Feyenoord wacht komende zomer grote renovatie

Feyenoord lijkt na dit seizoen afscheid te gaan nemen van nogal wat bepalend spelers. Voor de vier internationals Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat en Jordy Clasie is al langer interesse. Met aflopende contracten in 2015 én een WK voor de deur lijkt Feyenoord zich op te moeten maken voor een grootschalige renovatie. Maar hoe gaat die eruit zien?

Koeman gaf Feyenoord haar waarde terug

Toen Ronald Koeman tweeënhalf jaar geleden de macht overnam op Zuid, had hij te maken met een selectie vol jonge, talentvolle spelers zonder veel ervaring. Het enige wat Het Legioen dan ook vroeg was Feyenoord haar waardigheid terug te geven, na een rampzalig seizoen waarin met 10-0 van PSV werd verloren, de financiële malaise bijna een faillissement tot gevolg had en een vreemdelingenlegioen (wat deden Soren Larsen, Krisztian Simon en Jhonny van Beukering bij Feyenoord?) de club naar een historisch slechte tiende plaats loodste. Trainer Mario Been verloor in de voorbereiding op het nieuwe seizoen het vertrouwen van zijn team, waarna de ervaren Ronald Koeman, kampioenmaker bij Ajax en PSV, aangetrokken werd.

Dat eerste seizoen onder Koeman verliep boven alle verwachtingen. Na een jaar waarin onder andere op overtuigende wijze met 4-2 van aartsrivaal Ajax werd gewonnen, voor het eerst sinds 2006, behaalde de stadionclub in mei 2012 de Champions League, na negen jaar afwezigheid, door uit bij SC Heerenveen met een 2-3 overwinning de tweede plaats veilig te stellen. Een groots feest in De Kuip volgde, met duizenden supporters die de spelersbus op stonden te wachten bij aankomst. Feyenoord had niet alleen haar waarde terug, er waren ook spelers uit eigen jeugd doorgebroken. Jordy Clasie, een kleine middenvelder die na een verhuurperiode bij satellietclub Excelsior was teruggekeerd op Zuid, greep zijn kans en verraste vriend en vijand. Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi bleken stabiele verdedigers en aan het eind van het seizoen liet debutant en b-junior Tonny Vilhena zijn talent zien tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente.

In Koeman’s tweede jaar werd een derde plaats behaald, na een jaar waarin de Italiaanse spits Graziano Pelle uit nood gehaald werd én imponeerde met zevenentwintig goals in negenentwintig wedstrijden. Dit seizoen zijn alle ogen op de Rotterdammers gericht. Als enige van de kampioenskandidaten is de selectie intact gebleven, doordat technisch directeur Martin van Geel erin slaagde sterkhouders De Vrij, Clasie en Martins Indi in De Kuip te houden. Topschutter Pelle werd verteld een miljoenenbod uit Qatar af te wijzen en ook de sluimerende interesse in Janmaat werd resoluut afgewezen. Zondag liet Feyenoord tegen AZ voor het eerst dit seizoen haar klasse zien, en deed het zichzelf tekort door gelijk te spelen (2-2). Gaat Feyenoord dit seizoen eindelijk, voor het eerst sinds 1999, weer eens kampioen worden?

De grote renovatie

Een andere, en op de lange termijn minstens relevante vraag, is hoe de grote renovatie van Feyenoord eruit gaat zien. De contracten van Daryl Janmaat en Stefan de Vrij lopen na dit seizoen nog één jaar door, terwijl Bruno Martins Indi en Jordy Clasie tot 2016 vastliggen. De Vrij verlengde al twee keer eerder tussentijds zijn contract en de vraag is of hij, met de interesse van clubs als Liverpool en Arsenal én het afnemen van zijn aanvoerdersband in het achterhoofd, bereid is opnieuw zijn contract te verlengen. Janmaat lijkt Feyenoord sowieso niet tegen te kunnen houden. De rechtsback, als C-junior weggestuurd uit de jeugdopleiding van de club bij een gebrek aan kwaliteit, laat wekelijks zien de Eredivisie langzaam te ontstijgen, hoewel zijn domme overtreding op Roy Beerens zondag Feyenoord mogelijk de winst kostte en liet zien dat hij nog veel moet leren. Hij werd eerder al aan Juventus gelinkt. Ook voor Clasie is er serieuze interesse uit Italië. Fiorentina volgt de international al langer en lijkt zich op te maken voor een bod. En een transfer van Martins Indi naar Everton ketste in augustus op het laatste moment af. Dan is het nog vraag of Feyenoord Pelle kan behouden als hij dit jaar opnieuw zo succesvol is als vorig jaar. De club kampt nog steeds met een schuldenlast en kan elke euro goed gebruiken.

In het slechtste geval kan Feyenoord aankomende zomer dus zomaar haar vijf belangrijkste spelers kwijtraken. Wat dan? Ergo, Feyenoord moet zich voorbereiden op een grote renovatie. Niet alleen op het veld, maar ook in het technische staf. Of succestrainer Ronald Koeman blijft is nog maar de vraag. Het Nederlands elftal lonkt, en Koeman liet zondagavond bijStudio Voetbal weten niet per sé bij te tekenen bij Feyenoord. In januari praat hij met de club over zijn toekomst. Mocht hij vertrekken lijkt Jean-Paul van Gastel, nu assistent-trainer, de logische opvolger. Hij kent de club, kent de jeugdopleiding, waar hij jarenlang werkzaam was al succesvol trainer van de C- en A-junioren, en heeft onder de hoede van Koeman de afgelopen twee jaar zich tactisch verder kunnen ontwikkelen. Dat td Van Geel zondagavond zei dat Van Gastel niet de enige kandidaat is bij een vertrek van Koeman, dat lijkt te naderen, is wellicht niks anders dan tactiek. Binnen Feyenoord weet iedereen dat de aanvoerder van Feyenoord’s kampioensteam van 1999 de logische opvolger is van Koeman.

Hoe het nieuwe Feyenoord er op het veld uit zal zien, is voor een deel te voorspellen. Keeper Warner Hahn van FC Dordrecht wordt genoemd als eerste versterking. De doelman van Jong Oranje is transfervrij en maakt dit seizoen een prima indruk. Hij had al een gesprek met technisch directeur Van Geel over een mogelijke komst naar De Kuip. Bij een vertrek van De Vrij en Martins Indi staan Sven van Beek en Terence Kongolo, twee talentvolle verdedigers van Jong Oranje, klaar om door te schuiven naar de basis. Op de linksbackpositie heeft Miquel Nelom de afgelopen twee seizoenen laten zien een waardige stand-in te zijn die, net als Daryl Janmaat, aanvallend ingesteld is. Hij zal met Lucas Woudenberg, nu verhuurd aan Excelsior, moeten gaan strijden om een plek in de basiself.  Voor Daryl Janmaat zal een vervanger gekocht moeten worden. Rechtsback van de A1 Rodney Lopes Cabral is nog niet klaar voor het grote werk en moet bij Excelsior rijpen en met alleen Jordy van Deelen, die tegen FC Twente (1-4 verlies) debuteerde, is de spoeling te dun.

Op het middenveld kan A1-aanvoerder Rick Dekker doorgeschoven worden. Hij is één van de spelers die in de winterstop mogelijk meevliegt naar Spanje, waar Feyenoord in Marbella een trainingskamp belegd. Ook Rick Karsdorp, volgens KNVB-statistieken de beste speler van de junioren Eredivisie dit seizoen, wordt genoemd om mee te gaan. Dekker kan uitgroeien tot een ‘nieuwe Clasie’, hoewel een verhuurperiode aan Excelsior ook hem geen kwaad kan doen. Karsdorp is nog te onstuimig maar wel een talent voor de toekomst. Joey Sleegers, dit seizoen bij het eerste elftal gehaald vooral om fysiek sterker te worden, tekende vorige week een nieuw contract dat hem tot 2016. Hoewel hij zijn officiële debuut voor Feyenoord 1 nog moet maken, lijkt een basisplaats voor hem in de toekomst een zekerheid. Marlon Slabbekoorn en Rodney Kongolo, twee grote talenten in de B-junioren van de club, zijn nog niet gereed voor het grote werk en zijn vooral interessant voor over twee a drie jaar. Dat geldt niet voor Bart Nieuwkoop, de eerstejaars middenvelder van de A1, die zichzelf volgend seizoen zomaar in Feyenoord 1 terug kan vinden. Deels uit ‘armoede’, maar ook zeker vanwege zijn talent.

Aanvallend zal Feyenoord zich sowieso moeten versterken. Sekou Cissé vertrekt uit De Kuip en ook Wesley Verhoek mag vertrekken. Samuel Armenteros, gehuurd van Anderlecht, voldoet vooralsnog niet en de optie tot koop die Feyenoord op hem bedong zal hoogstwaarschijnlijk ongebruikt blijven. Bij een vertrek van Graziano Pelle zal er bovendien een veel scorende spits gekocht moeten worden. John Guidetti is de droom van elke Feyenoord-supporter, maar een terugkeer is vooralsnog niet aan de orde.

Martin van Geel staan drukke maanden te wachten, na een zomerperiode waarin hij rustig achterover kon leunen. Een langer verblijf van Koeman is onzeker en bij vertrek van hem én de sterkhouders van Feyenoord wacht een grote renovatie. Deels kan die doorgevoerd worden met spelers die de club al binnen haar gelederen heeft, deels zullen de miljoenen die Feyenoord vangt gebruikt moeten worden voor investeringen. Maar zoals bij alle renovaties geldt: het zal even duren voordat alles loopt, werkt en er gewenning is. Jeugdspelers zijn nog onervaren en ook nieuwe aankopen zullen tijd nodig hebben om een sterk collectief te gaan vormen met de rest van het team. Het zou dan ook zomaar kunnen dat de onvermijdelijke renovatie van Feyenoord een nieuw (hopelijk kortstondig) sportief dal ten gevolge zal hebben. Net nu het vorige overwonnen is.

Is dit het nieuwe Feyenoord?

Doelman: Warner Hahn/Erwin Mulder

Rechtsback: aankoop/Jordy van Deelen

Centraal: Sven van Beek – Terence Kongolo

Linksback: Miquel Nelom/Lucas Woudenberg

Middenveld: Tonny Vilhena, Dekker, Immers/Sleegers

Aanval: Schaken, aankoop/Pelle, Boëtius

Dit artikel verscheen eerder op The Post Online en werd overgenomen door FR12.nl (meer dan 25.000 views!)

Advertenties

Een gedachte over “Feyenoord wacht komende zomer grote renovatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s