Onnodige supportersdiscriminatie

Roda JC maakte deze week bekend mensen die niet in Limburg wonen te weigeren bij de wedstrijd tegen Feyenoord. Bij Ajax werd een heksenjacht gepland op Feyenoorders. Een paar dagen eerder was er commotie over de vele Feyenoorders in thuisvakken bij FC Utrecht. Wat is er aan de hand?

Problemen met uitsupporters zijn niet nieuw. Al in 1916/1917 kwam Feyenoord in conflict met Neptunus uit Schiebroek over bezoekende supporters. Die club wilde voor supporters van Feyenoord een extra hoog tarief rekenen bij de kassa. Het, toen nog kleine, Legioen weigerde en ging in staking. Als de prijzen niet verlaagd zouden worden, zou er niemand van Zuid naar Schiebroek reizen. Uiteindelijk ging Neptunus overstag en reisden enkele tientallen Feyenoorders mee met het eerste elftal. Feyenoord won overigens.

De laatste jaren is het uitsupportersprobleem terug van nooit weggeweest. Dit seizoen is geen enkele uitwedstrijd met vrij vervoer te bezoeken. Het is nog maar drieënhalf jaar geleden dat politici ons beloofden dat de Voetbalwet het aantal combi’s zou verminderen. Maar niks is minder waar: uit onderzoek van website In de Hekken bleek dat dit in de eerste seizoenshelft slechts één op de vijf Eredivisie-wedstrijden op eigen gelegenheid te bezoeken was. Het overgrote deel is verplicht met een auto- of buscombi te bezoeken. Bij Feyenoord mochten we dit jaar nog geen enkele keer zelf beslissen hoe we naar een uitwedstrijd gingen en de vooruitzichten voor de rest van het seizoen zijn met uitwedstrijden tegen combigeile clubs als Heracles Almelo, FC Groningen en Roda JC niet goed.

Een paar seizoenen lang ging ik zelf mee met de combi. Heracles-uit, de vissenkom bij NAC Breda,  VVV Venlo met de bus; been there, done that. Maar ik had er genoeg van als vee behandeld te worden en koos ervoor om met losse kaarten te gaan. Die ontwikkeling zien we de laatste jaren veel. Steeds meer supporters kiezen ervoor buiten de combi om te reizen, in alle vrijheid en met vaak een veel leukere dag tot gevolg dan wanneer er met een te kleine combibus wordt gereisd, die ook nog eens zo enorm omrijdt dat het haasten is om de wedstrijd te zien.

Veel clubs reageren daar krampachtig op. Help, Feyenoorders in het thuisvak! Bij FC Utrecht zorgde interventie van de ME, die een groep Feyenoorders omsingelde, voor onnodige paniek op een gezinsvak. Er was geen dreiging, maar uit zogenaamde heldhaftigheid kei-hard op te treden werd de ME het vak op gestuurd. Drie dagen later bij Ajax stonden tientallen ME’ers bij het stadion. De aankondigde zéér strenge controles bleken vooral ontmoediging; ik hoefde alleen m’n kaartje te lezen zien bij het betreden van het stadion, geen ID-kaart. Tot slot weigert Roda JC bij de aankomende wedstrijd tegen Feyenoord supporters die niet uit Limburg komen. Op Twitter stuurde ik ze artikel 1 van de grondwet, het non-discriminatiebeginsel, maar het bleef stil.

De laatste jaren is steeds vaker gediscussieerd over de kosten van politie-inzet bij voetbalwedstrijden. Die zijn hoog, en volgens politici en beleidsmakers vooral het gevolg van die enorme groepen hooligans die elke week weer het voetbal verstieren. Nu ga ik al veertien jaar naar Feyenoord, maar het aantal keer dat ik me onveilig heb gevoeld door hooligans of grootschalige rellen heb gezien, is echt op één hand te tellen.

Is al dat gezeik nodig? Nee, echt niet. Het is allemaal niet zo moeilijk. Ik zei het al eerder, maar zolang criminalisering en geen normalisatie de wet is, blijf ik het zeggen: kom met flexibele uitvakken en minder combi’s, en je zal zien dat het aantal Feyenoorders in thuisvakken afneemt en al die belachelijke supportersdiscriminatie onnodig. Welke club en gemeente hebben lef en beginnen?

Deze column verscheen eerder op Feyenoordnet.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s