Hoe Johan Cruijff in 1971 bijna voor Feyenoord speelde

Vanavond wordt in Amsterdam de jaarlijkse wedstrijd om de Johan Cruijffschaal gespeeld. Dat vind ik allemaal niet zo interessant, maar het is wel een mooi moment om eens terug te kijken naar 1971, toen Johan Cruijff, op dat moment één van de beste spelers op de Nederlandse en Europese velden, bijna van Ajax naar Feyenoord ging.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig is Feijenoord (dan nog met ‘ij’) uitgegroeid tot één van de grootste clubs van Europa. Onder leiding van manager Guus Brox wordt vanaf begin jaren zestig een verregaande professionalisering van de club ingezet. Brox, de eerste betaalde manager van de club, wil de club groot maken. En dat lukt hem. Op 6 mei 1970 kroont Feijenoord zich met het winnen van de Europa Cup I tot beste club van Europa, enkele maanden later is de Stadionclub zelfs de beste van de wereld nadat in een tweeluik het Argentijnse Estudiantes is verslagen en de Wereldbeker voor Clubteams aan de prijzenkast kan worden toegevoegd.

Na die prijzen wordt alles minder. Nooit meer topt de club het niveau van de jaren zestig. Al vroeg in het Europa Cup-toernooi van 1970/1971 wordt Feyenoord uitgeschakeld door het Roemeense UT Arad, een naam waar veel Feyenoorders nog steeds slapeloze nachten aan beleven. Tot overmaat van ramp besluit topspits Ove Kindvall, die Feijenoord een jaar eerder nog naar de Europa Cup 1 had geschoten, de club in 1971 te verlaten voor zijn thuisland Zweden. Brox, die doorgaans de hand op de knip houdt, besluit een forse investering te gaan doen in de club. Johan Cruijff, dé topspeler van aartsrivaal Ajax, moet naar Rotterdam komen en Kindvall opvolgen. Via Cor Coster, schoonvader en zaakwaarnemer van Cruijff, is Brox ter oren gekomen dat Cruijff Ajax voor een gelimiteerd bedrag van 1,2 miljoen gulden, een hoofdprijs in die tijd, mag verlaten voor een buitenlandse club. Brox besluit een poging te doen.

En zo raakt Brox in contact met het Belgische Waregem. Vier maanden lang probeert hij in het diepste geheim Cruijff naar Rotterdam-Zuid te halen. Waregem zou 1,2 miljoen gulden overgemaakt krijgen, waarna Feyenoord het salaris van Cruijff zou betalen, die na een halfjaar vervolgens de stap naar Rotterdam moest maken om een zevenjarig contract met een recordsalaris te gaan tekenen. Waregem haakt echter af, waarna het Spaanse Barcelona betrokken wordt voor de schimmige constructie. De deal wordt op een haar na beklonken en Cruijff is bijna Feijenoorder. Maar dan blijkt dat Barcelona geen buitenlandse speler aan mag trekken en ook de verhuurconstructie niet mogelijk is, waarna Brox zich opnieuw tot Waregem richt om Cruijff naar Feijenoord te halen.

Zo ver zal het echter niet komen. Via Amsterdamse journalisten is het bij Ajax bekend geworden dat Coster met Cruijff leurt – bij nota bene de grootste rivaal! Prompt trekt Ajax de aanbieding om naar het buitenland te vertrekken in en doet Cruijff een grootst aanbod: een zevenjarig contract tegenover een torenhoog salaris. Cruijff tekent en zo bleef alles zoals het was. Twee jaar later vertrekt hij alsnog naar Barcelona.

In 1983 zal Cruijff overigens alsnog naar Feyenoord (dan wel met ‘y’) vertrekken, na een conflict met zijn jeugdliefde Ajax. Echt populair wordt Cruijff nooit. Zijn arrogantie valt niet in de smaak en bovendien houdt de Amsterdammer  het Rotterdamse talent Mario Been op de bank. Sommige supporters ontkennen dat het Cruijff was die Feyenoord in dat seizoen naar de dubbel leidde. Daar valt ook wel wat voor te zeggen. In 1983/1984 had de club een sterk team, met spelers als Ruud Gullit, Stanley Brard, Ben Wijnstekers en Peter Houtman. Cruijff had een belangrijke rol in dat team, maar ook de prestaties van eerder genoemden moeten niet worden onderschat.

Na dat seizoen stopt Cruijff op zevenendertig jarige leeftijd met profvoetbal. Het blijft gissen, maar wat als Cruijff in 1971 daadwerkelijk naar Feyenoord was gegaan? Waren de topjaren in de zestiger jaren dan voortgezet in de jaren zeventig?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s