Mijn overgrootvader testte De Kuip

Mijn overgrootvader schijnt een bijzondere man geweest te zijn. Dat kan ik niet bevestigen, hij overleed een aantal jaar voor mijn geboorte. Wat rest zijn de verhalen. Eén van die verhalen is dat hij eind 1936 de constructie van Stadion Feijenoord, al snel in de volksmond ‘De Kuip’ genoemd, testte. Samen met een paar honderd anderen.

Het nieuwe stadion van de club van Zuid was al in 1936 klaar, maar werd pas een jaar later geopend. Het was crisis en ook de gemeente Rotterdam verkeerde in zwaar weer. Zo kon het gebeuren dat in Rotterdam Zuid, tegenover de scheepswerf van Piet Smit, een reusachtig stadion stond, omringd door braakliggend terrein en in de verte wat kleine boerderijen op Varkenoord, waar nu de jeugd en amateurs van Feyenoord voetballen. Geld voor een weg naar het stadion was er namelijk niet. Pas in 1937 werden de toegangswegen aangelegd en kon het stadion met een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot AC (Arsenal was benaderd maar moest wegens competitieverplichtingen afzeggen) geopend worden.

Foto: Feyenoord.nl

Maar voordat die opening door jonkheer De Beaufort verricht werd, werden werklozen en mariniers naar het stadion gehaald om de constructie te testen. Op de eerste en de tweede ring werden op 30 oktober 1936 enkele honderden mannen gezet, die op commando moesten juichen om de kracht van de staalconstructie te testen. Dat lukte, want de tribune stortte niet in. Honderden, meer dan duizend misschien wel, wedstrijden werden er afgewerkt in De Kuip en zeker duizenden keren werd de staalconstructie aan een ferme krachtsinspanning onderworpen. En elke keer zonder problemen, al zesenzeventig jaar lang.

De werklozen en mariniers kregen in ruil voor hun inspanning een sigaar en een borrel. Dat zullen de redenen geweest zijn dat mijn overgrootvader meedeed aan de test. Zesenzeventig jaar later spring ik elke week zelf op bij doelpunten van Feyenoord. Zonder daar een borrel en sigaar voor te krijgen, overigens. Ik moet het doen met een alcoholvrije vloeistof die als bier verkocht wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s