Feyenoord: eerst de tragedie, dan de klucht

Feyenoord is drie dingen: het stadion, de supporters en Varkenoord. Een driehoek, onlosmakelijk met elkaar verbonden op dezelfde wijze als de kardinale deugden bij Socrates; ze kunnen niet zonder elkaar. Maar deze week liet de directie van de club twee van de drie keihard vallen.

Karl Marx schreef ooit dat de geschiedenis zich herhaalt: eerst als tragedie, dan als klucht. Hij baseerde zich daarmee op het werk van Hegel, nog zo’n Duitse filosoof uit de negentiende eeuw. Slavoj Zizek, een Sloveense filosoof in het nu, werkte deze theorie van de geschiedenis verder uit in een meer dan duizend pagina’s dikke pil over geschiedenis, Hegel en de dialectiek.

Maar daar ga ik u vandaag niet mee vermoeien.

Wat deze week duidelijk werd, is dat Marx gelijk had. In ieder geval wat betreft Feyenoord en de dynamiek van de historie. Geschiedenis herhaalt zich binnen onze club inderdaad: eerst is er de tragedie, dan de klucht. De week begon met een even pijnlijke als veelzeggende situatie op de Coolsingel – helaas had het niks met kampioenschappen te maken. Algemeen directeur Eric Gudde sprak een tijdje terug met sport-wethouder Antoinette Laan over de invulling van Varkenoord en Het Nieuwe Stadion. Hij ‘vergat’ daarbij de belangen van de sportclub mee te nemen, terwijl de wethouder dacht dat Gudde namens de gehele ‘Feyenoord-familie’, dus ook de sportclub, aan tafel zat. Wat bleek deze week: in de plannen voor een ‘sportcampus’ op Zuid was er eigenlijk geen ruimte voor de sportclub. Want daar had Eric Gudde niks over gezegd, tijdens dat gesprek.

De tunnelvisie van de club pakte eerder rampzalig uit voor de plannen voor een nieuw stadion. Draagvlak, investeren in de relatie met supporters en hen erbij betrekken, ach, dat was niet nodig, want de gemeente zou toch wel instemmen. Nu leidt diezelfde tunnelvisie, compleet gericht op het eigenbelang van bestuurders en Het Nieuwe Stadion, ertoe dat de sportclub tussen wal en schip belandde. Pijnlijk, Eric Gudde.

Tot zover de sportclub.

Dinsdagavond liet de club bovendien de supporters vallen. Twee jaar geleden haalden we met z’n allen meer dan een miljoen euro op om de club weer gezond te maken. De ‘Supporters Steunen Feyenoord’ werd opgericht, maar tijdens de ledenvergadering van die stichting, dinsdag, werd wederom op pijnlijke wijze duidelijk hoe de club over supporters denkt: die kan je het beste negeren. Het geld dat er is wil de club niet gebruiken voor een trainingscomplex, want ‘dan denken de supporters dat het van hen is en willen ze de trainingen bekijken’, aldus Eric Gudde, die overigens, net als de gehele directie en raad van commissarissen, schitterde door afwezigheid.

Ergo, supporters moeten vooral hun bek houden want de club weet alles beter. Die arrogantie brak eerder het plan voor een nieuw stadion op. Het wegzetten van supporters als een onwetende massa past niet bij de volksclub die Feyenoord pretendeert te zijn. De kennis en kunde van supporters kan de club zoveel verder brengen – bijvoorbeeld door samen een trainingscomplex te bouwen of eens echt werk te maken van het achterstallige onderhoud in het stadion, dat belachelijke vormen begint aan te nemen. En maak nou eens écht werk van de eenwording stichting, sportclub en stadion en ga dan samen met supporters aan het werk om de plek terug te brengen naar waar ze hoort; de top.

De tragedie was het negeren van supporters in het proces rondom Het Nieuwe Stadion. De klucht is dat er niks van is geleerd en supporters paria’s blijven. Gisterochtend las ik dat het Maasgebouw de komende weken van binnen een renovatie ondergaat. Helaas blijven enkele directiekantoortjes onaangetast.

Deze column verscheen eerder op Feyenoordnet.nl

Advertenties

Een gedachte over “Feyenoord: eerst de tragedie, dan de klucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s