Dramatisch seizoenseinde dreigt voor Feyenoord

Nu aanvoerder  Graziano Pelle mogelijk weken aan de kant staat met een schorsing en zondag tegen Ajax alweer voor de derde wedstrijd op rij niet werd gewonnen, wachten zware weken. Het kampioenschap is uit zicht, plaats nummer twee met vier punten achterstand ook bijna. Ondertussen nadert PSV op slechts één punt, terwijl Feyenoord nog op bezoek moet in Eindhoven. Een dramatisch einde van het seizoen dreigt.

Dom, lomp en Pelle

En wéér ging hij in de fout. Een domme elleboogstoot tegen Ajacied Joel Veltman, amper een week nadat hij huishield in de catacomben van de Grolsch Veste. Dit keer ging Feyenoord wel over tot een straf: twee wedstrijden buiten de selectie, bovendien aanvoerder af. Daarboven hangt nog een schorsing van de KNVB. Tegen Heracles Almelo kreeg Pelle rood door een kopstoot, zijn voorwaardelijke schorsing daarvoor staat nog steeds. Toen werd hij voor vier wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk. Met nog acht wedstrijden te gaan lijkt Feyenoord haar belangrijkste speler te moeten missen in een groot deel van de apotheose van het seizoen.

Een echte vervanger voor Pelle ontbreekt. Mitchell Te Vrede deed het niet slecht toen hij in oktober Pelle verving, maar mist de overtuigingskracht, de balvastheid en het leiderschap van de Italiaan. Samuel Armenteros liet in de kortstondige periode dat hij Pelle moest vervangen vooral zien waar hij al het hele seizoen in uitblinkt: balverlies lijden en niet aanspeelbaar zijn. Niet voor niets laat Feyenoord de optie tot koop van de Cubaanse Zweed voor wat het is en keert hij komende zomer terug naar Anderlecht.

Moeilijke weken

In de acht wedstrijden die Feyenoord nog moet spelen dreigt een dramatisch einde van het seizoen. De komende weken en maanden speelt Feyenoord nog uit tegen PSV, AZ, Heracles Almelo en aanstaande zondag FC Groningen – vier tegenstanders waar Feyenoord het nooit makkelijk mee heeft. Thuis komen SC Heerenveen, Go Ahead Eagles, Cambuur Leeuwarden en RKC Waalwijk nog op bezoek, evenmin tegenstanders waar Feyenoord dit seizoen makkelijk van won. Bij Go Ahead werd na een dramatische wedstrijd in de laatste seconde gelijkgespeeld, van RKC werd zelfs verloren.

Het zegt veel over het verloop van dit seizoen dat RKC, Go Ahead, Cambuur en Heracles moeilijke tegenstanders zijn. Geen enkele tegenstander was een écht makkelijke prooi. Met nog acht wedstrijden voor het einde heeft het team van Ronald Koeman al evenveel verliespunten geleden als over het hele vorige seizoen (33). Als het spel van de laatste weken (na een voorsprong terugzakken) aanhoudt,  dan dreigt dat aantal punten de komende weken verder op te lopen, waarmee zelfs directe plaatsing voor Europees voetbal in gevaar komt. En laat Feyenoord in de play-offs nou nog nooit als winnaar uit de strijd zijn gekomen.

Ronald Koeman had het zich zo anders voorgesteld. Na twee succesvolle seizoenen (tweede en derde) en een grotendeels dezelfde selectie moest zijn derde seizoen op Zuid eindigen op de Coolsingel. Maar het begon al slecht: uitgeschakeld door het onbekende Kuban Krasnodar in de Europa League, verlies in de eerste drie competitiewedstrijden. Succes bij Feyenoord ging Koeman ook om persoonlijk prestige, nadat na een slecht avontuur bij AZ getwijfeld werd aan zijn trainerskwaliteiten. Zijn tijd bij Feyenoord eindigen als vijfde (of zelfs erger) zal hij dan ook vooral als een persoonlijk verlies ervaren, die een stap naar zijn droomclub Barcelona onwaarschijnlijk zo niet onmogelijk maakt.

Het nieuwe seizoen

En dan is er nog Fred Rutten, die maandag aangesteld werd als trainer voor het volgende seizoen. Op zijn komst werd maandagochtend in de spelersgroep door diverse sterkhouders verbaasd gereageerd, toen Martin van Geel hen inlichtte. Meerdere spelers, van wie sommigen al langer in de interesse staan van buitenlandse clubs, lieten maandag intern hun onvrede horen en twijfelen over een langer verblijf. Zoals ik al eerder schreef wacht Feyenoord komende zomer een grote renovatie. Op wat middelmatige spelers na hoeft Feyenoord in juli geen doorstroming van Varkenoord te verwachten. De huidige A1 is een tussengeneratie en het is wachten totdat de talentvolle generatie 1997 (Marlon Slabbekoorn, Rick van der Meer, Calvin Verdonk, Danny van Haaren, Bert Koomen en Jari Schuurman) klaar is voor Feyenoord 1.

Een korte rekensom (gebaseerd op cijfers van Transfermarkt.de plus eigen inschatting op basis van honderdmiljoenmiljard seizoenen in Football Manager) leert dat Feyenoord met een vertrek van Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Graziano Pelle, Jordy Clasie, Bruno Martins Indi en Lex Immers, die de laatste maanden allemaal aan buitenlandse clubs werden gelinkt, zo’n zesendertig tot veertig miljoen euro ophaalt. Bij Martins Indi, Clasie en De Vrij moet ongeveer 18% van de transfersom per speler teruggestort worden in de Beloften Pool, waar zij in 2009 in gestald werden. Per saldo schat ik dat Feyenoord een oorlogskas van ongeveer vijfentwintig tot dertig miljoen euro overhoudt, hoewel het mogelijk is dat geld hiervan wordt aangewend voor het terugkopen van de in 2010 aan de Vrienden van Feyenoord verpande aandelen.

Daar kan je de markt mee op, maar wat voorzichtigheid is geboden. Martin van Geel besteedde eerder relatief veel geld aan Harmeet Singh, wiens contract in januari dan anderhalf teleurstellende jaren werd ontbonden. Met de miljoenen die Feyenoord mogelijk ontvangt kan er echter wel in een ander segment gekeken worden. Bas Dost is één van de spelers die op het lijstje van Van Geel staat, maar zijn marktwaarde zal gestegen zijn sinds hij bij VFL Wolfsburg de laatste weken op dreef is en het is af te vragen of Dost, die naar eigen zeggen in een Ajax-pyjama sliep, zelf wil.

Heel mooi en rooskleurig ziet het er niet uit. De komende weken en maanden worden beslissend voor de langere termijn. Als er ondanks het ontbreken van Pelle toch directe plaatsing voor Europees voetbal wordt bereikt zullen spelers mogelijk toch langer willen blijven. Gebeurt dat niet, dreigt komende zomer een leegloop en dreigt het seizoen 2014/2015 een overbruggingsjaar te worden.

Het zoveelste.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s