Red De Kuip redde De Kuip, maar BAM gaat verbouwen

De kogel is door De Kuip: BAM en het Feyenoord Founders Consortium gaan De Kuip verbouwen. Na jaren van strubbelingen, strijd, discussies, spelletjes, vage plannen en dure opties ligt er nu eindelijk een volledig plan dat draagvlak heeft bij alle geledingen binnen de club.

Het was in juli vorig jaar dat Het Nieuwe Stadion (HNS) van tafel geschoven werd door de gemeenteraad van Rotterdam. Te duur, te veel financiële risico’s – ondanks de verdediging van stadiondirecteur Jan van Merwijk, die flitsende plaatjes kon presenteren en mooie verhalen over de exploitatie van het nieuwe stadion, maar geen harde cijfers. Dat werd hem door velen verweten, en terecht. Onlangs twijfelde opperverkenner Wim van Sluis openlijk of Feyenoord HNS had overleefd; de risico’s waren te groot, de verwachte inkomsten te overdreven.

Rond heel HNS hing een vies luchtje. Supporters werden niet betrokken bij de plannen, eerder genegeerd. Critici werden weggezet als romantici, die wel van De Kuip hielden maar niet van de toekomst – en die toekomst zou toch echt in een nieuw stadion het mooiste zijn. Kritische rapporten over de financiële haalbaarheid van het stadion, dat door VolkerWessels gebouwd moest gaan worden, werden in de bureaula gestopt. Alles moest snel, het liefst vandaag nog. HNS moest doorgedrukt worden.

Maar toen was daar ineens Red De Kuip, een sympathiek collectiefje van wat Rotterdamse architecten die een alternatief plan hadden getekend en ook gehoord wilden worden. Eerst weigerden Van Merwijk en Feyenoord-directeur Eric Gudde, later mochten ze uit beleefdheid toch een kopje koffie komen drinken. Zonder succes, want volgens Van Merwijk deugde het plan niet, in tegenstelling tot zijn HNS natuurlijk. Maar RdK ging door en verzamelde een sterk collectief architecten, deskundigen en bouwbedrijven rondom zich. De plannen werden elke week weer verder geoptimaliseerd, tot er begin dit jaar een finaal plan lag.

Dat plan kon besproken worden, omdat na het falen van HNS (godzijdank, zeg), na overleg met supporters een verkennerstrio werd gesteld, met oud-wethouders Hans Vervat en Wim van Sluis en oud-stadiondirecteur Jos van der Vegt. Alle plannen bespraken ze uitvoerig met de bedenkers, supporters, de club, de aandeelhouders, de amateurs, het stadion en onafhankelijke deskundigen, die alle plannen doorrekenden. Langzaam ontstond er iets moois: draagvlak binnen alle geledingen van de club om De Kuip te gaan renoveren.

bouw van de kuip

De bouw van Stadion Feijenoord, foto uit circa begin 1936

En nu gaan de verkenners het plan van BAM adviseren aan de stichting Feyenoord, de opdrachtgever van hun verkenningswerk. Dat vind ik goed nieuws. BAM heeft ervaring met enorme stadionprojecten, heeft een ijzersterke financiële onderbouwing én moderniseert het stadion. Er is op internet redelijk veel kritiek te lezen (natuurlijk, Feyenoorders blijven Feyenoorders) op het ontwerp, maar wat vergeten wordt is dat het nog in detail uitgewerkt moet worden. Bovendien moet de discussie niet gevoerd worden op basis van plaatjes en Youtube-filmpjes. Als de verkenners op basis van maandenlang keihard werken en tal van (onafhankelijke) doorrekeningen concluderen dat het BAM-plan het beste is voor Feyenoord, dan vertrouw ik daarop.

Natuurlijk ziet BAM er anders uit dan RdK, maar het plan van Red de Kuip is meer een verbouwing dan de vernieuwbouw van BAM, denk ik. BAM pakt meer dan RdK het interieur aan; er komen grote supporterspleinen in het stadion met catering, in plaats van de nauwe gangen onder de tribunes van nu. Het maakt van een prachtig stadion een nog mooier stadion waarin de klassieke elementen, het staal, de betonnen tribunes, behouden én zichtbaar blijven, maar het geheel ook gemoderniseerd wordt.

De komende zes maanden gaat het BAM-plan verder uitgewerkt worden met de verkenners, het stadion en de club. Maar ze kunnen tegenstand verwachten. De lobby van VolkerWessels, waar ik eerder over schreef, zal zich in mijn verwachting niet zo maar gewonnen geven. Daarvoor spelen er teveel belangen, hebben teveel invloedrijke mensen hun steun gegeven aan HNS (zoals Gudde en Van Merwijk). Voor de verkenners en supporters ligt daar een taak: straal eenheid uit als het stadion en de club dat frustreren, ga samen aan een vernieuwbouwde Kuip werken, zodat het stadion dat in 2018 af moet zijn ook weer daadwerkelijk onze Kuip wordt.

De ironie is dat Red De Kuip met hun alternatief het publieke debat zo verschoven kregen dat het verschrikkelijke HNS van tafel ging, maar het nu BAM is dat gaat verbouwen. Daarvoor ben ik Red De Kuip erg dankbaar. Succeswensen zijn er voor BAM. En om af te sluiten met wat Feyenoord-voorzitter Leen van Zandvliet in 1935 tegen één van de architecten van De Kuip zei:

“zorg dat er genoeg pisbakken komen!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s