Ook Feyenoorders kwamen om in Auschwitz

Vandaag is het zeventig jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd door het Rode Leger. In de gruwelijke kampen Auschwitz I en II (bekend als Birkenau) kwamen ook Feyenoorders om. Tijd voor een eerbetoon.

Al langer ben ik bezig met een onderzoek naar de tragische geschiedenis van de Feyenoord-joden. Wie er precies omkwamen en waar, weet ik. Maar waren er misschien ook joodse Feyenoorders die níet verraden, vergast of doodgeschoten werden door de nazi’s? In mei hoop ik meer te weten en een artikel erover te kunnen publiceren. Duidelijk is in ieder geval wel dat Sparta en Xerxes meer joden op de ledenlijsten hadden. Dat heeft vooral geografische oorzaken: de jodenbuurt, voor zover daar echt sprake van was, in Rotterdam was waar nu het Hilton Hotel staat, en overwegende dat de Erasmusbrug er nog niet was, was de tocht naar de boerezij Rotterdam-Zuid geen al te makkelijke. Voetballen bij een club aan de rechter Maasoever was dan ook logischer dan bij Feyenoord, aan de linker Maasoever.

Zeker is in ieder geval wel dat er drie Feyenoord-joden in Auschwitz omkwamen.

Barend Naarden, op 27 augustus 1901 geboren in Amsterdam, had een herenmodezaak aan de Pretorialaan in Rotterdam. Hij was donateur van Feyenoord. Zijn zoons Emmanuel (7 februari 1927) en Aron (12 juli 1928) waren spelend lid. Op 1 mei 1940 schreef Aron zich uit als lid, bij ‘gebrek aan animo’. Emmanuel bleef lid totdat alle verenigingen in september 1921 werden opgedragen joodse leden te verwijderen van de ledenlijsten. Zo geschiedde ook bij Feyenoord. Aron kwam samen met moeder Catho Louise Blom-Naarden, geboren op 11 december 1902 in Giessen-Nieuwerkerk, op 14 september 1942 om in Auschwitz. Vermoedelijk werden ze tijdens de joodse razzia in september 1942 in Rotterdam opgepakt en via Loods 24 naar Auschwitz gestuurd. Vader Barend vond twee later, op 21 augustus 1944, zijn dood in Auschwitz. Het gezin werd door de oorlog totaal verscheurd: Emmanuel Naarden kwam op 31 maart 1943 om in Kamp Seibersdorf.

Ook Herman de Vries werd in Auschwitz vergast. De Vries werd op 14 december 1912 geboren in Rotterdam en was slager van beroep. Zijn zus Elisabeth was getrouwd met Salomon Velleman, ook een Feyenoord-lid. De familie Velleman was een grote joodse familie in Rotterdam, waarvan er bij mijn weten na de oorlog geen één meer over was. Herman de Vries zal ook tijdens de joodse razzia’s van september 1942 opgepakt zijn, want hij kwam op 30 september 1942 om.

Vandaag zijn mijn gedachten dan ook bij de familie Naarden, en het enorme lijden dat het verscheuren van hun gezin moet hebben veroorzaakt, en Herman de Vries, de ongetrouwde Feyenoord-jood.

Bron: onbekend.

Bron: onbekend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s