Gerrit Hulsman was de eerste

Met Stefan de Vrij, Jordy Clasie, Daryl Janmaat, Joris Mathijssen, Bruno Martins Indi, Tonny Vilhena en Ruben Schaken is Feyenoord de laatste maanden doorgaans hofleverancier geweest van het Nederlands Elftal. Voeg daar verdediger Miquel Nelom, die in mei mee mocht naar de oefentrip in Indonesië en China, aan toe en een groot aantal Feyenoorders speelt in het Oranje tricot. Ze staan in een lange traditie, die terug gaat tot 1922.

In 1921 is het Nederlands voetbal nog amper ontwikkeld. Alle voetballers zijn nog amateurs, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland, waar grote sta-tribunes volstromen om naar profclubs als Huddersfield Town en Arsenal te gaan kijken. In Nederland ontbreken niet alleen grote stadions, maar ook grote clubs en profspelers. Lokaal worden de grootste gevechten uitgevochten. Zo ziet herenclub Sparta ziet haar Rotterdamse hegemonie bedreigd worden door arbeidersclub Feijenoord. In 1921 degradeert de Kasteelclub zelfs uit de eerste klasse.

Die degradatie heeft grote gevolgen voor de geschiedenis van Feijenoord. Gerrit Hulsman, een hardwerkende halfspeler van Go Ahead uit Deventer, heeft in eerste instantie zijn pijlen gericht op een overschrijving naar Sparta. Maar na de degradatie van die club klopt aan hij aan de andere kant van Rotterdam aan bij Feijenoord. Die willen de eenmalig international maar graag vastleggen. Eén probleem: zijn huidige club ziet hem niet graag gaan. Hulsman, uiteraard een amateurvoetballer, meent daarom vanwege zijn werk naar Rotterdam te moeten verhuizen, tot woede van de club uit Deventer. Na verhuizing schrijft Hulsman zich in bij Feijenoord, dat dan nog aan de Kromme Zandweg speelt, het kleine stadionnetje op Zuid.

De soap duurt voort. Go Ahead eist een onderzoek naar de gang van zaken – en krijgt dat. Ene A.H. Bakker, een louche soort spelersmakelaar, duikt op, en zou achter de overstap zitten. Maar er zijn te weinig belastende feiten om een overstap van Hulsman naar Rotterdam tegen te houden. En zo vertrekt de international aan de vooravond van het seizoen 1921/1922 naar Feijenoord. De status die hij bij Go Ahead opgebouwd had, weet hij in Rotterdam echter nooit te claimen. Zeker, Hulsman is een gewaardeerde kracht, maar moet in de hiërarchie clubvoetballers als Kees Pijl, nog steeds topscorer aller tijden van Feyenoord, Adriaan ‘King’ Koonings en Puck van Heel voor zich duiden. Toch gaat Hulsman de boeken in als de aller eerste Feyenoorder die voor het Nederlands elftal uitkomt. Op 17 april 1922 speelt hij met Oranje mee in de gewonnen wedstrijd tegen Denemarken (2-0).

Niet lang daarna echter keert Hulsman terug naar Deventer. Twintig wedstrijden speelt De Neuze voor Feijenoord, waarin hij één maal scoort (uit tegen Haarlem, waarin met 4-2 verloren wordt). Daarmee zou hij niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis van Feyenoord zijn. Ware het niet dat hij de eerste international werd.

Een gedachte over “Gerrit Hulsman was de eerste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s