Een respectabele uitslag, daar Feyenoord in het begin onder de voet gelopen dreigde te worden. Van het spel van Roma is, net als van dat van Everton en de Wolves, voor de Feyenoord-spelers “veel te leren geweest”. 

Op de tribune is het tijdens de wedstrijd nog even onrustig. Drie Romeinse supporters, “volgelingen van Benito” (Mussolini, MLA) volgens het clubblad, laten van zich horen, en Feyenoorders roeren zich vocaal “maar het klinkt te individueel”. Enkele “wakers” verschijnen en herstellen de rust. Een dame merkt volgens het clubblad op dat de Italianen beter kunnen zwijgen, “zoals hen dat in die Heimat aangeleerd is”.

“Al met al”, concludeert een schrijver in De Feijenoorder, “een genoegzame zaterdagavond”. Het gelijke resultaat is een “bevredigd volledig”, schrijft De Telegraaf daags na de wedstrijd, en Het Vaderland, een “staat- en letterkundig nieuwsblad”, merkt op dat het een “aardige, snelle wedstrijd” was, waarin Feyenoord en Roma “de eer deelen”.

Op naar Rome!

Met dank aan Rolph Heesakker

Advertenties

3 gedachtes over “Al in 1939 speelde Feyenoord tegen AS Roma

    • Hi Roman,

      De Kroet is probably a wrong pronunciation of De Groot. When you speak out ‘De Groot’ and are not familiar with Dutch language, it could sound like ‘De Kroet’. Besides, no player named De Kroet ever played for Feyenoord. More names are spelled wrong in the Feyenoord line-up. I think the correct names are: Van Male, De Groot, Van der Heide, Van der Lelij, Kuppen, ?, no player named Zaonen played for Feyenoord, I have no idea who could be meant by this, Vrauwdeunt, Vente, Van Heel, Linssen. In Dutch newspaper and Feyenoord sources, I have not found the line-up, so this link really helps me! Considering that De Groot was named in the line-up, I think that with “De Kroet” in the line-up De Vroet was meant.

      But it really was (Pleun) de Groot who scored Feyenoords goal, every source I’ve found confirms that.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s