Bruno

Bruno Martins Indi was dertien jaar toen hij door scout Maup Martens werd weggeplukt uit de D1 van Spartaan’20, de Rotterdamse amateurclub die al jaren de kraamkamer is van veel talent – onder anderen Luc Castaignos en Hans Venneker voetbalden er. Het was de zomer van 2005, BMI werd een Feyenoorder.

Hij kwam in de C1 te spelen, als derde linksback achter Massaro Latuheru en Thom de Rooij, twee verdedigers die het profvoetbal niet gehaald hebben. Een moeilijke jongen, opgegroeid in de straat Hijkerveld in de Rotterdamse Zuidwijk – geen makkelijke buurt om op te groeien. Van scout Martens kreeg hij de voordeel van de twijfel en zo kwam Martins Indi, die ook in de interesse van Sparta stond, te spelen in een team met onder andere Stefan de Vrij, op dat moment geen basisspeler maar ook een twijfelgeval. Te licht, vonden sommigen trainers, niet fel genoeg, zeiden ze daar dan meteen achteraan. Op een talentendag was hij ooit aan komen wandelen, en hij mocht blijven.

Feyenoord C1 2005/2006. Op de bovenste rij, helemaal links, staat BMI. Twee plekken daar rechts van staat Stefan de Vrij.

Feyenoord C1 2005/2006. Op de bovenste rij, helemaal links, staat BMI. Twee plekken daar rechts van staat Stefan de Vrij. Trainer is Jean-Paul van Gastel, geassisteerd door Wlodi Smolarek.

In de jaren daarna vielen veel teamgenoten af. Latuheru en De Rooij doorliepen de moeilijke B1 onder Cor Adriaanse nog wel, maar gingen na een jaar in de A2 in 2010 weg bij Feyenoord. Bruno en Stefan stootten door naar de A1, het vlaggenschip van de opleiding. Hoewel hij dichtbij jeugdcomplex Varkenoord woonde, woonde Bruno Martins Indi inmiddels in het internaat van Rinus Mikkers, een clubman pur sang die vele talenten in huis had. Jonathan de Guzman woonde er jarenlang nadat hij in 2000 als twaalfjarige van Canada naar Nederland was gekomen. En Bruno Martins Indi werd er geplaatst door Feyenoord.

Hij leefde teveel op straat, werd er gezegd. Foute vrienden. Jongen uit een moeilijk milieu, die makkelijk het foute pad op kon gaan. Lukte het niet met voetbal? Dan misschien de kleine criminaliteit – of erger. Maar toen was daar in de B1 Cor Adriaanse. Een norse, harde man die zegt waar het op staat, een echte Rotterdammer. Felle trainer, te fel voor sommige spelers. Overleef je Cor Adriaanse, overleef je alles, zeggen ze op Varkenoord.

Bruno Martins Indi overleefde Adriaanse. Het was die trainer, die zelf niet verder kwam dan het tweede van Feyenoord en jarenlang FC Den Bosch maar op Varkenoord al jaren uitstekend werk levert, die hem de juiste richting op stuurde, die hem bij de arm nam, van de straat af haalde en op het voetbalveld het vertrouwen gaf én eindelijk een basisplaats.

Een half jaar geleden of wat zat ik met Bruno Martins Indi in een restaurant in Rotterdam. Bloedfanatiek vertelde hij over voetbal en zijn liefde voor Feyenoord. Feyenoord had hem gered. Dit is de nieuwe Bruno, zei hij. En de nieuwe Bruno heeft maar één doel: de allerbeste worden. En daarna een eigen Bruno court openen in zijn oude wijk om meer jongens te inspireren zijn pad te volgen, en niet het foute – het trapveldje met zijn naam ligt er inmiddels.

Een paar weken later kwam hij samen met de rest van de voetballers van Feyenoord één kijken bij de voorbereidingen van een grote sfeeractie, door TIFO Rotterdam. Op een reusachtig doek waren alle namen van doorgebroken jeugdspelers geschreven – ja, ook die van Martins Indi. Maar, vond hij, zijn naam moest wat dikker geschreven worden. Hij vroeg een spuitbus graffiti en zette in dikke zwarte letters zijn naam nog eens goed op het doek. Zo, zei hij, die staat, en zijn grote glimlach ontpopte zichzelf. Waar teamgenoten als John Goossens en Daryl Janmaat, echte broodvoetballers, allang weg waren, bleef BMI geïnteresseerd. Of hij even in de TIFO-keet, waarin alle vlaggen en spandoeken liggen opgeslagen, mocht kijken. Hij bleef maar enthousiast.

Soms vragen mensen waarom ik zo van die grote, donkere verdediger van Feyenoord en Oranje houd. Dit is zijn verhaal, dit is waarom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s