‘Jullie horen hier niet’

“Jullie horen hier niet, jullie mogen niet naar binnen”, zei een man van middelbare leeftijd in een knaloranje jas. Het was september en Feyenoord speelde in Nijmegen. Wij waren erbij, maar wel buiten het stadion. Geweigerd op basis van afkomst. Woensdagavond was het opnieuw raak.

Feyenoord speelde in Almelo tegen het lokale Heracles en eindelijk (eindelijk!) had de club haar poot stijf gehouden en de belachelijke combi-regeling niet geaccepteerd. Ergo, het uitvak bleef leeg. Maar dat betekent niet dat er geen Feyenoorders bij waren. Natuurlijk niet. Verspreid over het stadion zullen er zo’n honderd, honderdvijftig Legionairs gezeten hebben. Luid en duidelijk hoorbaar, op radio en tv en zelfs op mijn gebrekkige livestream op internet, met Arabisch commentaar. De redenen van de gemeente Almelo voor een buscombi waren lachwekkend: er waren na de competitiewedstrijd eerder dit seizoen wat boze mails van Feyenoord-supporters gestuurd naar Heracles en er zat vorig seizoen iemand met een stadionverbod in het thuisvak. Schande! Dus moesten de uitsupporters in te krappe bussen gestopt worden. Een interessant inkijkje in de denkwijzen van politici over supporters, dat wel.

Omdat er geen uitsupporters bij mochten zijn had de gemeente fuiken gestationeerd op de toegangswegen naar Almelo. Controleposten, politieagenten die inzittenden van auto’s ondervroegen – en terugstuurden, onder politiebegeleiding. Ik twijfel sterk aan de juridische houdbaarheid van het ontzeggen van de toegang tot een gemeente op basis van afkomst. Bij NEC werden we geweigerd omdat op onze ID-kaarten geen Nijmegen als geboorteplaats stond. Een toevallige NEC-supporter uit de buurt van Gorinchem, Breda of pak ‘em beet Utrecht? Die had pech en werd geweigerd aan de poort, want stel je voor dat er een paar Feyenoorders in een thuisvak zaten! De stewards zeiden het echt: “jullie horen hier niet”. Zeg het tegen welke bevolkingsgroep dan ook en er ontstaat terecht ophef over – maar bij voetbalsupporters ligt het anders.

De ironie is misschien ook wel dat politie-operaties zoals afgelopen dinsdag en ook anderhalve week eerder, toen onze bus werd stopgezet op een verlaten parkeerplaats ergens in de provincie Friesland, om door negen politiebusjes, waaronder arrestatiebussen, ingeklemd te worden en waar iedereen één voor één gefouilleerd, geïdentificeerd en gefotografeerd werd, waarschijnlijk meer kosten dan wanneer er een meer relaxte houding wordt aangenomen. Mensen zijn geen beesten, voetbalsupporters ook niet, maar kunnen dat wel worden als je ze behandelt als ware ze beesten, idioten en vandalen. Behandel mensen normaal en je zal zien dat zelfs al die doorgesnoven, kale en getattoeerde Feyenoord-fans gewoon de wedstrijd willen zien en een leuke dag willen hebben.

Het kan ook anders. Verminder het aantal combiregelingen en zorg voor een kroeg nabij het stadion waar supporters van de uitclub een biertje kunnen drinken, zoals bij de Graafschap in 2012. Verminder de politie-inzet en laat de agenten die er zijn een relaxtere houding aannemen. Geen wapenstok, maar uitgestoken hand. Vergroot de uitvakken als het nodig is, zoals wanneer Feyenoord op bezoek komt, en maak het flexibele uitvakken naar Engels model. Dat levert thuisclubs bovendien meer geld op. It’s not rocket science.

Maar dat vraagt wel daadkracht en lef van politici, beleidsmakers en bestuurders. Voorlopig lijkt enkel de angst te regeren. En dat is niet alleen doodzonde voor voetbalsupporters, maar vooral onnodig.

Deze column verscheen eerder op Feyenoordnet.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s