Alleen Het Legioen liet de grootsheid van Feyenoord zien

Waar moet ik beginnen? Ik kan het hebben over de tekort komende Lex Immers, Ruud Vormer en Wesley Verhoek. Over de gemiste penalty en de Russische aanvaller die Daryl Janmaat zo voorbij kon lopen. Ik kan het hebben over Het Legioen, dat als enige De Kuip liet vlammen. Maar hoe dan ook, het doet allemaal weinig aan de enorme teleurstelling van de Europese uitschakeling voordat het Europese avontuur uberhaupt kon beginnen.

De dag begon mooi, in het centrum van Rotterdam. De zon scheen en de terrassen zaten vol. Feyenoord leefde, er was een wedstrijdspanning die er alleen bij Europese wedstrijden is. Iedereen weet hoe belangrijk doorbekeren voor Feyenoord is. Financieel, want het levert veel geld op, sportief, want het is een goede ervaring voor de jonge spelers, en voor de supporters, die al maanden van tevoren uitkijken naar de mogelijke Europese uitwedstrijden. Ik zelf zat begin juli, toen de aller eerste wedstrijden in de voorronde van de Europa League werden gespeeld, al te kijken naar mogelijke tegenstanders. Knettergek, en het maakte de teleurstelling van het loten tegen het Russische FK Kuban Krasnodar alleen maar groter.

Maar het is eind augustus en Feyenoord is al Europees uitgeschakeld. Het Legioen, het veelkoppige monster, zorgde voor een orkaan van geluid en rook en fakkels en vlaggen toen de spelers het veld opkwamen, en maakten van De Kuip de nachtmerrie van elke tegenstander. Imponerend, drukkend, angstaanjagend. Het gaf Feyenoord extra kracht, maar alleen in het eerste kwartier. Een penalty, die gemist werd, en een goal, maar daarna zakte alles weer in, net als anderhalve week geleden in de Arena, toen Feyenoord na een vroege voorsprong weer verviel in dezelfde fouten die altijd gemaakt worden en hetzelfde trage, futloze spel.

Kuban scoorde in de eerste helft al de gelijkmaker en aan het begin van de tweede helft de tweede goal, waardoor uitschakeling nabij was. We bleven zingen en schreeuwen tot we erbij neer vielen maar het hielp niet. Feyenoord kreeg geen kracht meer, leek het wel best te vinden. Veelzeggend vond ik de houding van Ronald Koeman op de bank. Met nog meer dan een half uur te spelen zat hij onderuit gezakt naar de wedstrijd te kijken. Gaf Feyenoord’s generaal het al op voordat de strijd helemaal gestreden was?

Maar iets nog veel veelzeggender voor dit Feyenoord vond na de wedstrijd plaats. Na het laatste fluitsignaal groepeerden Koeman’s troepen zich rond de middenlijn en dachten met een laf applausje klaar te zijn. Maar toen kwam Vak X in actie. Met wilde armgebaren werd de spelers, terecht, duidelijk gemaakt dat Het Legioen, dat Feyenoord had gesteund alsof we al in de finale stonden, bedankt moest worden. Sjokkend kwamen de spelers vervolgens onze kant op. Het ‘Feyenoord Till I Die’ rolde van de tribunes, maar het zal de spelers weinig gedaan hebben. We winnen samen en verliezen samen. Alleen na een overwinning het publiek bedanken is een teken van zwakte.

Het Legioen had negentig minuten lang gezongen en achter de ploeg gestaan, misschien wel tegen beter weten in.  Ja, alleen Het Legioen en De Kuip lieten donderdagavond de grootsheid van Feyenoord zien.

Een gedachte over “Alleen Het Legioen liet de grootsheid van Feyenoord zien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s