Waarom John Guidetti (niet) terug moet keren naar Feyenoord

John Guidetti wordt deze week voor de zevenhonderdtwaalfde keer (oké, iets minder, but you get the point) sinds zijn vertrek in 2012 gelinkt aan een terugkeer naar Feyenoord. Volgens Voetbal International zou Feyenoord bij een (verwacht) vertrek van spits Graziano Pelle opnieuw een poging willen doen Guidetti terug te halen naar Rotterdam. Maar is dat wel zo verstandig?

Toen John Guidetti in de zomer van 2011 naar Feyenoord kwam, vond ik hem een irritant voetballertje. Negentien jaar pas, grote bek, zou Rotterdam wel even laten zien wie hij was. Hij scoorde in zijn eerste wedstrijden wel, maar alleen uit penalty’s, wat ons op de Vak X deed twijfelen of hij ook ‘normale’ goals kon maken. Dat lukte uiteindelijk, het werden er twintig in drieëntwintig wedstrijden, waarmee hij een belangrijke rol had in de terugkeer van Feyenoord aan de top van de Eredivisie. En ach, die grote bek van hem, dat kon ik wel accepteren als hij zoveel scoorde.

Al meteen in de zomer van 2012 gingen de geruchten dat Feyenoord hem nóg een jaar wilde huren van Manchester City. Met Guyon Fernandez, Anass Achahbar en Mitchell Te Vrede (die godbetert op de tribune zat bij Excelsior, maar enfin) was de spoeling voorin dun, vooral in kwaliteit. Uiteindelijk kwam Graziano Pelle. Maar ook daarna kwam regelmatig het gerucht weer op gang dat Feyenoord Guidetti terug wilde, zoals afgelopen winterstop. Technisch directeur Martin van Geel dineerde in december in een restaurant in Manchester met de Zweed. Dat ging in goede sfeer, maar Guidetti was duidelijk: hij wilde verhuurd worden, maar aan een Engelse Premier League-club.

De komende maanden zal het Guidetti-Feyenoord-gerucht wel vaak voorbij gaan komen. Heel vreemd is dat niet; Guidetti speelt in Engeland weinig, hij is nog steeds immens populair in Rotterdam en een al dan niet tijdelijke terugkeer zou zijn carriere weer vooruit kunnen helpen. Maar daar zit ook meteen het probleem. Sinds hij in april 2012 een virusinfectie op liep speelde hij nog maar vier wedstrijden op het hoogste niveau, dat was in de afgelopen maand bij Stoke City – vooral als invaller overigens, slechts drieënveertig minuten in totaal. Tussen zijn terugkeer bij City in juli 2012 en zijn vertrek in januari van dit jaar, speelde hij slechts tien wedstrijden, allemaal in het reserveteam van City (zes goals). Veertien wedstrijden in twee jaar tijd is weinig voor een jonge spits – te weinig.

De vraag is of Guidetti ooit terug kan keren op het niveau dat hij in dat ene seizoen bij Feyenoord haalde. Bij Stoke City zit hij niet zonder reden op de bank. Het is veelzeggend dat Peter Crouch, die pas zes keer scoorde in drieëntwintig wedstrijden, de voorkeur blijft genieten boven Guidetti. Zou het iets te maken hebben met Guidetti’s fysieke gesteldheid?

Als Feyenoord daadwerkelijk gaat proberen John Guidetti terug te halen naar Rotterdam, moet niet onderschat worden hoe groot de invloed van twee jaar stilstand (achteruitgang?) in zijn ontwikkeling is geweest. Voor een vorstelijk salaris een spits halen die al twee jaar stilstaat is een enorm risico. Een te groot risico misschien wel, zeker voor een club die door dergelijke risico’s in enorme financiële problemen kwam. Problemen waarvan de gevolgen zeven jaar later nog zichtbaar zijn in de oorlogskas van Van Geel. Bovendien heeft Guidetti een bijna mythische status in Rotterdam, die hij makkelijk kwijtraakt als een terugkeer tegenvalt. Otman Bakkal deed het heel goed bij Feyenoord, maar heeft sinds zijn terugkeer (na een jaar stilstand in Rusland) in september 2013 nooit kunnen imponeren en vertrekt komende zomer transfervrij. Willen we de Guidetti-mythe echt op het spel zetten?

Natuurlijk kan een terugkeer ook een succes worden. Bij Feyenoord zal Guidetti amper serieuze concurrentie hebben voorin en dus veel wedstrijden spelen, waarin hij wellicht z’n oude niveau weer kan bereiken. Weinig twijfel dat hij daarna met winst doorverkocht kan worden.

Emotioneel klinkt het prachtig. John Guidetti, de man van een hattrick tegen Ajax, terug naar Feyenoord. Maar als Van Geel daadwerkelijk het verstandige beleid wil voeren dat hij zegt te voeren, denkt hij wel twee keer na voordat hij Guidetti een contract onder z’n neus schuift.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s