Transfers en risico’s

Het was eind juni 2007 en voor het kantoortje van de klantenservice van Feyenoord stond een lange rij. Tientallen, honderden mensen vroegen in aller ijl een seizoenkaart aan. Het zou weer gaan gebeuren, dit werd ons jaar. Met Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland en Tim de Cler had Feyenoord vier Nederlandse topspelers gehaald, de topscorer van Bayern München en aanvoerder van Barcelona bovendien, en zou na een tragisch seizoen 2006/2007 de weg omhoog weer ingezet worden. Met het kampioenschap, want dat stond vast.

Die late juni-dagen was het fijn om een Feyenoorder te zijn. Natuurlijk, het was een rare situatie. Een half jaar eerder was de club compleet doorgelicht en had Gerard Kerkum met een coupe revanche genomen op Jorien van den Herik, die hem eind jaren tachtig van de troon der Kuipbewoners stootte. Nu vaarde Kerkum mee op de golven van onvrede over de Grote Kale Leider en kon hij zich, ondanks zijn bekende verlopen houdbaarheidsdatum, weer kronen tot koning van De Kuip en haar rood-witte dienaren. In de zomer was er geen geld maar werden wel opeens vier topspelers gehaald, met Bert van Marwijk een succesvolle trainer en bleven er geruchten over de komst van spelers als Kenneth Perez en Danny Koevermans, twee gevestigde Eredivisie-voetballers.

Dat kampioenschap leek een kwestie van tijd.

Het liep anders. Roy Makaay deed het aardig maar scoorde nimmer zoveel als in Duitsland, Giovanni van Bronckhorst was met spelers als, met alle respect, Danny Buijs en Andwele Slory om zich heen een voetballende aristocraat tussen het plebs en Kevin Hofland was vooral geblesseerd. Danny Landzaat werd in de winterstop, toen Feyenoord nog gedeeld bovenaan stond, ook nog gecontracteerd en daarmee werd Feyenoord een soort verzameltehuis voor (te) oude voetballers met hoge salarissen. Alles voor het kampioenschap en het behalen van de Champions League, want dan zou de investering zich terugverdienen.

Maar Feyenoord werd geen kampioen, won wel de beker maar eindigde als zesde in de Eredivisie, en de miljoenen van de Champions League stroomden niet toe. Missie gefaald, maar de hoge salarissen bleven.

Aan dat seizoen, 2007/2008, moest ik de laatste weken vaak denken toen analisten, journalisten en supporters zich over de spitspositie van Feyenoord bogen. Waarom had Martin van Geel niet even de portefeuille getrokken om op tijd, voor het tweeluik tegen Besiktas, een spits te presenteren? De investering zou zich immers terugverdienen als er doorgestoomd werd naar de groepsfase. Wat heeft een schaduwlijst voor zin als je er niks mee kunt na het vertrek van een speler? En ach, dat risico, dat moet je ook wel eens durven nemen, toch?

Hebben we dan niets geleerd van de enorme risico’s en fouten die er de laatste jaren zijn gemaakt, waardoor we nu nog steeds amper geld te besteden hebben op de transfermarkt? Feyenoord heeft overigens deze zomer geen drieëndertig miljoen euro binnen gekregen, maar slechts een fractie: het is gewoonte op de transfermarkt om bedragen in termijnen te betalen, zoals Feyenoord ook niet in één keer drieënhalf miljoen euro heeft overgemaakt naar SC Heerenveen voor Bilal Basacikoglu. En doordat de afbetalingen aan de investeerders in de Beloftenpools wél in één keer gebeurt, is er nog steeds weinig geld in kas. Waarom Feyenoord daar niet open over is begrijp ik niet.

Met de druk van de naderende ontmoeting met Besiktas “even snel” een spits kopen (alsof dat als Nederlandse club die amper geld te besteden heeft en in Europa al jaren geen enkele rol van betekenis speelt dat kan) was belachelijk opportunisme geweest van Feyenoord en bovendien een terugkeer naar het beleid van technisch directeuren als Mark Wotte en Peter Bosz. Het is risicovol gedrag dat de club naar de afgrond bracht en waar Van Geel nu nog dagelijks de gevolgen van merkt.

Wilden we daar als supporters nou niet juist vanaf?

Deze column verscheen eerder op Feyenoordnet.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s