Wie redt Civard Sprockel? Over het voormalige talent en Bertold Brecht

Civard Sprockel speelde ooit een paar wedstrijden voor Feyenoord één en werd toen een talent genoemd. Nu speelt hij in Bulgarije, bij Botev Plovdiv (mooie club, schitterend stadion, geweldige supporters). Arme Civard Sprockel.

Doorbreken deed Civard Sprockel nooit bij Feyenoord. Hij werd verhuurd aan Excelsior, werd daar onder Mario Been kampioen van de Eerste Divisie en vertrok toen naar Vitesse. Daar haalde hij het Nederlands elftal. Na die selectie verklaarde een blije Sprockel “verrast” te zijn, hoewel hij het natuurlijk “stiekem wel hoopte” en van plan was “te genieten van het moment”. Hij dacht aan een grap, toen een teamgenoot hem vertelde dat hij geselecteerd was. Civard Sprockel was daarmee de achthonderddrieënvijftigste voetballer die dacht aan een grap toen hij hoorde geselecteerd te zijn voor het nationale elftal.

Daarna ging het rap achteruit. In 2011 hoopte Sprockel op een interessant buitenlands avontuur. Het werd Cyprus. Anorthosis Famagusta, in de hoogste divisie. Een mooie club, geweldige supporters bovendien, met een prachtige sportieve uitdaging. Een jaar en ongetwijfeld veel salarisconflicten later vertrok hij naar Bulgarije, de nieuwe boulevard of broken dreams voor voetballers. CSKA Sofia, en sinds dit jaar Botev Plovdiv (prachtige club, grote sportieve uitdaging).

Op Twitter volgde ik Sprockel een tijdje. Hij fascineerde me. Samen met jongens als Saïd Boutahar, Glenn Loovens en Robin van Persie debuteerde hij in het gouden UEFA Cup-seizoen 2001/2002 onder Bert van Marwijk in Feyenoord 1. Een nieuwe gouden generatie, toptalenten die in de jeugd hadden laten zien grote beloftes voor de toekomst te zijn. Maar dat viel tegen. Boutahar speelt na een carrière bij clubs als Willem II en NEC nu in Qatar (mooie sportieve uitdaging, wel een beetje warm). Loovens zit zonder club. Robin van Persie daarentegen is superster bij Manchester United.

Sprockel verlangt ook naar zo’n mooie loopbaan. Op Twitter plaatste hij foto’s van zichzelf met Van Persie. Samen met de UEFA Cup. Samen feest vieren na de winst op Borussia Dortmund. Wat hij wil zeggen: wat was ik godverdomme ook graag doorgebroken, maar nu zit ik in een appartementje in een land waar je uitgescholden wordt omdat je donker bent, in een stad waar ik niemand ken en de taal niet spreekt. Haal me hier weg! Op een andere foto staat een rivier, met een brug zoals die ook in Roelofarendsveen, Sexbierum of Lelystad te vinden is, wat bomen en een flatgebouw. “Great view”, zegt hij erover. Hashtag: loveit.

Kan iemand Civard Sprockel alsjeblieft redden uit Bulgarije? Desnoods zetten we een crowd funding actie op. Ik word er treurig van, zo’n voormalig talent dat wegrot in een land waar stadions uit elkaar vallen en supporters spelers met stenen te lijf gaan. Maar goed; het zal prima betalen, dat wel. Bertold Brecht zei het al: “erst kommt das Fressen und dann Die Moral”.

In het moderne voetbal geldt niks anders.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s