Niemand twijfelt meer aan Kenneth Vermeer

Tijdens Feyenoord – Sevilla gebeurde er iets vreemds. Ergens diep in de tweede helft, Feyenoord stond al op voorsprong maar het was nog geen 2-0, pakte Kenneth Vermeer een moeilijke bal – de zoveelste. Twee vrienden die voor me stonden, vanaf het begin groot Vermeer-critici (categorie: “ex-Ajacied, die moeten we niet”), keken elkaar aan en zeiden: “dat doet hij dan wel weer goed”. Het duurde drie maanden, maar niemand lijkt meer te twijfelen aan Kenneth Vermeer.

Het waren vreemde dagen, de laatste etmalen van augustus, zo vlak voor het scheiden van de markt. Op zaterdagavond kreeg ik op Whatsapp een bericht dat Feyenoord Kenneth Vermeer gekocht had. Dat leek me sterk: hoewel een nieuwe keeper fijn zou zijn, en de naam van Vermeer ook best eens door m’n hoofd was geschoten, leek het niet aannemelijk dat Feyenoord hem zou halen. Toch? “Serieus? Lijkt me sterk man”, stuurde ik terug. De volgende dag kocht Feyenoord Ajax-keeper Kenneth Vermeer.

In de weken daarna gebeurde er ook iets vreemds. Mensen die eerst stelselmatig Erwin Mulder te slecht voor Feyenoord hadden beoordeeld, verdedigden hem nu. Die vrije trappen waar hij de muur verkeerd neerzette, zoals thuis tegen SC Heerenveen? Was het eerst nog het zoveelste bewijs dat Mulder tekort kwam, na de komst van Vermeer was het pure pech, bovendien de schuld van de verdedigers. De onzekerheid en matige coaching? Tja, hij is nog zo jong. Alle redenen waarom hij eerst niet deugde werden nu gebruikt om hem te verdedigen. Alles beter dan een (ex-)Ajacied in de goal, toch?

Natuurlijk, hoe Erwin Mulder na de komst van Vermeer behandeld werd is niet sjiek. Hoewel feitelijk misschien juist voor enkele zelf-opgeleide spelers, was het niet netjes van Martin van Geel te zeggen dat “onze spelers normaal gesproken na een paar jaar naar clubs als FC Porto gaan, maar Erwin niet”. Natuurlijk, Erwin Mulder ontwikkelde zich de laatste jaren te weinig. Maar hij is altijd loyaal geweest, dan verdien je beter. En ja, zwakke schakels moeten vervangen worden, dus dat er een betere keeper werd gehaald dan Mulder is geen schande.

Een paar weken later zag ik Erwin Mulder keepen bij een wedstrijd van Jong Feyenoord/Excelsior. Hij had er geen zin. Constant liep hij naar de scheidsrechter te foeteren, als een recalcitrante puber die zijn zin niet krijgt en daarom gaat vervelen. Sommigen slopen dan een prullenbak in een speeltuintje, anderen schrijven vuige teksten op tafeltjes op school, weer anderen richten zich op de scheidsrechter. Mulder wist zich gesteund door een groepje getrouwen, die zich achter zijn goal hadden verzameld en luidkeels aanmoedigden. Tot hij een bal door zijn handen liet glijden, zo de goal in. Toen werden ook zijn fans even stil. Sindsdien speelde Mulder ook niet meer voor het tweede elftal.

Inmiddels heeft Kenneth Vermeer zich ontwikkeld tot onbetwiste keeper van Feyenoord één. In veertien wedstrijden (competitie + Europa League) hield hij acht keer de nul. De afgelopen zes wedstrijden kreeg hij geen enkel tegendoelpunt. Per Eredivisie-wedstrijd krijgt hij gemiddeld 0.44 tegendoelpunt. En 89% van zijn reddingen zijn succesvol. Tel daarbij zijn lef op, waarmee hij Feyenoord in de laatste seconde redde tegen Standard Luik, zijn rust, dat moet geweldig zijn voor de uitmuntende jonge verdedigers Sven van Beek en Terence Kongolo, en het vertrouwen dat hij uitstraalt, en Feyenoord en Martin van Geel hebben afgelopen zomer gewoon goede zaken gedaan door hem voor nog geen miljoen euro op te halen in Amsterdam. Een briljante zet. Ajax-directeur Marc Overmars verklaarde recent dat hij er spijt van heeft. Vermeer heeft een vierjarig contract en het ligt daarom voor de hand dat hij in 2016, halverwege zijn overeenkomst met Feyenoord, met flinke winst verkocht wordt. Hij is dan dertig jaar, een ideale leeftijd voor een keeper.

De storm rondom zijn komst kon iedereen verwachten, maar is gaan liggen. Als zelfs een paar van zijn grootste tegenstanders op Vak X, ietwat fluisterend, dat wel, zeggen dat hij “dat toch wel goed doet”, dan twijfelt niemand meer aan Kenneth Vermeer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s