Pelle in rijtje Pijl en Kindvall

Graziano Pelle is één van de meest doelpuntrijke Feyenoord-spitsen aller tijden. Met 45 doelpunten in 50 competitiewedstrijden mag hij zich in het rijtje der groten scharen en scoorde hij gemiddeld even veel doelpunten per wedstrijd als Kees Pijl en Ove Kindvall. Een klein onderzoek.

Gisteravond maakte hij er weer twee. Graziano Pelle, uitgelachen toen hij in augustus 2012 bij Feyenoord tekende, is immens belangrijk voor Feyenoord. Vorig seizoen scoorde hij in 29 competitiewedstrijden 27 doelpunten, dit seizoen staat de teller na 21 wedstrijden op 18 goals. Dat is bijzonder veel en reden genoeg eens te kijken hoe Pelle het doet in vergelijking met andere succesvolle Feyenoord-spitsen.

In dit onderzoek heb ik gekeken naar het gemiddeld aantal doelpunten per competitiewedstrijden van dertien Feyenoord-spitsen uit alle tijden. Dit is geen complete selectie van spitsen, om een aantal redenen. In mijn selectie van spitsen heb ik naar een aantal dingen gekeken. Allereerst moet de spits minstens 30 competitiewedstrijden gespeeld hebben om meegenomen te worden, bijna een heel seizoen dus. Op die manier blijven toevallige doelpuntenmakers buiten schot. Een uitzondering heb ik gemaakt voor John Guidetti (23 competitiewedstrijden in 2011/2012), omdat hij als een welhaast ‘onvervangbaar fenomeen’ werd gezien, een spits veel beter en doelgerichter dan Pelle.  Ik denk dat het interessant is om te zien hoe Pelle zich qua doelpuntgemiddelde verhoudt tot zijn voorganger, dus heb ik Guidetti ook meegenomen.

Daarnaast heb ik alleen competitiewedstrijden vanaf 1921, het jaar dat Feyenoord naar de eerste klasse (destijds hoogste niveau) promoveerde, meegeteld. Precieze gegevens van daarvoor zijn met veel research op zich wel te achterhalen, maar heb ik op dit moment niet voorhanden. Duidelijk is in ieder geval dat Kees Pijl, die vanaf 1916 voor Feyenoord speelde, topscorer aller tijden is als ook wedstrijden van vóór 1921 worden meegenomen (216 competitiegoals in een onbekend aantal competitiewedstrijden).

Tot slot heb ik enkel competitiewedstrijden meegenomen in mijn berekeningen. Bekerwedstrijden zijn, zeker in het geval van de vooroorlogse Feyenoorders, moeilijk precies te achterhalen, bovendien hebben verschillende bronnen soms verschillende doelpuntenmakers, is mijn ervaring. Kees Pijl zou overigens in 310 wedstrijden in totaal 306 a 307 goals gemaakt hebben, een onvoorstelbaar aantal. Competitiewedstrijden geven een vrij compleet beeld van een spits én zijn redelijk goed te achterhalen, hoewel ook hier soms discrepantie is tussen verschillende bronnen.

Dan de resultaten:

spitsenZoals deze gegevens laten zien kan Pelle zich in een bijzonder rijtje spitsen scharen dat gemiddeld 0,9 goals per wedstrijd scoorde. Een ongelofelijk gemiddelde, zeker als je het vergelijkt met populaire spitsen als Cruz, Houtman en Kuyt. Bij Van Hooijdonk moet ik een kanttekening maken: ik heb alleen zijn eerste periode meegenomen in mijn berekening, omdat dit de periode was waarin hij basisspeler was en dé topspits. In zijn tweede periode (januari 2006 t/m juni 2007) was hij vooral invaller en scoorde dan ook minder. Die gegevens alsnog meenemen had een flink vertekend beeld van zijn doelgerichtheid als resultaat en zou zijn succesvolle eerste periode geen recht doen.

Een echte vergelijking is overigens om een aantal redenen moeilijk. Pijl en Kindvall speelden in een hele andere tijd dan Pelle én waren over een langere periode succesvol. Pelle was in de jaren voordat hij naar Feyenoord kwam een spits die maar zelden scoorde, terwijl Pijl en Kindvall (en ook Cor van der Gijp, topscorer van Feyenoord in de Eredivisie) meer seizoenen achtereenvolgens veel scoorden voor de club. Wel denk ik dat dit een interessant beeld geeft van hoe succesvol en ook belangrijk Pelle is voor Feyenoord. Bovendien scoort hij gemiddeld vaker per wedstrijd dan zijn ‘onvervangbare’ voorvanger Guidetti, ook een knappe prestatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s