Is het Koeman-effect uitgewerkt?

Toen Feyenoord in de voorbereiding op het seizoen met moeite gelijk speelde tegen FC Dordrecht, dacht ik aan een incident. Een slechte wedstrijd, een gretige tegenstander, kunstgras bovendien; kan gebeuren. Vlak daarna verloor een matig spelend Feyenoord van het pas naar de Italiaanse Serie A gepromoveerde Hellas Verona met 1-0. De hitte, de zware week, genoeg redenen om zo’n verlies enigszins te legitimeren. Maar na de kansloze nederlagen tegen vorige week PEC Zwolle en vandaag FC Twente, begin ik me af te vragen of er wel sprake is van incidenten, of dat er een patroon is.

In de eerste twee seizoenen van Ronald Koeman bij Feyenoord deed hij het onmogelijke: Het Legioen weer hoop geven op een titel. Na in het eerste seizoen wonderbaarlijk tweede te worden en daarmee Champions League veilig te stellen, werd Feyenoord vorig seizoen, zonder de Zweedse topspits John Guidetti maar met Graziano Pelle, derde. Geen slecht resultaat, maar toch. Maar toch bleef er een wrange nasmaak van het seizoen zitten. Vooral omdat Feyenoord het op cruciale momenten liet afweten. Uit tegen RKC, PEC en ADO Den Haag werd kansloos verloren. En zonder spits Graziano Pelle was Feyenoord reddeloos, bleek bij SC Heerenveen-uit.

Toch was er genoeg reden om over de eerste twee seizoenen van Koeman positief te zijn: jeugdspelers braken door, spelers werden international en Koeman wist Feyenoord weer aan het voetballen te krijgen. De negatieve sfeer veranderde in positivisme, in hoop. Na jaren van ellende en wanhoop scheen de zon weer boven De Kuip.

Hoe anders is dat nu. Tweeënhalve maand is Feyenoord nu bezig aan Koeman’s derde seizoen. De serieuze oefenwedstrijden werden op de overwinning op een zéér zwak spelend Getafe niet gewonnen. Op het veld lijkt het nergens meer op. Ballen komen niet aan, spelers mopperen op elkaar en passie en strijdlust ontbreekt. Wat is er gebeurd? Waar is dat gretige Feyenoord gebleven? Waarom kan De Vrij spitsen die vorig jaar in z’n broekzak had niet meer verdedigen?

Is het Koeman-effect na twee jaar uitgewerkt? Ik merk dat ik me steeds meer begin te ergeren aan zijn beleid. Onbegrijpelijk dat hij vandaag bij een 1-2 achterstand met nog een half uur op de klok een aanvaller (Sekou Cissé) wisselde voor een verdediger (Miquel Nelom). Daarmee kwam Feyenoord én met drie linksbenige verdedigers te spelen én gaf Koeman aan geen hoop te geven in een goed resultaat. Er was nog een half uur te spelen! Waarom niet met John Goossens wat pit en agressie inbrengen? Waarom zulk laf wisselbeleid? Wilde Koeman niet winnen?

Ook onbegrijpelijk vind ik het transferbeleid van Koeman (en Martin van Geel) van deze zomer. Kamohelo Mokotjo, in het rampseizoen onder Mario Been één van de weinige lichtpunten, werd verkocht aan PEC Zwolle en is prompt twee weken achter elkaar de uitblinker bij de Zwollenaren. Onder Koeman kreeg de Zuid-Afrikaan geen enkele kans, ondanks dat hij goed trainde en bij Jong Feyenoord wekelijks de uitblinker was. In plaats daarvan hield Koeman vast aan Ruud Vormer, een middelmatige middenvelder voor wie Feyenoord vooralsnog te hoog gegrepen lijkt. Met Mokotjo verkocht Feyenoord deze zomer een prima middenvelder, die fysiek misschien niet altijd de beste was, maar voetballend én mentaal sterk was. Bovendien liet Feyenoord de kans schieten om Kyle Ebicilio terug te halen naar De Kuip. De jonge middenvelder mocht transfervrij vertrekken bij Arsenal, maar Feyenoord wachtte te lang en Ebicilio koos voor FC Twente. Vandaag scoorde hij tegen Feyenoord.

En waarom krijgt Anass Achachbar geen kans? In de jeugd was de spits één van de grootste talenten, maar onder Koeman verpietert hij op de tribune. Mitchell Te Vrede, een spits die niet goed genoeg was voor de beloften van AZ en waarvan niemand begrijpt wat hij bij Feyenoord doet, krijgt daarentegen wél een plek in de selectie. Ook Terence Kongolo, nog zo’n talent, krijgt onder Koeman amper een kans. Nadat de verdediger terugkeerde van zijn blessure, moet hij het doen met een plaats op de tribune. Doodzonde, te meer omdat Koeman daarmee een verkeerd signaal geeft aan jonge talenten op Varkenoord (Marlon Slabbekoorn, Kongolo’s broertje Rodney). Blijkbaar kiest Koeman liever voor middelmatige twintigers (Vormer, Verhoek, Immers, Goossens) dan gretige talenten.

Ondertussen ligt het aan iedereen, behalve Ronald Koeman zelf. Dat zijn prullenbakje niet elke dag geleegd werd, was een teken van ‘onprofessionaliteit’ bij Feyenoord. De slechte sfeer na de nederlaag bij PEC Zwolle, lag aan de media. Kein geloel, Fussball spielen!, hoor ik Ernst Happel roepen. Na Feyenoord – FC Twente lag het aan scheidsrechter Richard Liesveld. Toegegeven, een aantal van zijn beslissingen waren dubieus of fout, maar na een slechte wedstrijd de schuld van de nederlaag bij de scheidsrechter leggen, is een zwaktebod. Misschien moet Ronald Koeman eens in de spiegel gaan kijken. Als hij Feyenoord inderdaad niet meer aan het voetballen weet te krijgen, is het Koeman-effect inderdaad uitgewerkt en moet hij maar eens van de Feyenoord-trein springen.

 

Advertenties

Een gedachte over “Is het Koeman-effect uitgewerkt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s