Fever Pitch en de herkenbaarheid van het onbegrip

Tijdens het kijken naar de Britse film Fever Pitch, een verfilming van het bekende boek van Nick Hornby, overviel me een gevoel van herkenning. Zijn wij niet allemaal Paul Ashworth, het karakter gebaseerd op Hornby? De onvoorwaardelijke liefde voor een club en het onbegrip waar dat op stuit bij veel mensen: jij en ik zouden Ashworth kunnen zijn.

De film gaat in feite over twee dingen: liefde en het onbegrip. Het onbegrip van zijn vriendin voor zijn clubliefde. Voor zijn woede wanneer Arsenal het kampioenschap verspeeld lijkt te hebben, op de dag dat hij hoort dat een geplande promotie op z’n werk niet door gaat. Niet die misgelopen nieuwe baan, maar het verlies maakt hem boos. En dat snapt zij dan weer niet. Of het onbegrip altijd maar over de club te praten en te denken. Ook als anderen over iets compleets anders tegen je praten. Altijd het terugkoppelen op je club. Altijd er mee bezig zijn.

Dat onbegrip raakte me, vooral omdat het ook het onbegrip is waar ik tegenaan loop: mensen snappen het niet. Ze snappen niet dat voetbal meer is dan twee teams die achter een bal aanrennen, maar een levenswijze. Dat je honderden, duizenden euro’s per seizoen uit kan geven om Feyenoord kansloos te zien verliezen in Praag of tegen PEC. Dat je sociale omgeving grotendeels uit je Feyenoord-vrienden bestaat.

Het is na een 4-0 verlies tegen Ajax in Feyenoord-shirt naar school komen en uitgelachen worden door klasgenoten maar een schouderklop krijgen van de docent. Het is iets eerder weggaan uit college om Jong Feyenoord tegen Jong Ajax te zien spelen. Het is tientallen euro’s uitgeven aan een dagje Spakenburg, waar Feyenoord tegen de lokale Ijsselmeervogels een oefenwedstrijd speelt. Het is hele dagen op stap zijn met de boys, waar dan ook in Nederland of Europa.

Veel mensen snappen dat niet. Ze snappen niet dat die suede schoenen die ik door de weeks draag in het weekend Adidas-schoenen worden en het wollen jasje een sportief, beige-groen jack. Dat stadiontaalanders is dan de taal die je op de faculteit spreekt. Dat je een stadionverbod en hoge geldboete op het spel zet om Feyenoord in de Arena te zien spelen. Over dat onbegrip en de onvoorwaardelijke, onoverbrugbare liefde voor een voetbalclub, gaat Fever Pitch. De herkenbaarheid van het onbegrip maakt de film dan ook zo goed.

Deze column verscheen eerder op Feyenoordnet.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s