Inderdaad, we kwamen niet voor het voetbal

Over fanatieke voetbalsupporters wordt soms gezegd dat ‘ze niet voor het voetbal komen’. Die mensen hebben groot gelijk. We komen voor zoveel meer dan alleen die hinderlijke negentig minuten voetbal. We komen voor het ‘dagje uit’, voor de lokale kroegen, de vriendschap, de gekke momenten en al die andere dingen. Zeker bij kansloze oefenwedstrijden of uitwedstrijden in de provincie geldt dat. En dus ook voor de wedstrijd in Dordrecht tegen de lokale FC, zaterdagavond.

Al in de middag komen we bijeen, in een kroeg vlakbij het station. Er moeten nog kaarten gehaald worden, en dus gaan Mike en ik op pad. Het blijkt nogal een opgave, waarbij we meerdere keren verkeerd lopen. Eenmaal bij het stadion aangekomen blijken alle hekken en deuren open te staan en is er van controle nog geen sprake. Hoe verleidelijk is het, als voor je neus de nieuwe (kunst)grasmat van FC Dordrecht ligt, om niet naar binnen te gaan? Dat doen we dus. Via het veld lopen we naar de spelersingang naar dat veld, en dan richting de kleedkamers. Daar komen we Feyenoord’s verzorger Fred Zwang, de opvolger van de legendarische Gerard Meijer, tegen. Natuurlijk vragen we of Bas van Noortwijk, de teammanager waar we zo vaak mee op de foto gaan, er ook al is. Nee, is het antwoord. Maar hij wilde wel de groeten doen, beloofde Zwang nadat hij verrast vroeg of wij niet toevallig de fanclub van Bas zijn.

Terug in de kroeg, na opnieuw meerdere keren verkeerd gelopen te zijn, besluiten we naar het stadscentrum te gaan. Door omstandigheden heeft niet iedereen een kaartje (iets met de Maasgebouw-rellen), dus moeten we voor hen een kroeg vinden waar de wedstrijd wordt uitgezonden. Bovendien: de Nederlandse-sterren-stralen-overal-muziek van de kroeg waarin we zaten werden we ook wel moe. In de stad zouden bovendien meer Feyenoorders zijn. Long story short: gezellig in de stad, hele plein vol Feijenoorders, te laat voor de aftrap bij het stadion, klote wedstrijd, dus vertier zoeken.

Dat vertier vinden we na de wedstrijd bij de businessseats. Tegen het einde van de wedstrijd besluiten we te kijken hoe ver we kunnen komen: alleen businessseats, of ook de businessclub, of zelfs de kleedkamers? De seats blijken geen probleem. Via de omloop buiten het stadion maar nog binnen de hekken kwamen we zo op de tribune. En hop, een hekje over en we stonden in de businessclub, waar de drank stukken goedkoper was dan op de normale tribune én er bovendien gratis nootjes op de tafels stonden. Tussendoor glipten we naar buiten, naar het veld, om met spelers, journalisten, de voorzitter van FC Dordrecht, assistent-trainer Gerard de Nooijer (die ooit nog voor Feyenoord speelde), technisch directeur Marco Boogers en zo nog wat meer mensen op de foto te gaan. Kansloze wedstrijd, dus laten we nog maar kanslozer maken. Uiteindelijk weten we zelfs nog de catacomben de betreden, waar Ronald Koeman net bezig is journalisten te woord te staan. Als ware echte journalisten pakken we onze telefoon en doen alsof het een geluidsrecorder is en knikken wat mee, net als de journalisten van onder andere AD en RTV Rijnmond.

Het is al tegen half elf als we besluiten weg te gaan. Het is flink aan het schemeren, de Krommedijk begint te spoken. Nog een laatste koprol over de nieuwe grasmat van de Dordtenaren dan, en toen op naar het station. Inderdaad, we kwamen niet voor het voetbal. We kwamen niet voor die verschrikkelijk slechte pot voetbal, die liet zien dat Feyenoord nog ver, heel ver van die gedroomde Coolsingel is. We kwamen voor die foto’s, voor het hekkenhangen na de 0-1 van Graziano Pelle, voor de borrelnootjes in de businessclub en voor al die andere gekke momenten. Het was een mooie dag. Op naar de volgende.

Leve Feijenoord één!

 

Advertenties

2 gedachtes over “Inderdaad, we kwamen niet voor het voetbal

  1. Goed verhaal! Maar wel graag de bewijzen in de vorm van foto’s met de aanwezigen Hélène Hendriks, JP van Gastel, Ruud Brood enz. op twitter ofzo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s