Feyenoord, in 1908 al voorpaginanieuws

Het is 1908, 25 juli om precies te zijn, en een week eerder heeft een groepje jongens een voetbalclub opgericht. In Cafe de Vereeniging (uitgebaat door ene Jac. de Keijzer, vandaar de historische fout die vaak gemaakt wordt dat Feyenoord in Cafe de Keijzer werd opgericht), op de hoek van de Persoonshaven en de Damstraat, wordt op zondagmiddag 19 juli door vier jongens Wilhelmina ter wereld gebracht. De naam lijkt op het eerste gezicht een eerbetoon aan Hare Majesteit de Koningin, Wilhelmina, maar aannemelijker is dat de Wilhelminakerk, die in die jaren zo’n centrale en belangrijke rol speelt in het leven aan de Linker Maasoever, naamgever is van de voetbalclub – zeker op zondag, de jongens waren er die ochtend nog geweest.

Voorpagina RN_25_07_1908_2

Hoe dan ook, Wilhelmina bestaat, vooralsnog slechts uit de vier oprichters plus wat vriendjes. Dat dit niet onopgemerkt blijft, blijkt uit de voorpagina van het Rotterdamsch Nieuwsblad van zondag 25 juli. “Zondag j.l. werd er te Feijenoord een Voetbal- en Athletiekvereeniging opgericht, welke de naam draagt van ,,Wilhelmina””. In de jaren dat er zo vaak een nieuw voetbalclubje wordt opgericht, vaak geen lang leven gegund, maar toch, is het opmerkelijk dat Wilhelmina voorpaginanieuws is, een pagina die gevuld is met kleine, korte nieuwsberichten. Ook opmerkelijk: Wilhelmina wordt toch echt opgericht enkel als voetbalclub en pas in 1918 deelt voorzitter J.D. van Bennekum de leden mee dat op 15 juni “atletiek-oefeningen onder leiding van den heer Koert, gymnastiekleeraar” begonnen zouden worden. Tot na de oorlog is de atletiektak van de RV & AV Feijenoord op nationaal niveau vervolgens succesvol.

Maar toch, het is mooi dat Wilhelmina, zo pril als ze was, zo kleinschalig en jeugdig, een zondagskind nog, al een week na haar oprichting voor het eerst de krant haalt. En op wat voor plek…

Voorpagina RN_25_07_1908

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s