Houd deze jeugdspelers komend seizoen in de gaten

Het is maandag 21 juli en vandaag starten de A1 en A2 van Feyenoord met hun voorbereiding op het nieuwe seizoen. Gisteren, op de Open Dag, gaf de A1 onder leiding van trainer Roy Makaay al een demonstratietraining, maar vandaag begint het echte werk. Een vooruitblik op dit seizoen: wie zijn de grootste talenten op Varkenoord en welke spelers kunnen gaan verrassen? In deze blog wat grote, bekende talenten, maar ook onderschatte voetballers die komend seizoen kunnen gaan verrassen op Varkenoord.

Vraag de technische beleidsbepalers van Feyenoord van wie ze verwachten dat hij als eerste doorstroomt van Varkenoord naar De Kuip en ze antwoorden heel eenduidig: Bart Nieuwkoop. De centrale middenvelder tekende eerder dit jaar zijn eerste profcontract en lijkt al bijna klaar voor de overstap naar de andere kant. Nieuwkoop combineert een grote werklust met tactisch inzicht en een goede techniek; hij is een complete middenvelder, die ook nog eens regelmatig scoort. Komend seizoen zal hij de aanvoerder worden en als een ware leider zijn zeer talentvolle ploeg naar het kampioenschap moeten leiden. Als hij dan al niet naar Feyenoord 1 is overgestapt.

Calvin Verdonk is dan de tweede speler die genoemd wordt om snel te debuteren in Feyenoord 1. De linksbenige centrale verdediger imponeerde op het EK onder 17 met een schitterende goal en tekende kort geleden, ondanks interesse van onder meer PSV, dat hem een appartement en auto aanbood, en Engelse clubs, een contract bij Feyenoord. Goed gedaan, Martin van Geel. Punt van twijfel: is de kleine Verdonk wel een centrale verdediger? De moderne verdediger is steeds langer, maar niet Verdonk. Hij is sterk in de rugdekking maar mist fysieke kracht voor mandekking. Als centrale middenvelder zou hij in een Clasie-rol misschien beter tot zijn recht komen.

Ook Stef Gronsveld kan komend seizoen al wel eens gaan debuteren in Feyenoord 1. De linksback is een sobere verdediger die zijn taak nauwkeurig uitvoert, zonder daarbij uit te blinken in schoonheid. Dat wordt gewaardeerd bij Feyenoord, waar hij eerder dit jaar zijn eerste contract tekende. Technisch directeur Martin van Geel is enthousiast over Gronsveld, niet alleen om zijn voetballende kwaliteiten maar ook “omdat er een goede kop op zit”.

Dat is ook zo bij Jari Schuurman. De jeugdinternational excelleerde op het EK onder 17 en tekende al zijn eerste profcontract. De Gorinchemmer speelde vorig seizoen in de B1 zowel als aanvallende middenvelder, box-to-box speler en spits. Op die laatste positie lijkt de makkelijk scorende blonde pijl zich te moeten gaan richten. Dat is met een trainer als Roy Makaay natuurlijk geen straf.

Robbert de Vos was vorig seizoen een uitblinker in de A2, waar hij op 10 speelde en veel scoorde (elf goals in achttien wedstrijden). Dat leverde hem al een enkele basisplaats en wat invalbeurten in de A1 op. Dit seizoen wordt belangrijk en zwaar voor de tweedejaars A-junior, tevens jeugdinternational. De positie op 10 is met Jari Schuurman, die vermoedelijk in de spits gaat spelen, Marlon Slabbekoorn en Gustavo Hamer al zwaar bezet met wat toptalenten en de toekomst van De Vos lijkt dan ook als centrale middenvelder te liggen. De Vos is één van de spelers die dit seizoen wel eens kan gaan verrassen en een contract van Van Geel kan gaan krijgen.

Verrassingen kunnen worden: buitenspeler Bram van Eijk en middenvelder Gilberto da Silva. Ook belangrijk: Marlon Slabbekoorn, Rick van der Meer, Kamil Miazek, Gustavo Hamer, Milton Klooster, Oussama Idrissi – wie van dit team eigenlijk niet?

Tahith Chong is deze zomer de enige speler die vanuit de C1 direct naar de B1 gaat. De middenvelder annex aanvaller was vorig jaar dé uitblinker in het kampioenselftal van trainer Jeffrey Oost, dat net naast het landskampioenschap greep maar wel de districtsdivisie won. Dit seizoen zal hij zich moeten laten zien in de ijzersterke B1 van trainer Cor Adriaanse, die een talentvolle groep erft van B2-coach Marcel Koning. Chong is snel, technisch en scoort makkelijk (vorig seizoen twaalf goals in twintig competitiewedstrijden). Weet hij zich in de basis te knokken en te imponeren, kan Chong het jaar zomaar eindigen met een profcontract op zak en een gouden toekomst voor zich.

En zo is het ook voor Nigel Robertha. De lange, soms wat leep ogende spits speelde vorig jaar als eerstejaars B-junior al in de B1 en deed het daar niet onaardig. Arsenal en Manchester City zaten al voor hem op de tribune. Veel scoren deed hij niet (vijf goals in twintig competitiewedstrijden), maar met zijn techniek en goede aanvoer (Rashaan Fernandes op rechts, Tarik Fagrach of Salih Anez mogelijk op links), moet dat dit seizoen beter worden. Als het Feyenoord lukt het toptalent uit Engelse klauwen te houden, kan hij over een paar jaar zomaar de spits in De Kuip worden.

Ook aan spits Tarik Fagrach kan Feyenoord veel plezier gaan beleven. Vorig seizoen was hij de topscorer in het kampioenselftal B2, met negentien doelpunten in twintig competitiewedstrijden. Fagrach is snel, technisch en positioneel goed. Voorin zal hij dit seizoen de concurrentie met Robertha aan moeten gaan, en een snelle doorbraak in Feyenoord 1 zit er zeker niet in. Wel kan hij op termijn een speler met Feyenoord 1-potentie worden.

Verdediger Bart Sinteur moet komend seizoen de leiding van de B1 leiding gaan geven. De blonde spitsenbestrijder was vorig jaar in de B2 één van de uitblinkers en heeft zich tot jeugdinternational opgewerkt. Geen hele bijzondere voetballer, wel een sobere verdediger zoals ze die bij Feyenoord graag zien.

Keeper Justin Bijlow was de verrassing in de Nederlandse selectie voor het EK onder 17 jaar op Malta. De keeper van de B2 passeerde oudere keepers en werd na de zeer talentvolle Yanick van Osch (PSV) reserve. Spelen deed hij zoals verwacht niet, maar zijn selectie geeft wel aan dat Feyenoord één van de grootste keeperstalenten van Nederland in huis heeft. Bijlow is een fanatieke Feyenoorder die zowel naar thuis- als uitwedstrijden gaat en wiens broer ook in de jeugd en het tweede elftal voetbalde. Prima eigenschappen voor een Feyenoord-jeugdspeler.

In de B2 speelt dit seizoen de sterke buitenspeler Cheick Toure. In de zomer van 2013 kwam hij over uit de jeugd van FC Dordrecht en sindsdien maakt hij een goede ontwikkeling door, die er nu toe leidt dat hij als tweedejaars C-junior al doorgeschoven is naar de B-junioren. Toure is snel, enorm technisch en scoort makkelijk. Fijne voetballer om naar te kijken.

Uit de jeugd van FC Groningen zijn deze zomer twee grote talenten naar Rotterdam gekomen. Lion Kalentjev en Orkun Kokcu vormden in de C2 van de Groningers een zeer productieve tandem, met Kalentjev als spits en Kokcu als nummer 10 vlak achter hem. Dat zagen ook de scouts van Feyenoord, PSV en Ajax. Feyenoord was slagvaardiger en voegt een heel talentvol duo toe aan de toch al talentvolle C1, met spelers als Delpiero Reboe, Noah Lewis en Achraf El Bouchataoui. Het is van veertienjarige voetballers moeilijk te voorspellen hoe goed ze kunnen worden en of ze Feyenoord 1 kunnen halen. Maar Martin Koeman, voor zijn overlijden hoofd van de Groningse jeugdopleiding, was ervan overtuigd: Lion Kalentjev kan een hele grote worden.

De nieuwe C2 verloor deze zomer met de broertjes Quinten en Jurrien Maduro twee grote talenten aan rivaal Ajax, maar blijft een talentvolle lichting. Smaakmaker is Pepijn Doesburg, spits. De kleinzoon van oud-topkeeper Pim Doesburg bleef vorig seizoen maar scoren, vanuit alle hoeken, en deed dat zowel met zijn linker als rechterbeen. Ook voor hem geldt: het is te vroeg daar grote consequenties en voorspellingen voor de toekomst aan te verbinden, maar dat Doesburg een groot talent is staat vast.

Advertenties

Een gedachte over “Houd deze jeugdspelers komend seizoen in de gaten

  1. Wat n prachtig gedetailleerd artikel
    Ik als Feyenoord supporter ben hier heel blij mee
    Het verschaft inzicht in de jeugd opleiding en hoe deze er nu voorstaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s