Verlangen naar 2002

Een week of wat geleden stond ik in een supermarkt met deVoetbal International in m’n handen toen een voorbijganger me wat vreemd aankeek. Aan de grond genageld stond ik, mijn blik stijf op de foto op de pagina. “Ongelooflijk, onge-fucking-looflijk”, mompelde ik. De vrouw vond het wat vreemd, maar versnelde haar pas toen ik haar door had.

Op de pagina stond een foto van Feyenoord, twaalf jaar geleden. Ik kon het nog steeds niet helemaal geloven: Paul Bosvelt hijst de zilveren UEFA Cup de lucht in, Chris Gyan en Glenn Loovens proberen ook hun handen op het ding te krijgen. Op de achtergrond vliegen duizenden, glinsterende papieren stukjes door de lucht. Rood en wit. Feyenoord heeft de UEFA Cup gewonnen.

Laten we eerlijk zijn, Feyenoord had in 2002 niet de beste voetballers van Europa. Bij Real Madrid, een paar maanden later tegenstander in de wedstrijd om de Europese Supercup, stonden spelers als Luis Figo, met die karakteristieke boeventronie van hem, en Zinedine Zidane, één van mijn favoriete spelers (ja, ook na die kopstoot), op het veld. AC Milan, ook halve finalist dat seizoen, had Shevchenko, Inzaghi en Maldini, de oude meester. En Internazionale kwam met Ronaldo, Materazzi, Toldo, Seedorf en ach, welke wereldster niet, naar Rotterdam voor de halve finale.

In die wedstrijd gebeurde iets dat eigenlijk symbolisch is voor de hele UEFA Cup-winst van dat seizoen, van de strijd van David tegen de Goliaths. Ergens aan het einde van de eerste helft stormde Ronaldo, op dat moment vermoedelijk de beste spits van de wereld, richting de goal van Erwin Zoetebier, niet de beste keeper van de wereld. In Ronaldo’s kielzog Kees van Wonderen, die ooit in een gek seizoen bij NEC zestien doelpunten scoorde, maar daarna wonderwel verdediger werd. Ronaldo omspeelde Zoetebier, schoot en dacht aan de aansluitingstreffer, 2-1. Maar daar was Keesie Wonderboy, die na een bizarre sprint de bal vlak voor de lijn weg schoot. Weg doelpunt, Kees van Wonderen uit Bergen in Noord-Holland had Ronaldo verslagen.

De schoonheid van de UEFA Cup-winst zat in dat soort momenten. Het zat in de invalbeurt van Ferry de Haan in de finale. Tien jaar eerder promoveerde hij als verdediger van de Feyenoord-amateurs ineens elk jaar een klasse hoger, totdat medio jaren negentig de Hoofdklasse werd bereikt. Via Excelsior haalde hij het stadion waarover hij nooit gestopt was te dromen, De Kuip. En toen stond hij ineens in een Europese finale. De schoonheid zat in het kappen en draaien van Robin van Persie, op dat moment nog A-junior, die op San Siro wereldverdedigers gek draaide. Het zat in de duizenden mensen die een paar weken voor de finale door het hele land de nacht doorbrachten voor Primera’s om aan een kaartje te kopen. Het zat in Mauricio Aros, de Chileense verdediger waarvan niemand helemaal begreep waarom hij bij Feyenoord speelde, die eigenlijk de UEFA Cup niet in zijn handen durfde nemen, maar door Paul Bosvelt, de aanvoerder, naar voren werd geduwd. Het zat in Gerard Meijer, die tijdens de huldiging vanaf de middenstip wat verdwaasd stond te kijken. Achtentwintig jaar eerder won op hetzelfde veld in hetzelfde stadion Feyenoord ook al eens dezelfde Cup, en Meijer was erbij. Harry Vos heette nu Patrick Paauwe, Lex Schoenmaker Pierre van Hooijdonk. De schoonheid zat in alle verslagen wereldsterren van clubs als Glasgow Rangers, Inter en Dortmund, door een elftal dat niet uit de beste voetballers bestond, maar wel het beste team was.

Natuurlijk, een paar jaar later bleek het allemaal uit een zeepbel geboren te zijn, toen die bel lek geprikt werd en Feyenoord met een miljoenenschuld bleek te zitten – mede opgebouwd in die jaren. Dat Feyenoord in 2002 tot de grootste clubs van Europa behoorde en amper drie jaar later door een subtopper uit Roemenië (ach, doet dat niet aan 1970 denken?) werd uitgeschakeld in hetzelfde toernooi, is, net als de vrije val na de UEFA Cup-winst in 1974, het gevolg van bestuurlijk falen geweest.

Maar toch. Wat verlangde ik donderdagavond naar Kees van Wonderen die een schot van Ronaldo van de lijn haalt.

Deze column verscheen eerder op Feyenoordnet.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s