Verelendung en De Kuip

Één van de bekendste theorieën van Karl Marx is die van de Verelendung. Hoe erger een situatie wordt, hoe groter de kans dat mensen in opstand komen. Soms als ik door De Kuip loop, krijg ik het idee dat stadiondirecteur Jan van Merwijk Marx’ theorie ook gelezen heeft. Hoe slechter het onderhoud aan het stadion, hoe groter de kans dat mensen voor een nieuw stadion zullen pleiten.

Onlangs liep ik op een zaterdag, er werd niet gevoetbald die dag, door De Kuip. Onder de tribunes, over de vakken, door de kantoorpanden. Het viel me op hoe weinig onderhoud er gedaan wordt aan de stadionvakken. Alsof er niks meer aan het stadion gedaan wordt, als een oud huis dat met de sloop in het vooruitzicht niet meer onderhouden wordt. Het schokte me een beetje. Op Vak Q, en ongetwijfeld ook op andere vakken, bladderde de verf van de trappen af en waren de eerste rijen bedolven onder afgebladderde verfresten waar de wind nog maar weinig vat op kon krijgen. Een paar stoeltjes zaten los en wiebelden. Uit de boarding aan de voorkant van het vak staken losse schroeven.

Iets verderop, aan de lange zijde, lag afval opgehoopt onder de tribunes van Vak Z, de demonteerbare parterretribune. Alsof er al jaren geen bezem geweest was hoopten lege bekers, patatbakjes en meer afval zich op. Uit de toiletten iets verderop kwam een lucht alsof er een lijk aan het rotten lag.

Is dit echt wat onze Kuip wordt aangedaan? Onderhoud aan het stadion wordt, vertrouwde een medewerker van het stadion me toe, al een tijdje wat rustiger aan gedaan. De verfkwast wordt niet zo snel meer uit de kast gehaald en ook de Roteb, die na wedstrijden het stadion schoonspuit, doet wat minder werk. Langzaamaan wordt De Kuip het stadion waar stadiondirecteur Jan van Merwijk van af wil, omdat het ‘te oud is’. Dat is natuurlijk een self-fulfilling prophecy. Klein onderhoud kost weinig moeite en hoeft ook niet veel geld te kosten, maar houdt het stadion wel schoon en aantrekkelijk. Genoeg supporters bovendien die best mee zouden willen helpen.

Tenzij je natuurlijk niet wil dat de Tempel aan de Maas haar charme behoudt. Dat je wil dat het een oud, vervallen stadion wordt waarvan de supporters op een gegeven moment zich vervreemd voelen. Dat gebeurde eind jaren tachtig al eens, toen het beton scheuren ging vertonen, kapotte stoelen niet meer werden vervangen, verf afbladderde, trappen onveilig waren en de hekwerken makkelijk uit de grond kwamen. Dat mocht niet gebeuren en enkele jaren later werd De Kuip op spectaculaire wijze gerenoveerd.

Dat zou nu weer kunnen. Het mooiste stadion van Nederland kán gerenoveerd worden. Daar is echter wel wilskracht voor nodig. Vooralsnog lijken de hoge heren in het Maasgebouw, dat deze maand twee jaar geleden bestormd werd door een woedende meute, een tunnelvisie op een nieuw onderkomen te hebben. Dan heb je inderdaad weinig meer aan De Kuip en kan je alleen maar hopen dat de mensen zich snel afkeren van de ouderdom en het vuil en zich achter het prestigeproject van een nieuw stadion scharen.

Feyenoord en De Kuip verdienen beter.

Advertenties

4 gedachtes over “Verelendung en De Kuip

  1. Je eigen (t)huis verkwanselen… Regelrecht een schande.
    Ik ben van mening veranderd! Het HNS is een illusie waar velen aan gaan verdienen behalve de BVO. Want zeg nu zelf… na herhaaldelijk het verzoek wat de BVO er nu daadwerkelijk gegarandeerd op vooruit gaat (afgezet tegen de kosten die wegvallen en erbij komen) hebben de heren in het Maasgebouw tot op heden geen antwoord gegeven.

  2. en enkele jaren later werd De Kuip op spectaculaire wijze verziekt, verminkt. De staantribunes, waar de sfeer werd bepaald waren verdwenen. Jorien had de KNJB kunnen weerstaan door net als Dortmund toe te zeggen dat deze bij Europees voetbal niet open zouden gaan. Hij had tenminste Vak S kunnen redden. Jorien had geen vooruitziende blik anders had het stadion toen al plaats moeten maken voor een nieuw stadion. Hij wist van de plannen die men had in 020. Toen was het ijzer heet en was de kans groot geweest dat Peper niet achter wou blijven. . Ik krijg steeds meer weerzin tegen de beleidsbepalers en hun amateuristische wijze waarmee men HNS heeft gepromoot . Bezoek al enige decennia stadions in het buitenland en heb de vernieuwing aldaar als bevrijdend ervaren. Het slechte onderhoud schrikt de kern van de medesupporters niet af, net als de blik op de ranglijst. Was het maar zo . Het verschil met 020 qua seizoenkaarthouders wordt steeds groter (16.000) en ik ken veel Feyenoorders, die zijn afgehaakt of gaan afhaken. Waaronder heel veel ouderen vanaf 55 jaar, die de sfeer maar ook het comfort benedenmaats vinden.
    Het is 2 voor twaalf , nog een of twee jaar uitstel en we kunnen de ambities bijstellen en gaan streven naar een stadion ala Eindhoven. .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s