Beloften naar de Jupiler League, maar met welke spelers?

Dinsdag werd bekend dat Feyenoord vanaf 2015 met haar beloftenteam, Jong Feyenoord, in de Jupiler League wil gaan spelen. De reserves van Ajax, FC Twente en PSV doen dat nu al, ook AZ is geïnteresseerd. Maar met welke spelers moet Feyenoord dat eigenlijk gaan doen, en waarom uberhaupt deelnemen?

Beloftenteam

Toen Feyenoord en Excelsior in 2009 een verregaande samenwerking aankondigden, was één van de eerste stappen het formeren van een gezamenlijk beloftenelftal, Jong Feyenoord/Excelsior, en gezamenlijke jeugdteams. De grootste talenten van Excelsior (onder anderen Martijn de Vries, Mick van Buren, Matthew Morais) kwamen met de grootste talenten van Feyenoord te spelen in Feyenoord/Excelsior -19. Jong Feyenoord had er de jaren daarvoor een beetje bij gehangen. De grootste talenten stroomden vanuit de A1 door naar het eerste, de twijfelgevallen kwamen in het tweede – en bleven daar ook. De de facto fusie met de Excelsior-jeugd in 2009 zorgde voor de rare situatie dat nu ook de twijfelgevallen van Excelsior in het Feyenoord-shirt kwamen te spelen. Een enorme selectie, vol met matige voetballers, werd samengesteld, onder leiding van André Hoekstra.

Mede door de financiële ellende die Feyenoord de afgelopen jaren in een ijzeren greep hield, besloot Feyenoord al na één seizoen te stoppen met een permanente beloftenselectie, en het Jong-team voortaan te laten bestaan uit de reserves van het eerste van Feyenoord en Excelsior, soms aangevuld met wat bankzitters uit de jeugd. Ook dat zorgde voor een rare situatie: voortaan bestond “Jong” Feyenoord soms volledig uit eerste elftalspelers, van wie sommigen allang niet meer jong waren. Anno 2014 is de situatie onveranderd: de, regelmatig ongemotiveerde, afvallers van het eerste spelen met wat reserves van Excelsior in een spek-en-bonen competitie, Beloften Divisie B, die na de ‘promotie’ van de beloften van Ajax, FC Twente en PSV zwaar uitgekleed is. Niet voor niets wordt Jong Feyenoord/Excelsior aankomende maandag zo goed als zeker kampioen – een team dat wekelijks kan beschikken over ervaren spelers Otman Bakkal, Wesley Verhoek en Samuel Armenteros is dat aan zijn stand verplicht. Noblesse oblige 

Naar de Jupiler League

Terecht waren veel Jupiler League-clubs boos toen vorig jaar bekend werd dat de beloften van Ajax, FC Twente en PSV voortaan in het betaalde voetbal zouden spelen. De eerste divisie, die na diverse faillissementen op zoek was naar uitbreiding, zou verworden tot een ‘Mickey Mouse-competitie’ (als het dat al niet was), die in dienst zou komen staan van de drie topclubs, die de competitie als mooie kweekvijver voor eigen talent konden gebruiken. Geen onterechte kritiek, maar door de financiële druk die Fox Sports uitoefende op de clubs stemde een grootse meerderheid uiteindelijk toch in met toetreding van de beloften (en de amateurs van Achilles’29).

Waarom zou Feyenoord moeten volgen? Het is geen gek idee dat Feyenoord ook met een beloftenteam naar de Jupiler League wil. Nu de club weer richting gezonde financiën gaat, kunnen de jaarlijkse kosten, door de club vorig jaar uitgerekend op circa zeven ton, wel opgehoest worden. Bovendien is het, inderdaad, een prima kweekvijver voor jong talent. Niet langer hoeven talenten voor een seizoen aan Excelsior verhuurd te worden, maar kunnen ze het hele jaar door doorgeschoven worden naar Feyenoord 1. Bovendien kunnen grote talenten uit de A1 op een veilige manier wennen aan het betaalde voetbal, zonder meteen de grote fysieke weerstand van de Eredivisie te hoeven doorstaan.

Maar met welke spelers?

Zowel Jong Ajax, Jong FC Twente als Jong PSV werken dit jaar met grote selecties. Jong Ajax heeft officieel tweeëntwintig spelers (maar gebruikte het dubbele ervan), Jong FC Twente doet het met liefst zevenentwintig talenten en Jong PSV bestaat uit slechts vijftien spelers, maar wordt wel aangevuld met A1- en eerste elftalspelers.

Hoe zou een toekomstig Jong Feyenoord er in 2015 uit kunnen zien, afgaande op de huidige jeugdselecties? De komende jaren krijgt Feyenoord een overload aan grote talenten te verwerken. De huidige A1 (generatie 1995) en A2 (generatie 1996) zijn, op enkele uitschieters na, middelmaat. Maar de B1 (1997) en de B2 (1998) zitten vol met potentiële eerste elftalspelers. Aannemelijk is dat vooral de tweedejaars van de A1 van volgend seizoen (2014/2015) door zullen schuiven naar Jong Feyenoord, aangevuld met de tweedejaars uit de A2, omdat de verwachting is dat veel talenten uit de B1 linea recta doorstromen naar de A1. Een overzicht van een mogelijke (!) selectie, gebaseerd op mijn eigen inschatting van de kwaliteiten van jeugdspelers en in welke teams zij volgend seizoen spelen. Een + achter een naam betekent dat ik in hem een potentiële eerste elftalspeler zie.

Keepers: Kamil Miazek + (1996), Tim van der Linden (1996)

Verdedigers: Ali Ulusoy (1996), Phebian James (1996), Omar El Baad (1996), Sem van der Pijl (1996), Stef Gronsveld + (1996)

Middenvelders: Robbert de Vos + (1996), Gilberto da Silva + (1996), Rick Karsdorp + (1995), Jop Knoester (1996)

Aanvallers: Junior Albertus + (1996), Oussama Idrissi + (1996), Bram van Eijk + (1996), Rick van der Struis (1996), Wessel Dammers + (1995), Gerson Pisas (1996)

Dit is een zeer smalle selectie, die bovendien te weinig kwaliteit heeft om daadwerkelijk een rol te spelen in de Jupiler League. Maar dat is ook niet de bedoeling: het gaat immers om het faciliteren van de grote talenten. Om die reden ook zitten in de beloftenteams die nu al in de Jupiler League spelen veel kwaliteitsarme voetballers die tekort komen, maar slechts als teamvulling dienen. Dat perspectief ligt ook, in ieder geval voor het eerste seizoen, voor de hand. Vanaf 2016 wordt het anders, omdat dan de generatie 1997 senior-voetballers zijn. Van een aantal talenten (Rick van der Meer, Calvin Verdonk, Jari Schuurman & Marlon Slabbekoorn) uit die generatie verwacht ik dat zij het Jong-team zullen overslaan en direct naar Feyenoord 1 gaan, zoals ik ook van enkele spelers uit 1996 (Milton Klooster & Bart Nieuwkoop) verwacht dat zij binnen een jaar de overstap van Varkenoord naar De Kuip gaan maken.

Conclusie

Conclusie? Vanaf 2015, als de KNVB de huidige competitieopzet evalueert, tot 2016 zal het Jong-team veel spelers bevatten zonder eerste elftalpotentie. Logisch zou zijn als dat team dan aangevuld wordt met de grote talenten uit 1997, maar in het kader van de periodisering (in principe mogen Academy-spelers maar één wedstrijd in een week spelen), is dat twijfelachtig – tenzij de bankzitters dan basisspelers worden in de A1 maar dat haalt het niveau van het team omlaag. Tevens zullen reserves van het eerste speeltijd krijgen, wat ruikt naar competitievervalsing. Tevens is het niet ondenkbaar dat er talenten uit het buitenland (zoals FC Twente en Ajax doen) en reserves van andere clubs (zoals PSV doet) toegevoegd worden aan de selectie. Na 2016 kan Jong Feyenoord dan eindelijk haar echte taak gaan vervullen: een talentvolle generatie klaarstomen voor Feyenoord 1.

Want dat lijkt mij vooralsnog het grootste doel van Feyenoord: de talenten uit 1997, waarvan mijn inschatting is dat alle tien veldspelers eerste elftalpotentie hebben, gereedmaken voor het echte werk. Een nobel doel, maar of de Jupiler League daar daadwerkelijk het podium voor moet zijn is, en daar hebben de eerste divisieclubs een punt, twijfelachtig.

Advertenties

Een gedachte over “Beloften naar de Jupiler League, maar met welke spelers?

  1. Wat Rick van der meer betreft ben ik het hier niet mee eens. Ik hou de selectie nauwlettend in de gate en denk dat Sem van der Pijl, kwalitatief, voetballend en fysiek een groter talent is als Rick en hierom dus eerder de stap zal maken naar Feyenoord 1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s