FC Groningen-thuis: ‘support ons’

Een oproep om gesteund te worden; de huidige Feyenoord-selectie zal het waarschijnlijk nooit hoeven doen. Hondstrouw als Het Legioen is worden spelers elke week door duizenden gesteund. Thuis in De Kuip, en uit, waar dan ook in Nederland. Eind jaren tachtig echter speelt Feyenoord een thuiswedstrijd tegen FC Groningen, de tegenstander van vandaag, met een bijzondere tekst op het shirt: ‘Support ons’.

De jaren tachtig verlopen steeds rampzaliger voor Feyenoord. Het begin was nog redelijk, en in 1984 wordt de dubbel gepakt, maar daarna lijkt elk seizoen een grotere marteling te worden dan het jaar ervoor. Spelers als René Hofman, Lars Elstrup en Henryk Bolesta, veel hadden ze niet bij Feyenoord te zoeken. Ondertussen veroudert De Kuip, dat iconische stadion nabij de Maas. Scheuren in het beton. Kapotte stoeltjes. Rammelende hekwerken. Maar het ergste: elk seizoen komen er weer minder mensen. Dieptepunt is het seizoen 1987/1988, als er gemiddeld slechts 9790 supporters naar het stadion komen. Het daaropvolgende seizoen wordt relatief nog redelijk afgesloten: een vierde plaats en daarmee plaatsing voor Europees voetbal.

In de zomer van 1989 komt een buitenlandse voetballer naar de club. Door restricties op de hoeveelheid buitenlandse contractspelers, de globalisering in het voetbal moest duidelijk nog toeslaan, bestaat de selectie verder vooral uit Nederlanders. Joszef Kiprich wordt in de zomer van 1989 als nieuwe aanwinst onthaald. De Hongaar, met dat rare snorretje, het matje en die vreemde motoriek, lijkt op de spits van het zesde veteranenelftal – dat zal ongetwijfeld bijgedragen hebben aan z’n status als cultheld, die hij later kreeg. De buitenlandse aankoop kan niet voorkomen dat Feyenoord het seizoen sportief dramatisch opent: de eerste wedstrijd wordt met 3-0 verloren in Utrecht de lokale FC, en ook de daaropvolgende wedstrijd tegen FC Volendam wordt niet gewonnen. Een week later komt Feyenoord met 0-2 achter tegen Fortuna Sittard.

En dan is het genoeg.

De fanatieke aanhang is het zat. De hekwerken voor de vakken R, S en T, waar de supporters staan, worden in rap tempo uit hun voegen gehaald. Een politieagent met hond blijkt niet genoeg; in no time rennen honderden woedende Feyenoorders het veld op. De spelers vluchten weg, trainer Pim Verbeek voorop. Dit zijn de supporters die altijd bleven gaan. Die alle nederlagen, kansloze wedstrijden en ontelbare teleurstellingen van de jaren daarvoor meemaakten. En het nu zat zijn. De actie laat zien hoe groot de noodzaak van verbetering en vooruitgang is. Die komt overigens pas een jaar later, als oud-speler Wim Jansen het duo Gunder Bengtsson en Pim Verbeek vervangt.

support onsOp 10 september 1989, de eerstvolgende thuiswedstrijd na de veldbestorming, speelt Feyenoord tegen FC Groningen. In het stadion zitten wederom slechts tienduizend mensen. Maar dat is niet zo bijzonder. In een wanhopige oproep de steun van de supporters terug te krijgen spelen de spelers die dag niet met HCS op de buik, maar met de tekst ‘support ons’. De uitslag? 3-3, na een dramatische slechte wedstrijd. Nee, met hun spel gaven de spelers die dag dan ook weinig reden tot ‘support’.

Foto: archief Lunatic News

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s