9 Feyenoord-shirts waar nooit in gespeeld is

Het heilige rood en wit van Feyenoord 1. En het liefst een groen en wit uitshirt, gelijk de Rotterdamse kleuren. Toch is er veel variatie mogelijk – zelfs op het redelijk basale doch prachtige thuisshirt. Tientallen shirts had Feyenoord in haar honderdvijfjarig bestaan. Heel even, eind jaren veertig, begin jaren veertig, werd er in het wit-rood gespeeld na een productiefout. De tientallen shirts werden gedragen door honderden spelers. Sommige shirts kwamen niet verder dan de tekentafel en/of werden maar in zeer beperkt aantal geproduceerd. Een overzicht van negen Feyenoord-shirts die nooit gedragen werden.

europeesuit9596In het seizoen 1995/1996 speelt Feyenoord, zoals gebruikelijk was in die jaren (toen wel!) Europees voetbal. Doordat de club in het voorjaar van 1995 de KNVB Beker heeft gewonnen, mag er deelgenomen worden aan de Europa Cup II, de beker voor bekerwinnaars. Dat toernooi bestaat nu niet meer, nationale bekerwinnaars krijgen een startbewijs voor de Europa League. Aan zowel het thuis-als uitshirt verandert vrij weinig voor de Europese wedstrijden. Door UEFA-regels wordt alleen de sponsorbedrukking verkleind – zoals dat nog steeds moet. Het uitshirt is groen. Toch is er voor het geval dat ook een extra uitshirt besteld bij Adidas. Een pimpelpaars shirt met aan beide mouwen de drie karakteristieke Adidas-strepen. Hoewel Feyenoord ver komt in het toernooi, Karsten Jancker maakt in de halve finale namens Rapid Wien aan alle illusies een einde, wordt dit shirt godzijdank nooit gedragen. Het past overigens prima in het tijdsbeeld van de jaren negentig: veel kleurige, opvallende shirts. Maar er was niks mis mee geweest als Feyenoord die trend aan zich voorbij had laten gaan…

Update: Feyenoord blijkt wel degelijk in het shirt gespeeld te hebben. Twee maal dertig minuten in een oefenwedstrijd tegen het Chinese militaire elftal, in 1996. De Chinese overheid had het groene uitshirt verboden en dus moest Feyenoord op dit shirt teruggrijpen. Dank aan de oplettende lezers die me erop attendeerden!

0001adidasuit

Bijna de gehele jaren negentig speelt Feyenoord met Adidas als kledingsponsor. Het zijn mooie shirts. Zeker eind jaren negentig is de kwaliteit bovendien erg goed. Er wordt gebruik gemaakt van een dikke stof waardoor de shirts veel minder snel scheuren dan vanaf 2000/2001 het geval is, als de club in het Italiaanse Kappa gaat spelen. Toch maakt Adidas voor dat seizoen nog een set Feyenoord-shirts. Het thuisshirt is ‘gewoon’ rood-wit, voor het uitshirt wordt gekozen voor twee tinten blauw. Dan besluit het hoofdbureau van het Duitse merk in het voorjaar van 2000 te breken met Feyenoord. Aartsrivaal Ajax wordt voortaan hét uithangbord voor Adidas Nederland – een pijnlijk verlies voor Feyenoord. Snel wordt een contract gesloten met Kappa, waar Feyenoord tot 2009 aan verbonden blijft. Van de nooit uitgegeven prototypes zijn slechts enkele proefdrukken in omloop. Dat maakt het shirt tot een gewild object voor verzamelaars, hoewel het shirt zelden tot nooit verhandeld wordt, juist omdat het zo zeldzaam is. Volgend seizoen keert Adidas na een afwezigheid van veertien jaar gelukkig terug bij Feyenoord. Maar hopelijk laten ze het wel na zulke lelijke shirts te ontwerpen…

rozekeepershirt0203Als Feyenoord in juli 2002 aftrapt voor het nieuwe seizoen op het veld naast De Kuip, schrikt alles wat Feyenoord is zich de Rotterdamse tyfus. Rond het trainingsveld lopen een paar mensen rond in roze Feyenoord-shirts. Even wordt gedacht aan een geval ‘verkeerd gewassen’, maar als de shirts ook in de fanshop blijken te hangen breekt de pleuris al snel uit – zoals dat alleen bij Feyenoord kan. Na publieke druk, onder andere van Lunatic News, wordt het shirt al aan het eind van de dag uit de schappen gehaald. Het is dan amper een etmaal te koop geweest. De bedoeling was overigens dat het als reserveshirt voor keepers Erwin Zoetebier, Patrick Lodewijks en Carlo l’Ami zou dienen. Zover kwam het gelukkig niet.

protouit0405In maart 2004 stelt de Feyenoord Supporters Vereniging (FSV) het Handvest Clubcultuur op. Daarin staat beschreven wat de cultuur van Feyenoord zou zijn en hoe die gecontinueerd moet worden. De club is positief en neemt onder andere over dat het uitshirt voortaan altijd groen en wit, de kleuren van Rotterdam, moet zijn. Het prototypeshirt voor het seizoen 2004/2005 is dat dan ook. Met een Rotterdams wapen en geheel in de stadskleuren. Maar dan overwint de commercie alsnog: het uitshirt was al twee seizoenen achtereenvolgens groen en moet nu anders – ‘want dat verkoopt beter’. Het wordt uiteindelijk lichtblauw-wit. Ook niet verkeerd, overigens.

europeesuit20506Ook in 2005/2006 speelt Feyenoord Europees Voetbal. Ver komt Feyenoord echter niet: al in de eerste rond blijkt het Roemeense Rapid Boekarest sterker (1-1 thuis, 1-0 verlies uit). Daarom blijft dit, in mijn ogen prachtige, shirt op de plank liggen. Het is bestemd als tweede uitshirt, voor het geval het rood-wit en witte normale uitshirt niet voldoen. Opmerkelijk is de grote Kappa-logo’s op de schouders en ‘Kappa’ in woorden op de borst. Vanaf dit seizoen ontwerpt Kappa elk jaar shirts die in dit soort kleine details afwijken van de shirts die in de competitie gebruikt worden. Helaas werd het shirt dus nooit gebruikt. In ieder geval was het groen en wit…

prototype0607Hoeveel ontwerpen er op de burelen van kledingsponsors jaarlijks gemaakt worden, weet ik niet. Maar dit shirt maakt duidelijk dat het maar goed is dat veel van die shirts nooit de massaproductielijn halen. Wit-rood-wit, de combinatie van Ajax, het zal niet best gevallen zijn in Rotterdam en omstreken. Vandaar ook dat het shirt, dat bestemd was voor het seizoen 2006/2007, op enkele prototypes na nooit uitgebracht is.

protouit0607Eerst de tragedie, dan de klucht – ik schreef er al eerder over. Ergens in 2006 ging er iets goed mis op de tekentafel bij Kappa. Nadat eerder bovenstaande shirt al bedacht werd, kwamen ze nu op de proppen met een blauw-wit uitshirt. Blauw moest de Maas symboliseren, of zoiets, merkte een medewerker van Kappa destijds op. Let ook op het kraagje, dat er maar bij lubbert. Uiteindelijk wordt het hele shirt blauw (eerst de tragedie, dan de klucht…) en worden de Fortis-letters wit. De kwaliteit van het shirt symboliseert het seizoen 2006/2007 prima. Regelmatig moeten spelers tijdens wedstrijden van shirts wisselen. Sportief was het ook allemaal niet best, zoals bij volgend shirt zal blijken.

europeesuit0708Dit had het Europees uitshirt voor het seizoen 2007/2008 moeten worden. Eén probleem: Feyenoord speelde helemaal geen Europees voetbal. Na het dramatisch verlopen seizoen 2006/2007, waarin Feyenoord als zevende en met notabene een negatief doelsaldo van -10, een clubrecord eindigt, wordt onder leiding van adje interim Leo Beenhakker in de play-offs voor de UEFA Cup ook niet gewonnen van FC Groningen. Ergo: geen Europees voetbal. In een paar dagen tijd komen vervolgens Giovanni van Bronckhorst, Roy Makaay, Tim de Cler en Kevin Hofland naar de club en moet de weg omhoog ingezet worden. Zonder Europees voetbal vooralsnog. Bijzonder aan het shirt is het kraagje, maar vooral de plaats die het merk Kappa krijgt is opmerkelijk. Wederom in grootste vorm op de mouwen, in zwart en wit, en uitgeschreven in de nek. Ook opmerkelijk: het shirt is wel besteld en zelfs bedrukt met de spelersnamen, zelfs nog tijdens het seizoen.

rozekeepershit0809

In 2008 viert Feyenoord honderd jaar en wordt het logo aangekleed met wat vreemde strepen. Kappa viert het feestje mee want het ontwerpt maar liefst zes (!) keepershirts voor de club. Blauw, geel, zwart, groen, grijs en deze roze variant. Sherif Ekramy, de Egyptische doelman die naar eigen zeggen alle topclubs van Europa achter zich aan had maar vervolgens in Rotterdam belandde (hebben wij weer), wisselde bij Jong Feyenoord regelmatig van kleur. De roze variant bleef gelukkig ongebruikt. Met een bedoeling, waarschijnlijk, gezien de storm van kritiek op het roze keepershirt in 2002.

Foto’s: feyshirtcoll.nl en Kuijpy

Advertenties

Een gedachte over “9 Feyenoord-shirts waar nooit in gespeeld is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s