Nog even over de frikandel-xxl

Bij de poorten van de noordzijde waren wat tenten opgesteld, versierd met spandoeken van de frikandellenbakker. Feyenoord speelde ’s avonds tegen FC Dordrecht maar het ging toch vooral om iets anders: de frikandel-xxl kwam naar De Kuip, na eerder al bij FC Utrecht en PSV op tournee geweest te zijn. Nogal een stap omhoog, na jarenlang de supporters van eerstedivisionist Telstar van een warme hap te hebben voorzien.

Voor de tent zat een man gehurkt naar een frikandel, dertig centimeter lang, te kijken. Naast hem stond een camera opgesteld, bedient door een cameraman. Daarnaast stond een andere man, die verzuchtte dat dit niet was waarom hij ooit de journalistiek in was gegaan. De gehurkte man gaf aanwijzingen aan een vriendelijke bediende, die het eigenlijk ook maar onzin leek te vinden. “Ik wil een goed shot! De ketchup op de frikandel! Zo ja! Geweldig! Oh, jongens, wat mooi”, riep de gehurkte man uit toen de bediende ketchup over de langsschuivende frikandel had gedaan. Hetzelfde tafereel volgde vervolgens met mayonaise.

Twee jaar geleden had ik de frikandel-xxl al eens gezien. We waren aan het groundhoppen bij Telstar, dat op een zonnige zomeravond ergens in augustus tegen FC Den Bosch speelde. Een snackkar stond tussen de kantine, de fanshop en de kleine sta-tribune opgesteld. Maar ik was te laat; toen ik in de rust zo’n reuze-frikandel wilde kopen was de doos met bevroren staven restafval al leeg en moest ik het doen met een hamburger.

Daar wees ik de verkoper, een enthousiaste man voor wie “een droom uitkwam”, gisteravond op. “Het is een gekkenhuis!”, zei hij. “Soms verkoop ik één doos, soms wel tien. Maar vandaag heb ik er veel meer. Een geweldige dag!” De man was blij met zijn kans en met alle aandacht, want hij was onterecht weggestuurd bij Telstar – vond hij zelf dan.

Dat notabene Telstar, de cultclub met dat vervallen stadionnetje midden in een villawijk, de frikandel-xxl in de ban deed, heeft misschien wel meegewerkt aan de status van de staaf restafval, volgens de verkoper “100 procent echte kip”. Een reuze frikandel als protest tegen het moderne voetbal, omdat hij doet denken aan lang vervlogen tijden op sta-tribunes met koude kroketten en lauw bier. Toen voetbal nog om supporters in plaats van sponsors ging. Grote vreetketens hebben de catering in de stadions overgenomen, behalve bij Telstar dan. En dat nu zelfs daar het grote geld de baas gaat spelen boven een kleine, excentrieke snackbarhouder die over zijn frikandellen spreekt alsof het zijn kinderen zijn, gaat bij veel mensen het verkeerde keelgat in. Letterlijk, misschien wel.

En dus was het zo mooi dat de frikandel gisteren in De Kuip te koop was. Feyenoord, de club die ooit zo volks was, maar waar je veel te veel geld betaalt voor een glas ranzige vloeistof, verkocht onder de naam ‘bier’, en waar een cateraar het interieur van het stadion veranderde met grote doeken en reclames. Dat Feyenoord. De frikandel-xxl, met liefde gebakken en verkocht gelijk een echte snackbar. Komt het dan toch ooit nog goed met dat vermaledijde modern football?

Deze column verscheen eerder op Feyenoordnet.nl

Advertenties

Een gedachte over “Nog even over de frikandel-xxl

  1. Even aan de schrijver over het “vervallen” stadoin van Telstar. Ik woon al jaren onder de rook van de Kuip en heb ook vele jaren een seizienkaart gehad. Laat ik nu echter ook familie hebben in het altijd gezellige IJmuiden die aan de andere kant van de weg tegenover het stadion van Telstar wonen.

    Een paar jaar geleden was dit echt een vervallen bende, ook toen ik daar nog eens een open dag bezocht heb. Wel gezellig maar niet te vergelijken met die van Feyenoord. Tegenwoordig is dit echter behhorlijk opgeknapt en ziet het er echt netjes uit.
    Misschien is een rectificatie wel op zijn plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s