Kon Feyenoord Rijeka-spits Kramaric echt zo oppikken?

Kon Feyenoord de veelscorende Rijeka-spits Andrej Kramaric afgelopen zomer echt voor amper twee miljoen euro oppikken? Volgens VI en AD wel. Beide media schrijven de afgelopen dagen dat Feyenoord afgelopen zomer de mogelijkheid had de jongeling voor twee miljoen euro naar Rotterdam te halen. Ze zijn stellig en brachten Martin van Geel zelfs tot een ongebruikelijke reactie op de officiële clubsite.  Maar kon Feyenoord hem echt zo kopen?

Pijnlijk was het wel. Amper een uur nadat Kramaric Feyenoord met drie doelpunten had geveld bracht Voetbal International het ‘nieuws’ dat de club hem afgelopen zomer voor weinig geld had kunnen kopen. Dat VI graag stookt, al dan niet door het gebruik van halve waarheden en onwaarheden, is niks nieuws. Zie bijvoorbeeld dit artikel van Rob Goossens op DasKapital.nl over hoe VI fout zat met hun artikel over de premies voor de Oranje-spelers op het WK. Maar het frame van VI was: Robin van Persie deugt niet als aanvoerder, dus moet er een kritisch stuk over hem verschijnen. If the facts don’t fit the frame, change the facts. Het blad moet verkopen.

En dus bracht VI donderdagavond ‘ineens’ het nieuws dat Kramaric afgelopen zomer door Feyenoord gekocht kon worden. Nieuws was dat niet: in augustus kwamen Kroatische media al met de interesse. Dat VI er voor koos om het ná de wedstrijd te publiceren, zegt veel over hun methodes. Was het ook gepubliceerd als Feyenoord had gewonnen en Kramaric niet had gescoord? Vermoedelijk niet, want dan had het het frame niet gepast – en feiten als doelpuntenmakers kun je nu eenmaal niet veranderen.

Maar hoe kwam VI – en nu ook AD – op het bericht dat Kramaric maar twee miljoen euro hoefde te kosten? Het is niet zo moeilijk zoeken: in Kroatië gaat al langer het gerucht dat er in zijn contract een dergelijke clausule staat. Deze week kwam dat gerucht ook voor in berichten over vermeende interesse van Atlético Madrid in Kramaric. Volgens die berichten zou Rijeka akkoord gaan met een transfer als er twee miljoen euro betaald wordt. En zoals dat dan gaat nemen alle sites en media het van elkaar over, zonder te checken of het werkelijk zo is, onderwijl de berichten wat meer kracht gevend. X schrijft het, dus Y ook – en Z is er helemaal van overtuigd. Iedereen kan die berichten lezen en op zijn manier interpreteren, VI en AD dus ook.

Maar in Kroatië wordt getwijfeld aan die berichten: zou Kramaric dan afgelopen zomer al niet vertrokken zijn? Behalve Feyenoord waren er immers genoeg andere clubs geïnteresseerd in hem, en er zou er vast wel eentje die twee miljoen betaald hebben. Baseren VI en AD in hun drang te stoken zich op onbetrouwbare geruchten, die nooit bevestigd zijn door betrokkenen? Een Kroatische sportjournalist bevestigt aan mij dat de clausule niet bestaat: in werkelijkheid is Rijeka’s vraagprijs voor Kramaric een veelvoud van die vermeende twee miljoen zijn. Transfermarkt.de schat zijn waarde op 3,96 miljoen euro. Een jonge spits die veel scoort én Europese ervaring heeft is een droom voor elke Europese topclub en dús lijkt het ondenkbaar dat hij onder zijn waarde verkocht mag worden.

Een andere reden om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van dit nieuws is het simpele feit dat Martin van Geel het op de officiële clubsite van Feyenoord ontkracht. Machthebbers vertrouwen, doe het zelden – zeker niet bij het bedrijven van journalistiek. Maar het is totaal niet des Van Geels om transfergeruchten via de officiële Feyenoord-media te ontkrachten. Vrijwel altijd laat hij de geruchten maar wat rond zoemen – hij weet wel beter – en alleen bij klinkklare onzin treedt hij erover naar buiten. Maar dan nog: nooit via de officiële Feyenoord-website. Berichtgeving op die site is alleen bestemd aan ‘werkelijk’ nieuws: wedstrijdverslagen, geblesseerde spelers, nieuwe sponsordeals, dat werk. Alleen in ultieme gevallen voor het ontkrachten van (transfer)geruchten.

Wat Feyenoord dan weer wel kwalijk genomen kan worden is dat Kramaric donderdag zo makkelijk kon voetballen. Scouts van de club zaten vorig seizoen meermaals op de tribune om hem te bekijken. De scoutingsrapporten, die toch hopelijk gedetailleerd zijn spel beschrijven, liggen op de Rotterdamse burelen. Ideaal voor het maken van een plan om hem te bestrijden, zou je zeggen.

Rest de vraag: wilde Kramaric überhaupt wel naar Feyenoord? De treurige realiteit is dat de spitsen die een meerwaarde zouden zijn voor Feyenoord zelden tot nooit naar Rotterdam of Nederland willen komen. Simon Makienok van Brondby was een serieuze optie, maar wilde niet naar Feyenoord, en wel naar Palermo (waar hij na vier wedstrijden nog droog staat). Duvan Zapata van Napoli kon bij Feyenoord dé spits worden om wiens spel het team draaide, maar verkoos een plek op de bank in Napoli boven een basisplaats in Rotterdam. En datzelfde gold voor Bas Dost, wiens vraagprijs bovendien te hoog was, en Facundo Ferreyra van Shaktar Donetsk, die Newcastle United prefereerde boven Feyenoord. Aan het niveau spitsen daaronder, die in matige Europese competities uitblinken, wordt bij West-Europese topclubs getwijfeld: elke week scoren in Polen maakt je nog geen topspits in Nederland, laat staan een echt grote competitie. En de werkelijke buitenkansjes zijn voor een Nederlandse clubs dan weer onhaalbaar.

Maar goed, Kramaric dus. Ik heb zeer grote twijfels bij de berichtgeving van VI en AD. Los van of hij in het spel dat Feyenoord wil spelen past (meevoetballend is hij matig, hij creëert weinig kansen – in twee Europa League-wedstrijden creëerde Kazim-Richards (3) er meer dan Kramaric in drie (2) –  en is meer een afmaker van het type Finnbogason, niet een meevoetballende spits als Pelle en Guidetti waren), denk ik dat beide media in hun drang te scoren en wellicht stoken onbevestigde geruchten over zijn vraagprijs te makkelijk als waarheid aannemen.

Advertenties

2 gedachtes over “Kon Feyenoord Rijeka-spits Kramaric echt zo oppikken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s