Koeman gaf Feyenoord haar eigenwaarde terug

Zondag zit Ronald Koeman voor de laatste keer op de bank van De Kuip bij een thuiswedstrijd van Feyenoord. Om een reclame van een zeker uitzendbureau te parafraseren: het waren drie fantastische jaren. Ode aan de man wiens schoten beroemd waren, en ook zo’n kuiffie er mocht zijn.

Toen Ronald Koeman drie jaar geleden aangesteld werd was ik niet positief. Koeman had al een paar jaar amper iets bereikt als trainer, wat moest hij met een ploeg die zelf ook niks had bereikt? Het seizoen 2010/2011 was dramatisch verlopen en het nieuwe jaar was amper begonnen, met veel bombarie en vuurwerk vooral, of de spelersgroep zegde het vertrouwen op in Mario Been en hoppa, weg was hij. Waarom zou Koeman het veel beter doen?

En ook de jaren dat Koeman daadwerkelijk trainer was zag ik genoeg reden tot kritiek. Aan het begin van dit seizoen bijvoorbeeld, toen het Koeman-effect leek uitgewerkt. De eerste drie competitiewedstrijden werden verloren, we stonden onderaan, en het Europese avontuur was eind augustus al voorbij. Het team voetbalde dramatisch, leek in niks op het succesteam van de twee seizoenen daarvoor. Graziano Pelle scoorde niet meer en zat met zijn hoofd in de zandbak, en wat was er aan de hand met Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi?

Ook daarbuiten was er best reden tot kritiek: dat Koeman eens per week besloten wilde trainen stuitte bij nogal supporters op weerstand, en er waren de kleine dingen, zoals Koeman’s woede tegen de veldbeheerders van Varkenoord, toen ze een naastgelegen veld draineerden tijdens een training van Koeman’s keurkorps. Of het niet wat zachter kon.

Maar de realiteit is ook dat Feyenoord na drie jaar Koeman veel verder is dan na twee jaar Been of een paar maanden Verbeek, ja ook dan het jaartje Van Marwijk in 2007/2008. Er staat een stabiele basis, talenten kregen, ook uit noodzaak, de kans en bleken Oranje-potentie te hebben en in alle drie de seizoenen werd Europees voetbal behaald. De tranen na de 10-0 tegen PSV waren amper opgedroogd toen we in 2012 thuis van Ajax wonnen en uiteindelijk op memorabele wijze de voorronde van de Champions League haalden. Bij winst zondag staan we daar opnieuw, voor de tweede keer in drie – geen enkele trainer lukte dat de afgelopen tien jaar bij Feyenoord.

Nee, Koeman heeft met Feyenoord geen prijs gewonnen en ja, dit seizoen was meer dan de twee voorgaande jaren dé kans om Ajax van de troon te stoten. Natuurlijk denk ik dezer dagen, nu het puntverschil met nog twee wedstrijden zes punten is, vaak aan RKC-uit, aan FC Twente-uit, aan Go Ahead Eagles-uit en aan NAC-uit – vier wedstrijden die Feyenoord had kunnen en moeten winnen. Maar dat deden we niet. Dat ondanks die missers Feyenoord alsnog tweede eindigt, hebben we mede te danken aan Koeman’s tactische ingeving om in moeilijke wedstrijden 5-3-2 te gaan spelen én de winnaarsmentaliteit die Koeman zo nu en dan aan het team te lijkt hebben overgedragen.

Het is jammer dat Koeman vertrekt. Nee, geen prijs. Maar Feyenoord won in drie jaar Koeman iets veel belangrijkers terug: haar eigenwaarde, die na de vernedering van 2010/2011 verdwenen was. We kunnen weer omhoog kijken, op maandagochtend de discussie aan bij de koffieautomaat en zo nu en dan Ajacieden ook weer eens uitlachen – zoals na afgelopen zondag.

De terugkeer van de eigenwaarde is Koeman’s grootste verdienste van de afgelopen drie jaar, en daar ben ik hem verdomde dankbaar voor.

Deze column verscheen eerder op Feyenoordnet.nl

Advertenties

Een gedachte over “Koeman gaf Feyenoord haar eigenwaarde terug

  1. Wat ik nergens terug hoor:
    Koeman heeft ervoor gezorgd dat van Geel kon cashen en daarmee Feyenoord van haar schuldenlast af kwam.
    Bedankt Ronald!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s