Koos had zijn Feyenoord-sjaal nog om

Op de dag dat Nederland de slachtoffers van de vliegramp met MH17 herdenkt, is het ook precies zeventig jaar geleden dat in Rotterdam duizenden mannen opgepakt werden bij de razzia. Eén van hen was het zeventienjarige Feyenoord-talent Koos van den Bosch.

Koos van den Bosch was dertien jaar oud toen hij zich in 1940 meldde bij het kantoortje van Feyenoord aan de Dordtsestraatweg. Vanuit daar runde administrateur Phida Wolff de club, verzorgde Ingen Barendrecht, een oom van voormalig Feyenoord-spits Jaap Barendregt, ergens moet gezien het verschil in spelling van de naam iets misgegaan zijn bij de gemeentelijke administratie, de velden en zijn vrouw Lijntje de kleding van de voetballers.

Koossie, zoals hij werd genoemd door zijn zussen en ouders, was toen al een “pootige voetballer”. Dat had hij van zijn vader, een caféhouder en havenarbeider, in zijn vrije tijd bokser.

Het is nog vroeg als er op 10 november 1944 hard op de deur van de familiewoning aan de Beijerlandselaan wordt geklopt. De wijk is afgezet. Op straat marcheren Duitse soldaten, met van die grote laarzen en strak gekamde kapsels. Vader Van den Bosch is te oud voor de Duitsers, de man is tweeënvijftig, en mag blijven zitten. Koos, zeventien jaar oud, moet wel mee. Ze brengen hem naar De Kuip, het machtig grote voetbalstadion waar Koossie als talentvolle A1-junior van Feyenoord zo vaak over had gedroomd. Nu stond hij op het veld, maar niet met een bal aan zijn voet, maar een geweer op hem gericht. Wie wilde vluchten, zou worden doodgeschoten.

In de dagen die volgen wordt de groep mannen naar het oosten van het land gebracht. Vader Van den Bosch reist ze achterna, vindt zijn zoon en besluit zich bij de groep aan te sluiten als ze op treintransport naar Duitsland worden gezet.

Dan gaat het allemaal fout.

Bij het lopen naar de treinen probeert Koos te vluchten, maar rent de verkeerde kant op. Niet naar het bos, maar naar een groepje Duitse soldaten. Hij wordt ter plekke doodgeschoten. Vader Van den Bosch gebruikt daarop zijn bokskwaliteiten en begint in te slaan op wat Duitsers. Ook hij wordt vermoord.

Pas elf jaar later worden hun lichamen gevonden, bij bouwwerkzaamheden. Koos van den Bosch had zijn rood-witte Feyenoord-sjaal nog om.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s