Voetballen tegen de honger – 1945

Feyenoord in de Tweede Wereldoorlog is één van de tijdvakken uit de geschiedenis van de club die me het meest intrigeren. De ‘thuiswedstrijden’ in het Olympisch Stadion en De Meer in Amsterdam, de terugkeer naar de Kromme Zandweg, de geroyeerde verenigingsleden die openlijk lid waren van de NSB en de schaarste aan alles na de Bevrijding: er gebeurde van alles tussen 1940 en 1945 op Zuid. Zo speelden de rood-witten om de honger te stillen in augustus 1945 voor een paar aardappelen en wat fruit een wedstrijd tegen KNC in Klaaswaal.

Na de oorlog is aan alles schaarste bij Feyenoord. Aan shirts, aan ballen, aan geld, aan wat niet eigenlijk. Tevergeefs wordt Arsenal aangeschreven, in de hoop dat de oorlog daar minder diepe gaten heeft geslagen in de voetbalorganisatie en de Rotterdammers wat materialen over kunnen nemen. En waarom ook niet? Arsenal zou de twee wedstrijden in 1937 en 1938 (meer over de Arsenal-trilogie in de aankomende versie van Lunatic News) toch niet vergeten zijn? Vast niet, maar ook Arsenal heeft tekorten en laat twee weken na het schrijven van Feyenoord weten graag te willen helpen, maar niet te kunnen. Uiteindelijk wordt bij de voetbalbond een bal geregeld en worden reserveshirts overgenomen van rivaal Ajax.

Maar niet alleen aan materialen is tekort, ook aan voedsel. De hongerwinter van 1944/1945 mag dan voorbij zijn,  in de maanden na de Bevrijding is ook aan voedsel een groot tekort in het zwaar gehavende Rotterdam. De spelers, waarvan er enkelen terugkeren na in Duitsland gevoetbald te hebben (waarvoor ze berispt worden), eten wel, maar niet voldoende. Op de Zuid-Hollandse eilanden, waar tijdens de hongerwinter al vele duizenden Rotterdammers dag in dag uit probeerden aan eten te komen, vaak tevergeefs omdat ze óf alles in moeten leveren bij controleposten van de bezetters óf de boeren teveel geld of zelfs horloges vragen voor het eten, is er nog wel wat. Dat brengt Daan Schop, lid van voetbalclub KNC uit Klaaswaal, op het idee Feyenoord uit te nodigen voor een voetbalwedstrijd.

Schop kent dan al een tijdje de vrouw van Feyenoord-aanvoerder Bas Paauwe. Paauwe zit, uit vrees opgepakt te worden door de Duitsers, zoals duizenden Rotterdamse mannen tijdens de razzia’s van 10 en 11 november, waarbij zowel De Kuip als het stadionnetje aan de Kromme Zandweg als verzamelplaatsen gebruikt worden, ondergedoken en komt niet buiten. Zijn vrouw gaat daarom samen met een vriendin op de fiets naar de Zuid-Hollandse eilanden en bereiken Klaaswaal, waar ze na lang zoeken onderdak vinden bij slagerij Schop, die hen brood, soep en warme chocolademelk kan geven.

Als de oorlog ten einde is trekt Daan Schop de stoute schoenen aan en fietst naar Rotterdam, met voorop de fiets een mand vol eten. Bestemming: het huis van Bas Paauwe en de zijne. Daar treft Schop de Paauwe’s inderdaad, die hem introduceren bij andere Feyenoord-spelers. Al gauw blijkt er genoeg animo voor een wedstrijd tegen Klaaswaal. Begin augustus treffen KNC en Feyenoord elkaar dan ook. De Feyenoord-voetballers krijgen allemaal wat boterhammen en een paar overnachtingen en bij vertrek wat aardappelen en fruit mee voor thuis.

Feyenoord wint, na achter gekomen te zijn door twee goals van Piet Kruithof (wie kent hem niet?), met 5-2. Bas Paauwe speelt inderdaad mee, net als de andere legendarische oer-Feyenoorders  rechtsbuiten Jan Bens en  linksbuiten Jan Linssen. Ook Arie de Vroet, de eerste Feyenoord-speler die naar het buitenland vertrekt (naar Le Havre in 1950, samen met Piet Steenbergen) is van de partij. En zo voetbalde topclub Feyenoord, met tekorten aan ballen, shirts maar vooral ook eten, een wedstrijd tegen de honger.

Advertenties

Een gedachte over “Voetballen tegen de honger – 1945

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s