Afgetest bij Feyenoord, succesvol elders

Volgens Pétur Pétursson, geen onverdienstlijk voetballer bij Feyenoord, heeft hij de club een aantal jaar geleden aangeraden Jóhann Berg Gudmundsson (nu AZ) en Alfred Finnbogason (nu SC Heerenveen en topscorer in de Eredivisie) te contracteren. Dat deed Feyenoord niet. Nu stralen ze elke week in de eredivisie. Bovendien kwam Kolbeinn Sigthórsson (nu Ajax) op zijn vijftiende, na een tip van Pétursson, op proef bij de jeugdacademie van de club. Dat bracht me op een idee: welke voetballers werden nog meer afgetest bij Feyenoord, maar slaagden daarna wel elders?

Sinds de globalisering van de wereld en het voetbal sinds begin jaren tachtig ingezet werd, zagen vooral Europese clubs spelers uit alle continenten langskomen. Hordes Afrikanen komen jaarlijks naar Europa in de hoop hun voetbaldroom na te jagen, maar eindigen dan vaak in de Finse derde divisie of bij een klein clubje ergens in Oekraïne. Treurige verhalen, vaak vol met mensenhandelaren en louche zaakwaarnemers. Ook Feyenoord is met steeds meer buitenlandse spelers gaan werken. In 1965 was Harry Bild de eerste (en enige) buitenlander bij Feyenoord, in het seizoen 2004/2005, toen Ruud Gullit en Mark Wotte van over de hele wereld spelers naar Rotterdam haalden, waren dat er liefst tweeëntwintig. Anno 2013 doet Feyenoord het met slechts vijf buitenlandse voetballers.

Een ander gevolg van de globalisering van het voetbal is de talloze verzoeken die clubs krijgen van spelers die een proefperiode aan willen gaan. Soms halen clubs zelf spelers naar hun trainingscomplex voor een stage, maar ook vaak bieden spelers zichzelf spontaan aan. Dat resulteert overigens maar zelden in een contract. Ook Feyenoord heeft de afgelopen vijftien jaar regelmatig proefspelers op de trainingen gehad. De meeste spelers kregen geen contract en verdwenen weer in de anonimiteit (wie zegt spelers als Mariano Antonio Fernandez, Mateo Andres Corbo en Madalin Militaru wat?). Maar er zijn ook spelers die bij Feyenoord afgetest werden en daarna furore maakten elders. Een overzicht.

In februari 2001 meldt de Braziliaanse spits Ricardo Oliveira zich op het trainingsveld naast De Kuip. De twintigjarige aanvaller is via het netwerk van technisch directeur Rob Baan op de radar gekomen en traint twee keer mee. Omdat hij “niet goed meekomt in het positiespel” wordt hij afgetest. Slechts anderhalf jaar later tekent hij een contract bij de Spaanse topclub Valencia en in 2006 gaat hij zelfs naar AC Milan. Tevens komt hij elf maal uit voor het Braziliaanse nationale elftal.

Een jaar na Oliveira meldt zich opnieuw een Zuid-Amerikaanse spits in Rotterdam: de Chileen Mauricio Pinilla. Samen met Waldo Ponce mag hij enkele dagen meetrainen. Sebastian Pardo, nog een Chileen, is dan al gecontracteerd. Na een paar trainingen weet Feyenoord genoeg: niet goed genoeg. Ook Excelsior test de spits af, die vervolgens een geweldig seizoen speelt in de Chileense hoogste divisie en een contract tekent bij de Italiaanse topclub Internazionale. Daar breekt hij niet door, waarna hij aan Sporting Lissabon verkocht wordt. Tegenwoordig speelt hij in de Serie A bij Cagliari.

In 2004 krijgt Feyenoord een Amerikaan op proef: Clint Dempsey. De 21-jarige middenvelder is dan net uitverkozen tot ‘Rookie of the Year’ (talent van het jaar) in de Amerikaanse MLS-league. Na een week keert hij huiswaarts. “Clint Dempsey is een goede voetballer”, zegt technisch directeur Mark Wotte op de clubsite, “maar hij heeft te weinig laten zien”. Dat hij een goede voetballer is, bewijst hij in de jaren die volgen bij clubs als Liverpool en Tottenham Hotspurs. Maar niet goed genoeg voor Feyenoord dus.

Nog een Amerikaan dan die afgetest werd bij Feyenoord maar in Engeland bekend staat als een prima speler: Tim Howard. De keeper is in het najaar van 2002 op proef maar kan keeperstrainer Pim Doesburg niet overtuigen: afgetest. Niet lang daarna mag hij een paar testtrainingen afwerken bij Manchester United en na een paar dagen weet Sir Alex Ferguson genoeg en tekent hij een contract bij de grote Engelse club. Daar staat hij in drie jaar tijd in zesenveertig competitiewedstrijden onder de lat. Sinds 2006 speelt hij bij Everton, toch ook geen kleine club.

Dan aandacht voor een speler die zichzelf aanbood in Rotterdam en na één training weggestuurd werd: Bryan Ruiz. De Costa Ricaanse buitenspeler is in april 2005 op het trainingsveld te vinden, nadat hij zichzelf heeft aangeboden bij trainer Ruud Gullit. Ruiz wordt bijna direct afgekeurd en keert terug naar Costa Rica. Twee jaar later vertrekt hij naar het Belgische AA Gent, dat hem in 2009 voor ongeveer vijf miljoen euro verkoopt aan FC Twente. Daar is hij één van de belangrijkste spelers in het jaar de Enschedeërs voor het eerst een landskampioen behalen. Twee seizoenen en vijfendertig doelpunten later vangt Twente zo’n twaalf miljoen euro voor hem, als Fulham hem contracteert.

Tot slot twee mooie verhalen over spelers die Feyenoord nooit zag spelen maar wel afwees: Diego Maradona en Gheorghe Hagi. Maradona heeft eind jaren zeventig een Nederlandse belangenbehartiger, die hem achtereenvolgens aanbiedt bij FC Den Haag, Feyenoord, Ajax en Sparta. Alle vier de clubs wijzen hem af, wat moeten ze met een onbekende Argentijn? Gheorghe Hagi wordt Feyenoord eind jaren tachtig telefonisch aangeboden. Ger Lagendijk, op dat moment belast met de technische leiding van de club, denkt echter met een grappenmaker van doen te hebben die steeds niest (“hatghie!”) en legt de telefoon neer. Uiteindelijk groeit diezelfde Hagi uit tot één van de beste voetballers van de jaren negentig…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s