Feyenoord wilde Ajacied Rinus Michels naar De Kuip halen

Nu duidelijk is dat Ronald Koeman na dit seizoen vertrekt als trainer van Feyenoord branden de discussie en het speculeren over een nieuwe trainer los. Louis van Gaal en Co Adriaanse worden genoemd. Zij werkten eerder bij Ajax, wat ongetwijfeld voor veel ophef zal zorgen als één van hen inderdaad trainer wordt van Feyenoord – meer dan toen oud-Feyenoordspeler én Ajax-trainer Koeman in 2011 aangesteld werd. Maar zelfs de grootste trainer van Ajax aller tijden Rinus Michels werd ooit tweemaal aan Feyenoord gelinkt.

1973. Drie jaar nadat Feyenoord de grootste en rijkste club van de wereld was is weinig meer te merken van die grootse successen. Het succeselftal is uiteengevallen. Coen Moulijn is gestopt, Ove Kindvall terug naar Zweden en Ernst Happel heeft aangekondigd in de zomer te vertrekken. Ook Theo Laseroms, Piet Romeijn en Guus Haak spelen niet meer bij Feyenoord. Bestuurlijk is (onbewust) aangevangen met vier decennia bestuurlijke puinhopen, waarvan de gevolgen nu nog zichtbaar zijn in de organisatiestructuur van de club en de onderlinge verhoudingen tussen bepaalde personen maar vooral tussen Sportclub (de amateurs) en Stichting (de profs).

Zoals de jaren zeventig de jaren zijn van de democratiseringen en de inspraak van iedereen in alles, heeft ook de spelersraad van Feyenoord een belangrijke rol binnen de club. Eind jaren zeventig heffen zij zichzelf op uit onvrede niet gehoord te zijn in de benoeming van directeur Peter Stephan als opvolger van manager en clubicoon Brox, maar in 1973 zijn zij betrokken bij de opvolging van trainer Happel. Eén van de namen die rondgaat als opvolger is de naam Rinus Michels, trainer van Barcelona, maar vooral bekend als succestrainer bij Ajax, waarmee hij in 1971 de Europa Cup I won. Hij wordt befaamd om zijn Totaalvoetbal – waarmee hij overigens voortbouwde op het werk van Happel bij Feyenoord. Voorzitter Guus Couwenberg besluit met Michels te gaan praten en vliegt in januari 1973 naar Spanje.  Tot een akkoord komt het niet en uiteindelijk wordt Wiel Coerver trainer. Onder zijn leiding wint Feyenoord in 1974 zowel het landskampioenschap als de UEFA Cup.

Eind jaren tachtig wordt Michels opnieuw genoemd. Het is 1989, het jaar van de grote veranderingen in de wereld. Bij Feyenoord gaat het sportief en financieel al jaren slecht – een grote verandering kan de club wel gebruiken. De winst van de Europa Cup I in 1970 vormde het einde van de gouden jaren zestig, waarin Feyenoord het Nederlandse voetbal domineerde, maar ook bestuurlijk goed geleid werd. Maar omdat het goed ging, was er weinig reden tot professionalisering van de amateuristische bestuursorganisatie. Vanaf 1972 wordt daar alsnog op ingezet, maar dan is het al te laat. Feyenoord is voorbijgestreefd door Ajax. Het is de wet van de remmende voorsprong. In de jaren tachtig is de winst van de dubbel in 1984 een spaarzaam succes, vrijwel het enige tijdens dat donkere decennium. Spelers met een grondig gebrek aan kwaliteit, bestuurlijke ruzies en financiële problemen zorgen ervoor dat Feyenoord eind jaren tachtig aan de rand van de afgrond staat. Het is uiteindelijk Jorien van den Herik, eigenaar van een dakdekkingbedrijf uit Sliedrecht, die de club redt en zichzelf naar voren schuift als nieuwe leider van de club, eerst als voorzitter van de Beheerstichting, die toezicht houdt op de directie, vanaf 1991 als voorzitter van de stichting Feyenoord zelf.

De technische leiding van de club wordt door hem flink doorgelicht. In 1988 wordt Hans Kraay sr. aangetrokken als nieuwe technisch directeur. Een jaar later wil Van den Herik een nieuwe technische man, die het liefst boven Kraay gaat werken. Leo Beenhakker, oud-jeugdtrainer van de club, wordt genoemd, maar wordt trainer van Ajax. Dan komt Van den Herik bij Rinus Michels, die een jaar eerder nog als bondscoach het Europees Kampioenschap won met het Nederlandse Elftal. Van den Herik en Michels praten in een hotel in Amsterdam, maar uiteindelijk ziet die laatste af van werken in De Kuip, omdat hij naar eigen zeggen “niet onder de huidige omstandigheden” naar Feyenoord wil komen. Hij ziet niets in samenwerking met directeur Kraay en trainer Rob Jacobs.

En zo kwam één van de grootste Nederlandse trainers ooit, een Ajacied bovendien, nooit naar Feyenoord. Louis van Gaal wordt nu genoemd als mogelijke trainer. Een enorm succesvolle trainer, ongetwijfeld één van de beste van Europa op dit moment. Maar ook een (ex-)Ajacied. De emoties die daarbij spelen moeten technisch directeur Martin van Geel en RvC-voorzitter Dick van Well, die samen een nieuwe trainer moeten gaan kiezen, niet onderschatten. Want ze zijn enorm.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s