Hoe Pelé bijna Feyenoorder werd

Het is het voorjaar van 1966, geen erg zonnige, wel een regenachtige, als Feyenoord en Rotterdam even hoop hebben op de komst van op dat moment de grootste voetballer van de wereld. Edson Arantes do Nascimento, Pelé, de oh zo succesvolle Braziliaanse wondervoetballer van Santos, komt misschien wel naar Feyenoord. Maar zoals vaker bleek de komst van een wereldster naar Rotterdam-Zuid vooral een droom.

In 1959 heeft Feyenoord al eens tegen Pelé en zijn Santos gevoetbald. In het Groningse Oosterpark, op woensdagavond 3 juni om half acht, trapt de rood-witte ploeg van de Tsjechoslowaakse trainer George Sobotka af. Pelé is een jaar eerder de grote ster geweest op het Wereldkampioenschap en uitgegroeid tot een grote voetballer, die ondanks dat hij in Brazilië voetbalt ook in Europa beroemd en bevreesd is. Dat blijkt terecht: mede door twee goals van de jonge speler wint Santos met 0-3. Vlak voor tijd wil Pelé gewisseld worden, maar daar is Feyenoord-aanvoerder Gerard Kerkum het niet mee eens. De Brazilianen hebben al vijf maal gewisseld, om onduidelijke redenen, tot frustratie van Feyenoord. Onder meer het zestienjarige wonderkind Coutinho, die in de jaren zestig uitgroeit tot na Pelé de grootste Santos-speler ooit, heeft zich al laten vervangen. En als ook Pelé zes minuten voor tijd naar de kant wil, roert Kerkum zich. Scheidsrechter Klaas Schipper, het is zijn laatste wedstrijd, is het met de harde verdediger eens; Pelé moet op het veld blijven. Maar ach, hij heeft dan met twee doelpunten en een volgens de kranten “weergaloze voetbaltechniek” al genoeg laten zien.

 

Feyenoord Santos_03_06_1959

(Feyenoord tegen Santos in het Oosterpark. Keeper Eddy P.G. ontneemt Dorval een scoringskans. Links Kees Rijvers, rechts Riny van Woerden. Foto: Leeuwarder Courant)

Zeven jaar en honderden doelpunten later wordt Pelé aan Feyenoord gelinkt voor een transfer. Onder leiding van manager Guus Brox en voorzitter Cor Kieboom probeert de club een serieuze poging te doen de Europese top te bereiken. Een jaar eerder heeft het illustere duo al voor liefst tweehonderdduizend gulden de Zweedse spits Harry Bild van FC Zürich gecontracteerd. En waarom nu niet een poging doen bij de beste voetballer ter wereld? Het is bekend dat hij in de maartmaand door Europa zal toeren met zijn pas getrouwde vrouw Rosemary. Onder het motto “wie niet waagt, die niet wint” belt administrateur Phida Wolff met de Duitse ere-voorzitter van Santos, de in München woonachtige heer Entler. Maar hij is op vakantie in Italië; Feyenoord neemt daarom telegrafisch contact op met de vijfentwintig jarige Pelé.

Foto: Wikipedia. Creative Commons.

Eén miljoen gulden heeft Feyenoord over voor de Zwarte Parel van Brazilië. Voor minder heeft de club weinig kans, weten administrateur Wolff en manager Brox. En er zullen wel meer Europese clubs op hem jagen, vermoedt Wolff. Toch waagt Feyenoord een poging. En waarom ook niet? De Nederlandse competitie is geen slechte en Feyenoord is een grote club die in het toernooi om de Europa Cup I voetbalt. Bovendien loopt het contract van Pelé bij zijn Santos eind april ’66 af. Hoewel van het Bosman-arrest nog niemand weet heeft, biedt het mogelijkheden.

Maar het blijkt allemaal onzinnig. Pelé laat per telefoon vanuit Florence weten helemaal niet naar Europa te willen, en zeker niet naar Nederland of Feyenoord. Wie zijn die mensen daar in Rotterdam eigenlijk? Denken ze echt dat de beste voetballer van de wereld naar de havenstad wil komen, waar het voetbal heus niet beter is dan in zijn thuisland en de winters trouwens zo koud? Nee, amper drie dagen nadat Feyenoord een eerste poging onderneemt is de droom al voorbij. En als Santos ook nog laat weten onder geen beding te onderhandelen over een Hollandse transfer van haar beste voetballer, weet Feyenoord genoeg: de beste voetballer van de wereld zal nooit in het rood-witte shirt spelen. “Heel jammer”, zegt manager Guus Brox in De Tijd. (lees verder onder de foto)

Trainer Willy Kment ziet de komst van Pelé eigenlijk helemaal niet zitten.

Toch heerst er ook opluchting. Trainer Willy Kment zegt in dezelfde krant eigenlijk helemaal niet voor een transfer van Pelé geweest te zijn. Zo’n grote voetballer, dat zorgt alleen maar voor onrust in zijn selectie. Denk maar aan toen Faas Wilkes in 1956 naar VVV uit Venlo ging en meer ging verdienen dan de rest van de selectie bij elkaar. Daar waren zijn medespelers, niet onterecht, niet blij mee.

De rust op het trainingsveld naast De Kuip keert na een dromerige storm die amper een week duurt weder. Of? Brox, Wolff en Kieboom blijven enthousiast en misschien daardoor wat overmoedig. Eén grote, onverwachte transfer die de mensen naar het stadion zal brengen, dat is wat ze willen. Eusebio? Van Himst? De Italiaanse Inter-verdediger Giacinto Facchetti? Of Suarez van Atletico Madrid? De Telegraaf gist maar wat.

Die zomer van 1966 trekt Feyenoord Rinus Israel aan. En in november volgt Ove Kindvall. Aardige publiekstrekkers, ja.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s