Wat als Jordy Clasie vertrekt? Zes opties om zijn vertrek op te vangen

Het lijkt erop dat Jordy Clasie deze transferperiode nog Feyenoord gaat verlaten. Volgens Voetbal International naderen FC Porto en Feyenoord een akkoord, terwijl ook Benfica geïnteresseerd zou zijn. Zeker bij het mislopen van de groepsfase van de Europa League lijkt een vertrek onvermijdbaar, en geef Clasie maar eens ongelijk. Champions League spelen en een stap vooruit maken, of (weer) een tussenjaar met Feyenoord? Maar hoe kan Feyenoord het gat dat Clasie achterlaat opvullen? Zes opties om zijn vertrek op te vangen.

1 Feyenoord haalt Toornstra, maar Vilhena vervangt Clasie

De eerste mogelijkheid is dat Feyenoord Jens Toornstra haalt van FC Utrecht, er wordt al onderhandeld over zo’n transfer, en vervolgens Tonny Vilhena opschuift naar de plek van Clasie, als controleur. Toornstra wordt volgens Feyenoord “niet voor de positie van Clasie” gehaald. In de jeugd speelde Vilhena vooral als aanvallende middenvelder en in mijn ogen speelde hij zijn beste wedstrijd in Feyenoord 1 ook op die positie (Willem II-uit, Immers was geschorst en Vilhena scoorde twee keer), maar in het eerste speelt hij als linker-centrale middenvelder. In een interview in VI gaf Vilhena eerder al aan het liefst de toekomstige 10 van Feyenoord te zijn, maar ook een positie als controleur niet uit te sluiten. “Ik kan goed aanvallen, maar ook goed verdedigen”, zei hij toen. Toornstra zou dan op de plek van Vilhena kunnen spelen. Dit lijkt mij het meest reële scenario, ook omdat Hakim Ziyech verteld werd dat hij eventueel als linkermiddenvelder zou gaan spelen – op de plek van Vilhena dus, over wie Rutten enthousiast is en dus niet uit de basis zal gaan.

2 Rick Karsdorp wordt voor de leeuwen gegooid

Rick Karsdorp is net als Tonny Vilhena van oorsprong een aanvallende middenvelder, maar krijgt, mede door zijn sterke fysiek, van trainer Fred Rutten vooralsnog vooral een verdedigende taak. In de voorbereiding speelde hij bij gebrek aan een echte rechtsback regelmatig als verdediger, en zijn verdedigende kwaliteiten zou hij ook kunnen gebruiken als controleur, een positie waar hij in de jeugd af-en-toe speelde. Echter: is het verstandig om een speler zonder Eredivisie-ervaring op een plek te zetten waar hij eigenlijk nog niet heel bekwaam is? Het zou in ieder geval een strohalm kunnen zijn, mocht het niet lukken een waardige vervanger te contracteren.

3 Matthew Steenvoorden gaat eindelijk minuten maken

Vanochtend werd duidelijk dat de inmiddels 21-jarige Matthew Steenvoorden niet mag vertrekken bij Feyenoord. Steenvoorden, die in het eerste seizoen van Ronald Koeman al meeging op trainingskamp naar Marbella, werd gelinkt aan een terugkeer bij FC Dordrecht, maar Rutten wil hem behouden. De rechtsbenige Steenvoorden kan zowel als centrale verdediger als controlerende middenvelder spelen. Dat Feyenoord hem niet wil verhuren kan erop duiden dat men in hem een mogelijke vervanger (of back-up voor een vervanger) van Clasie ziet.

4 Feyenoord haalt een oude bekende

Een vierde optie is wat mij betreft dat Feyenoord gaat verrassen en een oude bekende contracteert. Karim El Ahmadi zit bij Aston Villa op een zijspoor en gaf in het weekend aan een terugkeer naar Nederland (op termijn) zeker te overwegen. El Ahmadi is precies het type speler dat Feyenoord mist: iemand die voorop gaat in de strijd en controlerende kwaliteiten combineert met een goede techniek. Met zijn goede passes deelt hij bovendien een eigenschap met Jordy Clasie. Maar: wil hij terugkeren naar Feyenoord, en is hij betaalbaar?

Dat brengt me bij Wout Brama, de middenvelder wiens contract bij FC Twente is afgelopen en dus transfervrij is. Net als met El Ahmadi kent Rutten Brama goed, ze werkten lang samen, en dat zou hem een streepje voor kunnen geven. Rutten werkt graag met oude bekenden, zowel in zijn technische staf als spelersgroep, getuige het aantrekken van trainers Patrick Grevenaars en Arno Philips en rechtsback Luke Wilkshire, en Brama zou precies zijn wat Martin van Geel een “overbruggingsspeler” noemt: iemand die goedkoop opgepikt kan worden, ervaring heeft en een brug vormt tussen het vertrek van een sterkhouder en de ontwikkeling van een talent (genoeg talentvolle middenvelders in de jeugd). Nadeel is dat de controleur geblesseerd is geweest en hoge salariseisen lijkt te hebben.

5 Lex Immers gaat verdedigender spelen

De minst reële optie is dat aanvallende middenvelder Lex Immers een plek naar achteren gaat en als controleur gaat voetballen. Toen Hakim Ziyech aan Feyenoord gelinkt werd klonk dat geluid regelmatig op internet: waarom Immers niet wat meer naar achteren? Ook bij de komst van Toornstra als 10 zou dat kunnen, maar aannemelijk is dat niet (dan had Feyenoord Ziyech immers wel verteld dat hij als nummer 10 kon gaan voetballen). Bovendien liet Immers, bijvoorbeeld tegen Heracles-uit, zien te traag te zijn voor die plek en simpelweg niet goed te zijn in verdedigen.

6 Ruud Vormer krijgt eindelijk een basisplaats

Ruud Vormer kwam in 2012 met grote verwachtingen naar Feyenoord, hij was bij Roda JC uitgegroeid tot een goede middenvelder in de Eredivisie, maar heeft in twee seizoenen nooit kunnen overtuigen. Regelmatig werd hij gebruikt als vervanger van Clasie, maar nimmer kon hij aan zijn niveau tippen. Ook afgelopen vrijdag niet, toen hij bij afwezigheid van Clasie wederom als controleur werd opgesteld. Wil Feyenoord vooruit, kan Vormer nooit de daadwerkelijke vervanger zijn. Maar nood breekt wetten, en als het binnenhalen van een werkelijke controleur onmogelijk blijkt, kan Vormer zomaar eindelijk de basisspeler worden die hij wil zijn.

Advertenties

2 gedachtes over “Wat als Jordy Clasie vertrekt? Zes opties om zijn vertrek op te vangen

  1. El Amado mag er wat mij betreft bij komen mits met lage of geen transfersom. Maar jeugdspelers de kans blijven geven. Waar is Sleegers bijvoorbeeld gebleven. Naast Toornstra is alleen spits prioriteit.

  2. Mag toch hopen dat er nog meer opties zijn want deze zijn allemaal Dramatisch!
    Er moet toch ergens wel een degelijke spelverdeler te vinden zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s