Hoeveel houdt Feyenoord over bij verkoop zelf opgeleide spelers?

Het belooft een drukke transferperiode te worden bij Feyenoord. Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Jordy Clasie – alle vier worden ze genoemd voor een mogelijk vertrek komende zomer. Dat gaat Feyenoord miljoenen opleveren. Maar hoeveel daarvan houdt Feyenoord zelf eigenlijk over?

Toen in 2006 bleek dat Feyenoord een schuld van zo’n veertig miljoen euro had gingen alle alarmbellen rinkelen. Jarenlang had de illustere voorzitter Jorien van den Herik verteld dat alles goed ging. Financieel stond Feyenoord er, volgens hem, goed voor en er was geen reden tot paniek. Later bleek dat Feyenoord in 2004 praktisch failliet was met een schuld van veertig miljoen euro, waarvan zo’n dertig miljoen op kortlopende rekeningen. Onder andere zijn stilzwijgen daarover resulteerde in 2006 in zijn gedwongen vertrek bij de club.

In de jaren daarna zette Feyenoord meerdere Talent Pools op om geld binnen te halen. Investeerders konden voor minstens 250.000 euro participeren in bijvoorbeeld Talent Pool 1, waarin onder andere Erwin Mulder, Jonathan de Guzman en Royston Drenthe zaten/zitten en zouden dan bij een verkoop 29,33% van de netto-opbrengst mogen verdelen. Dat leverde redelijk wat geld op (zes miljoen euro), maar tot op heden hebben alleen Wijnaldum (zo’n vijf miljoen euro) en Drenthe geld opgeleverd (voor vijftien miljoen euro naar Real Madrid) geld opgeleverd. Jonathan de Guzman vertrok transfervrij, net als Diego Biseswar en Tim Vincken. Alleen Erwin Mulder speelt nog bij Feyenoord.

Later kwam daar Talent Pool II bij, waarin onder andere de bij voorbaat niet-rendabele Mitchell Schet, Jacob Lensky en Sherif Ekramy (ten tijde van het opzetten van de pool geenszins eerste elftalspelers), zaten. Participanten moesten wederom minstens 250.000 euro inleggen en in totaal werden er 20 aandelen voor in totaal vijf miljoen euro verkocht.

In het boekjaar 2008/2009 werd tot slot de laatste pool opgezet, de Feyenoord Beloften Pool. En daar wordt het interessant met het oog op komende zomer. In die pool zijn namelijk alle spelers van zowel Jong Feyenoord als alle jeugdteams tot en met de C2 van dat moment opgenomen, tegen 250.000 euro inleg per aandeel (5,5 miljoen euro opbrengst in totaal) en 18,33% van de netto transferopbrengsten. Dit betekent dat niet alleen bij verkoop van De Vrij, Martins Indi of Clasie ongeveer een vijfde van de opbrengsten direct naar de investeerders in het fonds gaat, maar ook bij spelers als Boëtius, Vilhena en Kongolo een aanzienlijk deel van de transferopbrengsten direct verdwijnt bij de club. De talentvolle generatie 1997, met spelers als Jari Schuurman, Marlon Slabbekoorn en Calvin Verdonk, valt buiten deze pool.

Wat betekent die per saldo? Afgaande op transfergeruchten (niet geheel betrouwbaar, maar wel een aardige indicatie) kan Feyenoord voor De Vrij tussen de zeven en tien miljoen euro vangen. In het voor Feyenoord beste geval (tien miljoen) schrijf je dan bijna twee miljoen euro direct af aan de investeerders in het fonds. Van de overige spelers in het fonds hebben tot nu toe alleen Luc Castaignos (2011, drie miljoen euro naar Internazionale), zo’n 550.000 euro naar het fonds) en Jerson Cabral (2012, 600.000 euro naar FC Twente, 180.000 euro naar de investeerders) geld opgeleverd, maar samen nog geen fractie van het totale bedrag dat Feyenoord kreeg voor de verkoop van een deel van hun rechten.

Per saldo zal Feyenoord aankomende zomer bij verkoop van enkele talentvolle spelers voor miljoenen euro’s gaan overboeken naar de investeerders. Ook de komende jaren, totdat de spelers die in 1995 geboren zijn vertrekken (van de contractspelers van Feyenoord op dit moment Vilhena, Dammers, Karsdorp en Lopes Cabral), zal dat zo blijven. Tegelijkertijd zegt Feyenoord miljoenen te gaan gebruiken voor het afbouwen van de totale schuld van de club, op dit moment nog zo’n 7 miljoen euro. Worden Martins Indi én De Vrij voor een goede prijs, zeg samen voor zo’n vijftien miljoen euro verkocht, houdt Feyenoord zo’n vijf miljoen euro over om de transfermarkt op te gaan.

Samengevat: bij verkoop van spelers (minus Janmaat en Pelle, die niet in de pools zitten) raakt Feyenoord meteen ongeveer een vijfde kwijt én zal een deel aangewend worden om de club schuldenvrij te maken. Maar één of twee klappers, en Feyenoord is dat meteen. En dan kan Martin van Geel pas echt de transfermarkt op.

 

Advertenties

Een gedachte over “Hoeveel houdt Feyenoord over bij verkoop zelf opgeleide spelers?

  1. Is het niet gewoon heel goed mogelijk dat men aandelen in deze talentlools omgezet heeft in aandelen voor feyenoord? Kan me herinneren dat de vrienden aandelen kregen voor “openstaande” leningen aan Feyenoord, mss hoorden aanspraken in talentpools hier ook bij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s